Sağlık Makaleleri

Yaz Aylarında Gıda Zehirlenmeleri Artış Gösteriyor

aw654273 01
yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte gıda zehirlenmeleri de artış gösteriyor diyen diyetisyen gültaç dayı çamır, gıda zehirlenmesinden korunmanın yollarını da anlattı.dünya sağlık örgütü’ne göre her yıl 600 milyon kişi besin zehirlenmelerinden etkileniyor. diyetisyen gültaç dayı çamır, yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte besin zehirlenmesi vakalarının artığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaynladığı verilere göre her yıl Dünya’da 600 miyondan fazla gıda zehirlenmesi yaşanıyor. Konu hakkında Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, sıcaklığın arttığı yaz aylarında gıda zehirlenmesi ile ilgili vakaların da arttığını söyledi.

İnsanların tükettiği besinlerle birlikte insan organizmasına giren bakteri, virüs, parazit, toksin, ve kimyasal maddeler gıda zehirlenmesine yol açabiliyor. Yaz aylarında sıcakların artışı sebebiyle gıda zehirlenmelerinde ciddi artışlar gözlemleniyor. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Gültaç Dayı Çamır, dört bakteri çeşidinin gıda zehirlenmelerine neden olduğunu söylüyor. Bunlardan ilki, en çok görülen bakteri çeşidinin “stafilokok”. Bu tür bakterilerin et ve süt ürünlerinde bulunduğunu belirten Gültaç Dayı Çamır bunlarla birlikte iyi yıkanmamış salatalarda da bulunduğunu ekliyor ve bu bakterilerin vucuda girmesi ihtimalinde iki veya üç saat içerisinde gıda zehirlenmesinin belirtilerinin başladığını ve kusma reaksiyonuna yol açtığının görüldüğünü belirtti.

Bakterilerin yol açtığı gıda zehirlenmeleri ölümcül olabiliyor.

Et, süt ürünler ve salataların neden olduğu gıda zehirlenmesinde görülen bir diğer bakteri türünün de “shigella” olduğunu söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, bu tür bakterilerin “stafilokok” bakterileri gibi iki-üç saat değil de bir veya ikin günde belirtilerinin gözüktüğünü belirtti. Gültaç Dayı Çamır, “Bu bakteri bulantı, kusma, ateş, kramplar, karın ağrıları ve dışkıda kan şeklindeki belirtiler ile görülür” diyor. Bakterilerden en ölümcül ve zararlı olanlarından biri ise “clostridium botilinum” bakterileri. Bu bakteri türü genellikle konserve yemeklerde, et, sebze ve meyvelerde görülüyor. Gültaç Dayı Çamır, “Bu bakteri felç yapabilir, solunumu engelleyebilir ve ölümle sonuçlanabilir” diye belirtti.

Et ürünleri tüketilirken dikkat edilmesi gereken hususlar

yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte gıda zehirlenmeleri de artış gösteriyor diyen diyetisyen gültaç dayı çamır, gıda zehirlenmesinden korunmanın yollarını da anlattı.

Düşük fiyatlı diye nereden ve nasıl geldiği belli olmayan bununla birlikte de nasıl saklandığı bilinmeyen, denetlemelerden geçmemiş ve açık alanlarda satılan etlerin kesinlikte satın alınmaması ve tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, et tüketecek kişilerin etlerin standartlara uygun şekilde temin eden ve saklayan işletme ve şarküterileri tercih etmesi gerektiğini belirtti. Bilinen ve güvenilir markaların da hazır paketli etlerinin alınabileceğini söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı, “Paketli ürün alırken de paketin hasar görmediğinden emin olun. Mutlaka etiket okuma alışkanlığı edinin. Üzerinde yazılı olan üretim ve son tüketim tarihlerini kontrol edin. Hayvanlardan geçebilecek hastalıklar nedeniyle sütü kesinlikle çiğ tüketmeyin” diye ifade etti.

Besinlerin gıda zehirlenmelerine yol açmamaları için koruma önerileri

Buzdolabı ve dondurucuları kullanmanın en pratik yöntem olduğunu söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, Hemen tüketilmeyecek olan pişirilmiş besinlerin ise iki saat içerisinde buzdolabı veya donduruculara konulması gerektiğini belirtti. buzdolabı veya donduruculardan çıkarılan besinlerin en az 70 derece ile ısıtılması gerektiğini ve aynı besinin tekrar tekrar ısıtılmasının da gıda zehirlenmesine yol açabileceğini söyledi. Çamır, “Dondurucudan çıkardığınız besinleri çözüldükten sonra tekrar buzluğa koymayın. Pişmiş yiyeceklerle çiğ yiyeceklerin birbirine temasından kaçının. Kişisel hijyeninize dikkat edin. Besin hazırlığını yapan bireylerin ellerini mutlaka sabunla en az iki dakika yıkamaları besin zehirlenmelerini önlemek açısından önemlidir. Ayrıca elinde kesikler veya açık yaralar bulunan kişilerin kesinlikle besin hazırlığı yapmamaları, zorunlu durumlarda ise bu yaraların hiçbir koşulda besinlerle temas etmeyecek şekilde sararak mutlaka eldiven kullanmaları gerekmektedir” açıklamasını yaptı.

Sebze ve meyveler gıda zehirlenmesine yol açmaması için iyice yıkanmalı

Özellikle çiğ et ve yumurta gibi kümes hayvanlarının besinlerin hazırlanma aşamasında iyice yıkanması ve sonrasında da ellerin iyice yıkanması gerektiğini söyleyen Çamır, bu tür besinler ile birlikte tüketilecek besinlerin ayrı doğrama tahtası ve bıçak kullanılması gerektiğini söyledi. Çamır sözlerine şöyle devam etti: “Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Besinlerinizin iyi piştiğinden emin olun. Yeterli süre ve sıcaklıkta pişmeyen yiyecekler zararlı bakterilerin sindirim sistemine taşınmasına yol açabilir. İshal ve kusma durumunda mutlaka dinlenmeli ve temiz su, ayran, maden suyu, şekersiz çay ile sıvı alımınızı artırmalısınız. İshaliniz varsa; pirinç lapası, yoğurt, muz, şeftali, haşlanmış patates tüketmelisiniz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu