Sağlık Makaleleri

Varis Ülseri Nasıl Tedavi Edilir? Varis Ülseri Nedir?

Varis, cildi etkileyen tıbbi bir durumdur. Küçük kan damarları koleksiyonunun genel bir açıklamasıdır. Varisli damarlar, tıp camiası tarafından daha yaygın olarak bilindiği gibi, örümcek damarları veya varisli arterler gibi görünür. Venöz ülser, bacak toplardamar yetmezliği nedeniyle genellikle ayak bileği çevresi ve bacakta açılan ve iyileşmesi çok uzun süren ve tekrarlayabilen yaradır. Halk arasında varis yarası olarak da bilinir.

Varis Ülseri Semptomları Nelerdir?

Bu durum genellikle 40 yaş üstü bireyleri etkiler ve sırt ağrısının en sık nedenlerinden biridir. Varis ülserinin ana semptomları, kırmızı, tahriş olmuş bir döküntü veya kaşıntı ile çevrili şişmiş bir alt bacaktır. Etkilenen alan normalde koyu morumsu lekelerle kaplıdır. Bu durum yaşamı tehdit etmez ancak çok acı verici olabilir ve hemen tıbbi müdahale gerektirir. Özellikle yorucu bir aktiviteden sonra fiziksel olarak aktifseniz ve vücudunuzda çatlaklar varsa ve izlerin rengi mor veya kırmızımsıysa bu olası bir Varis belirtisidir.

Varis Ülseri Tedavisi:

Varis ülserleri özellikle bacakta sık görülen bir toplardamar hastalığı olarak kabul edilir. Tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Varis ülseri tedavileri, kan saflaştırma, anjiyoplasti veya steroid enjeksiyonu gibi geleneksel tıbbi tedavilerden kızılötesi fotokoagülasyon veya lazer tedavisi gibi cerrahi olmayan tedavilere kadar uzanır. Skleroterapi de alternatif bir tedavi olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, ilaçlara alerjisi olmayan veya başka ciddi hastalıkları olanlar için cerrahi müdahaleler son seçenektir.

Bozukluğa yüzeyel vena kava içindeki portal venöz reflü neden oluyorsa, olağan prosedür, en yaygın olarak girişimsel radyolog tarafından uygulanan minimal invaziv prosedürlerle tedavi etmektir. Bu durumda en yaygın tedavi yöntemi damar duvarının ve astarının çıkarılmasını içeren Endovenöz lazer ablasyonudur. Damar duvarları çıkarılır ve etkilenen bölgeye kan akışı, kimyasal bir sklerant infüzyonu ile geri yüklenir. Nabız venografisi yapılmazsa, endovenöz lazer tedavisi varis ülserlerini tedavi etmek için hızlı ve güvenilir bir prosedürdür.

varis ulseri

Bununla birlikte, bazı durumlarda, ciddi bakteriyel enfeksiyon veya damar yaralanması, venöz bacak ülserlerinden etkilenen hastaların yaklaşık %1’ini etkileyebilir. Bu gibi durumlarda tedavi daha karmaşık hale gelir ve hastanın tıbbi ekibinin kapsamlı katılımını gerektirir. Lenfatiklerin veya portal venin tıkanmasına neden olan akut bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilir. Çok akut vakalarda hematom veya seratom (dokulardan, genellikle deriden veya kastan, kızarıklık ve ağrıya neden olan kan toplanması) gelişebilir ve belirli ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir. Arteriyel giriş ve çıkış anormal ise, nedeni saptamak için nabız oksimetresi ve Doppler Ultrason kullanılabilir. Venöz yollarda tıkanıklık olan ciddi vakalarda cerrahi de bir seçenektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu