Gündem

UYAP Vatandaş Portalı Nedir?

Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarını dijital dünyaya taşıyan UYAP, iş süreçlerinin hızlanmasını sağlar. Vatandaşlar hukuki işlemlerini, daha hızlı ve kolay şekilde, internet üzerinden gerçekleştirebilir.

UYAP Vatandaş Portalı Nedir?

UYAP Vatandaş Portalı ya da UYAP Vatandaş, vatandaşların; Adalet Bakanlığı ile ilgili iş ve işlemlerini gerçekleştirebilecekleri ve kendileriyle ilgili belgeleri, bakanlıktan online olarak temin edebilecekleri, bir internet sitesidir. Bütün vatandaşların kullanıma açık olan UYAP Vatandaş Portalı, UYAP projesinin önemli bir bölümünü oluşturur.

UYAP, daha kapsamlı bir proje olarak Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilmiştir. Projenin ikinci bölümünü ise UYAP Avukat Portalı oluşturur. Sistem tarafından kullanıma sunulan araçlar, vatandaşlar ve avukatlar için farklıdır. Avukatlar sistem üzerinden birçok hukuki işlemi gerçekleştirebilirken vatandaşlar, sadece kişisel işlemlerini yapabilir.

 

UYAP Vatandaş Portalı Ne İşe Yarar?

UYAP Vatandaş Portalı, oldukça kapsamlı bir portaldır. Portal üzerinden vatandaşlar, Adalet Bakanlığıyla ilgili hemen hemen her türlü işlemi ve sorgulamayı gerçekleştirebilir.

UYAP Vatandaş Portalı üzerinden gerçekleştirilebilen işlemlerin listesi şöyledir:

  • Dava harç ve masraf ödemeleri
  • Dava dosyası sorgulama
  • Bireysel başvuru ve diğer başvurular
  • Kimlik ve adres bilgisi kontrolü
  • İnsan hakları mahkemeleriyle ilgili işlemler
  • İdare mahkemeleriyle ilgili işlemler
  • Anayasa Mahkemesi ile ilgili işlemler
  • Yargıtay ile ilgili işlemler
  • İcra, hukuk ve ceza mahkemeleriyle ilgili işlemler
  • İcra, ceza ve hukuk davası başlatma

uyap vatandaş portalı nedir?

Savcılık Dosya Takibi Nasıl Yapılır?

UYAP Vatandaş Portalı üzerinden dosya ve safahat görüntüleme, sistemdeki iki farklı ekran üzerinden yapılır:

  • Dosya Görüntüleme: Bu ekranda vatandaşlar; Hukuk Mahkemesi, Ceza Mahkemesi, İcra Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay dosyalarını görüntüleyebilirler.
  • Safahat Görüntüleme: Bu ekran, hukuk ve icra dosyalarındaki aşamaların takibi içindir. Ekran üzerinden sorgulama yapılarak hukuk ve icra dosyalarına ait safahatlar, detaylı olarak görüntülenebilir.

Ancak bu ekranlarda, savcılık dosya takibiyle ve savcılık soruşturmalarıyla ilgili bir veri bulunmaz. Yani savcılık soruşturma öğrenme ve savcılık dosya takibi işlemleri, UYAP Vatandaş Portalı üzerinden yapılamaz.

Ceza soruşturma dosyaları, sadece UYAP Avukat Portalı üzerinden yapılabilir. UYAP Avukat Portalı’na giriş yapma hakkı olan kişiler; avukatı, vekili veya müdafisi oldukları kişilerle ilgili savcılık dosyalarını takip edebilirler.

 

UYAP Vatandaş Portalı Nasıl Kullanılır?

UYAP Vatandaş Portalı’na giriş yapıldıktan sonra sol bölümde, kapsamlı bir menü kullanıcıyı karşılar:

  • Kişisel bilgiler: Kullanıcının kişisel bilgilerini görüntüleyebileceği ve düzenleyebileceği bölümdür.
  • Başvuru yap: Bu bölümden; Adalet Bakanlığı iş ve staj başvurusu yapılabilir ve bakanlığa, özgeçmiş bırakılabilir.
  • Hukuk dava açılış: Bu bölümden, yeni dava açılabilir, dilekçe ret üzerine yeniden dava açılabilir ve henüz tamamlanmayan dosyalar görüntülenebilir. Dava açımı için dava bilgileri ve taraf bilgileri sisteme doğru şekilde girilmeli, gerekli harç ve masraflar ödenmelidir. Tevzi numarası alımı ve evrak gönderimi de aynı ekran üzerinden tamamlanabilir.
  • İdari dava açılış: Bu bölümden, idare ve vergi mahkemelerinde davalar açılabilir.
  • Danıştay dava açılış: Bu bölümden, Danıştay bünyesinde dava açılabilir.
  • Danıştay dava sorgulama: Bu bölüm, Danıştay bünyesinde açılan davaların sorgulanması ve takibi içindir.
  • İcra ceza mahkemesi dava açılış: UYAP Vatandaş Portalı üzerinden hizmet veren bu ekran, icra ceza mahkemesi davası açmak içindir.
  • Koruma tedbiri nedeniyle tazminat: Koruma tedbiri sebebiyle tazminat davası açmak için kullanılması gereken bölümdür.
  • Trafik/idari para cezalarına itiraz: Bu bölüm, trafik ve idari para cezalarına dava açmak için kullanılır. Ancak bu bölümü kullanan kişilerin, aynı zamanda dava dosyalarını, davayı açtıkları sulh ceza hakimliğine göndermeleri gerekir.
  • Sulh ceza itiraz dilekçesi gönderme: Bu bölümden vatandaşlar, sulh ceza mahkemelerine itiraz dilekçesi verebilir. İtiraz edilecek il, adliye, birim ve dosya numarası, doğru şekilde girilmelidir.
  • CBS evrak gönderme: Bu bölümden, il ve yargı birimi seçilerek CBS evrak gönderimi yapılabilir.
  • Bilirkişi kuruluna evrak gönderme: UYAP Vatandaş Portalı’ndaki bu bölüm, bilirkişi kuruluna evrak göndermek için kullanılır.
  • Arabuluculuk dosya başvurusu: Bu bölüm, arabuluculuk başvuruları için kullanılır.
  • Dosya işlemleri: Bu bölüm; aktarılan dosyaların, duruşmaların ve Anayasa Mahkemesi bireysel başvurularının sorgulanması için kullanılır.

 

UYAP Vatandaş Portalı’na Nasıl Giriş Yapılır?

UYAP Vatandaş Portalı girişi için E-Devlet (Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve E-Devlet şifresi), e-imza (elektronik imza) ya da m-imza (mobil imza) kullanılabilir.

En yaygın kullanılan ve en basit giriş yöntemi, E-Devlet ile giriştir. E-Devlet ile UYAP Vatandaş Portalı’na giriş yapmak için şu adımlar takip edilir:

uyap vatandas portali nedir 1

  1. İnternet tarayıcısından vatandas.uyap.gov.tr adresine gidilir.
  2. Açılan sayfanın sağ üst köşesinden, “Giriş Seçenekleri” butonuna tıklanır.
  3. “E-Devlet ile Giriş”, “E-İmza Girişleri” ve “M-İmza Girişleri” butonları arasından, “E-Devlet ile Giriş” butonuna tıklanır.
  4. Daha sonra, “E-Devlet Aracılığıyla Giriş” butonuna tıklanır.
  5. Açılan sayfada “T.C. Kimlik No” bölümüne kimlik numarası ve “e-Devlet Şifresi” bölümüne, e-devlet şifresi bilgileri girilir ve ardından, “Giriş Yap” butonuna tıklanır.

UYAP Vatandaş Portalı giriş işlemlerini başarıyla tamamlayan vatandaşlar, her türlü hukuki işlemi dijital ortamda yapabilecekleri kişisel UYAP panellerine erişebilir.

 

UYAP’tan Neden Mesaj Gelir?

Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi hayata geçirilmeden önce vatandaşlar; mahkemelerle ilgili iş ve işlemleri için adliyelerin yolunu tutardı. Vatandaşın mahkeme süreçleriyle ilgili bilgi edinmek için kullanabileceği başka bir yol ve yöntem yoktu. UYAP’ın hayata geçirilmesiyle birlikte proje kapsamında, UYAP SMS Bilgi Sistemi de hayata geçirildi.

UYAP SMS Bilgi Sistemi; davalarla, icra takipleriyle ve duruşma tarihleriyle ilgili detaylı bilgilerin, vatandaşlara SMS olarak gönderildiği bir sistemdir. Bu sayede vatandaşların, davalarıyla ve duruşmalarıyla ilgili bilgi almak için adliyeye gitmesine gerek kalmaz.

Böylece hem Adalet Bakanlığının tebligat ve kırtasiye giderleri azalır hem de vatandaş, zahmet çekmeksizin davaları ve duruşmalarıyla ilgili bilgilendirilir.

 

UYAP SMS Bilgi Sistemi Abonelik ve Abonelik İptali

SMS ile UYAP Vatandaş Portalı üzerinden bilgi almak isteyen vatandaşların, UYAP aboneliklerini gerçekleştirmesi gerekir. UYAP SMS Bilgi Sistemi’ne kaydolan vatandaşların dosyalarında yaşanan gelişmelerle ilgili bilgiler, SMS olarak telefonlarına anında iletilir. Örneğin, vatandaşın dahil olduğu bir mahkemede görevsizlik kararı verilirse bu karar, anlık olarak vatandaşa SMS yoluyla iletilir.

UYAP SMS Bilgi Sistemi’ne kayıt olan ve UYAP’tan SMS alan vatandaşlar için ücretlendirme şöyledir:

  • Her mesaj, vergiler dahil 1,5 TL olarak ücretlendirilir.
  • Eğer abone olmak isteyen ya da aboneliğini iptal etmek isteyen bir kişi, abonelik numarasına hatalı bir mesaj yazarsa bu mesajdan ücret tahsil edilmez.

UYAP Vatandaş Portalı SMS Bilgi Sisteminde 3 farklı paket bulunur:

  • Basit abone: Bu paketin aboneleri; dosyaya keşif, duruşma tarihi verildiğinde, dosya hakkında karar verildiğinde, dosya hakkında karar değişikliği olduğunda, temyiz sonucu kaydedildiğinde, vekil avukat duruşmaya katılmadığında ve dosya durumunu değiştiren bir işlem olduğunda SMS ile bilgi alır.
  • Standart abone: Bu paketin aboneleri; basit paketin sunduğu avantajlara ek olarak bilirkişi incelemesi, birleştirme ve yürütmeyi durdurma kararı durumlarında, detaylı olarak bilgilendirilir.
  • Tam abone: En kapsamlı pakettir. Dosyada yer alan bütün taraflarla ilgili gelişmeleri kapsar. Aboneler, davalarıyla ilgili tüm gelişmeleri, bütün detaylarıyla birlikte SMS olarak alabilir.

 

UYAP Vatandaş Portalı SMS abonelik işlemi şöyle gerçekleştirilir:

  1. TCKİMLİKNO PAKETİSMİ şeklinde bir SMS yazılarak 4060’a mesaj atılır.
  2. Vatandaş dava dosyasında, sadece kendisiyle ilgili gelişmelerden haberdar olmak istiyorsa paket isminin başına, KISISEL ibaresini eklemelidir. (Örneğin, 12345678901 KISISELBASIT ABONE)

Dikkat: Bu işlemi gerçekleştiren kişinin UYAP’ta kayıtlı olan kimlik numarasının ve mesajın gönderildiği operatörde kayıtlı bulunan kimlik numarasının aynı olması gerekir.

UYAP SMS abonelik iptali şöyle gerçekleştirilir:

  1. TCKIMLIKNO ABONEİPTAL şeklinde bir SMS yazılarak 4060’a gönderilir.
  2. UYAP Vatandaş Portalı abonelik iptali, saniyeler içerisinde gerçekleşir ve vatandaşa, aboneliğinin iptal edildiğine dair bilgi verilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu