Gündem

Rapor Parası Hesaplama 2022

Rapor parasından yararlanmak için birçok şart söz konusudur. Bu şartların tamamı yerine gelmediği taktirde kişiler rapor parasından yararlanamaz. Bu haberimizde rapor parası faydalanma şartlarına ve rapor parasına dair en çok merak edilen bilgileri bulabilirsiniz.

Rapor Parası Nedir?

Geçici iş göremezlik ödeneği, iş göremezlik ödeneği ya da rapor parası olarak bilinen ödenek işçinin şu sebeplerle işe gelememesi durumunda mağdur olmasını önleyen ödenektir:

  • İş kazası ve meslek hastalığı
  • Hastalık
  • Doğum

Ancak iş kazası ve meslek hastalığı kategorisi dışında kalan iki kategori için özel şartlar söz konusudur. Özel şartlar gerçekleşmediği halde işçiler, hastalık ya da doğum durumlarından ötürü rapor alsalar bile rapor parası alamayabilirler. İş kazası ve meslek hastalığı geçiren kişilerse herhangi bir şart olmaksızın rapor parasından yararlanırlar.

rapor parası hesaplama 2022

Rapor Parası Şartları

İş kazası ve meslek hastalığı geçirme durumunda rapor parası şartları şöyledir:

  • Bu kategorideki işçiler için herhangi bir koşul yoktur.
  • İş kazası veya meslek hastalığı geçiren işçi ilk günden itibaren ödenekten yararlanabilir.
  • Kasti olarak yaralanan işçiler ile kurumun önerdiği tedaviyi reddeden işçilere söz konusu ödeneğin yarısı ödenir.

Hastalık durumunda rapor parası şartları şöyledir:

  • İşçinin rapor tarihinden önce 90 gün boyunca sigorta primi ödemiş olması gerekir.
  • Hastalığın 2 günden fazla sürmesi gerekir. Rapor parası ödemesi 3. günde başlar.

Doğum durumunda rapor parası şartları:

  • Kişi, doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün prim ödemesi yapmış olmalıdır.
  • Doğum izni olan 16 hafta (çoğul gebelik durumunda 18 hafta) esas olmak üzere çalışılmayan her gün için ödenekten yararlanılabilir.

Rapor Parası Hesaplama 2022

Rapor parası hesaplama şekli, işçinin maruz kaldığı tedaviye göre ve yaşanan duruma göre değişiklik gösterir:

  • Kişi yatarak tedavi ediliyorsa günlük kazancının yarısı kadar rapor parası ödenir.
  • Kişi ayakta tedavi ediliyorsa günlük kazancının üçte ikisi kadar rapor parası alır.
  • Kişi tedavileri uygulamıyorsa ve tedavinin uzamasına neden oluyorsa rapor parasının dörtte biri çalıştığı kurum tarafından kesilir.
  • İş kazası ve meslek hastalığı durumunda çalıştığı kurumun önerdiği tedaviyi kabul etmeyen kişiye iş görmezlik ödeneğinin yarısı ödenir.
  • Rapor parası gerektiren hallerden (iş kazası, meslek hastalığı, analık, diğer hastalıklar) birkaçı birleşirse rapor parası, en yüksek oran üzerinden hesaplanır.

rapor parası hesaplama 2022

Rapor Parası Sorgulama 2022

Rapor parası, E-Devlet üzerinden sorgulanabilir:

  1. E-Devlet 4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme sayfasına tıklanır.
  2. Açılan sayfada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklanır.
  3. İlgili forma T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi yazılır.
  4. “Giriş Yap” butonuna tıklanarak E-Devlet girişi tamamlanır.
  5. Açılan sayfada “Ödemeler” ve “Raporlar” ismindeki iki farklı sekmede sisteme kayıtlı iş göremezlik ödeme bilgileri görüntülenebilir.

Rapor parası sorgulamanın bir diğer yolu ALO 170’i aramaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çağrı merkezi olarak hizmet veren ALO 170’i arayan kişiler, rapor parası sorgulaması gerçekleştirebilir.

İş göremezlik ödeneği sorgulamasının bir diğer ve son yöntemi ise doğrudan PTT şubelerine gitmektir. PTT gişe görevlisi kimlik numaranız ile sistemde bir rapor ödemesi olup olmadığını kontrol edebilir. Ancak PTT görevlisi, rapor paranızın yatmamış olması durumunda konuyla ilgili size detaylı bilgi veremez. Bu nedenle rapor parası sorgulaması için en doğru yöntem, ALO 170’i arayarak bilgi almaktır.

Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

Rapor parası iş kazası ve meslek hastalığı durumunda ilk günden itibaren, hastalık durumunda 3. günden itibaren ve doğum durumunda kişinin şartları, sistem tarafından tespit edildikten sonra yatırılır. Mevcut raporlar ve rapor parası ödemeleri, yukarıda açıkladığımız yöntem ile E-Devlet üzerinden görüntülenebilir.

Rapor parasının yatırılma tarihi kişiye göre değişiklik gösterir. İş göremezlik ödeneğinin tam olarak hangi gün yatırılacağını merak eden kişiler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çağrı merkezi olan ALO 170’i arayıp kimliklerini ibraz ederek bu konuda detaylı bilgi alabilirler. Rapor parası yatmış olan kişiler ise hak ettikleri bu ödeneği, herhangi bir PTT şubesinden teslim alabilirler.

Son dakika personel sağlık ve gündem haberlerini Sağlık Ağı ile takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu