Gündem

Rahim Ağzı Kanserinden Korunmak İçin Aşı Ücreti Neden Ödenmiyor?

Adana Eczacılar Odası Sayman Ecz. Ezgi Elekarismaz, rahim ağzı kanserine karşı aşı maliyetinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirtti. Enfeksiyondan sonraki yaşam boyu tedavi süreci devlet tarafından karşılanabilirken bu kadar büyük bir maliyeti ve enfeksiyonu önleyebilecek aşı ücretinin ödenmemesini anlamıyoruz” dedi.

 

Adana Eczacılar Odası Kadın Eczacılar Çalışma Grubu, “Rahim Kanseri (HPV ve AIDS HIV)” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

 

Röportajın açılış adresi Adana Eczacı Odası Sayman Ecz. Ezgi Elekarismaz, rahim ağzı kanseri için aşı bedelinin devlet tarafından ödenmesi gerektiğini belirtti.

 

“Kadın sağlığı ve erkek sağlığı için en büyük tehdit dediğimiz bu kanser aşılarla çok masrafsız ve sancılı bir şekilde önlenebilir. Enfeksiyondan sonraki yaşam boyu tedavi süreci devlet tarafından karşılanabilir ancak bunun bir kanser hastalığı olduğunu idrak edemiyoruz. büyük masraflar ve aşı ücretinin ödenmemesi yayılmayı önleyebilir.

 

HPV Aşısı, 87 ülkede Ulusal Aşı Programına dahil edilmiştir. Hastalık ölümcül ve hayatı tehdit edici olabileceğinden yüzde 99 koruma sağlayan bu aşının ülkemizde Ulusal Aşı Takvimine eklenmesi gerekiyor. Çünkü önlenebilir bir hastalığa neden olmak suç sayılıyor. Önlenebilir hastalıkların varlığı hiçbir şekilde iyi bir şey değildir.

 

Elekarismaz, önlemede eğitimin ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak, Ulusal Aşı Programına katılan ülkelerde çocuk 9 ile 12 yaş arasında 2 doz aşı, 12 yaşından sonra ise 3 doz aşı yapıldığını ve neredeyse kesin olduğunu söyledi. çünkü dünyadaki en büyük kanser risklerinden biri aşılama nedeniyle artacak ve ölüm oranı düşecek.

 

“Siğillerin Uzmanlar Tarafından Takip Edilmesi Gerekir”

 

HPV’nin sadece insanlarda bulunan ve genital bölge ile ağız ve anal bölgede siğillere neden olan bir enfeksiyon olduğunu belirten Çukurova Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Prof. Behice Kurtaran yaptığı konuşmada şunları söyledi:

 

“Dünya çapında Anogenital HPV, yaygın olarak cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalık olarak kabul edilmektedir. Neredeyse tüm rahim ağzı kanseri vakaları, HPV enfeksiyonu nedeniyle bağlantılı olabilir.

 

HPV tip 16, daha sık görülen ve kansere ilerleme şansı en yüksek olanlardan biridir. HPV tip 16, rahim ağzı kanseri vakalarında yaklaşık yüzde 50’den sorumluyken, HPV tip 18 yüzde 20’den sorumludur.

 

Rahim ağzı kanserlerinin yanı sıra erkeklerde penis kanserine, kadınlarda vajina ve vulva kanserlerine ve her iki cinsiyette de anal kanserlere neden olabilir.

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) serviks kanserini her iki cinsiyette ve tüm yaşlılarda en sık görülen kanserler arasında en sık görülen 5. kanser olarak sınıflandırdığı bildirilmektedir. Ülkemizde en ölümcül 10 kanserden biridir.

 

Bu nedenle ağız, genital ve anal bölgede ortaya çıkan siğiller bu şekilde ele alınmalı ve eğer görülüyorsa bir tıp uzmanı tarafından ele alınmalı ve kanser belirtileri açısından izlenmelidir. HPV aşıları, genital siğilleri tedavi etmek için geliştirilmiş oldukça etkili ve verimli aşılar sağlar. HPV’nin neden olduğu genital bölgenin kanser öncesi lezyonları ve rahim ağzı kanseri.

 

Daha sık rahim ağzı kanserine neden olan HPV serotiplerine karşı etkin bir korumaya sahip olan aşılar, rahim ağzı kanserini yüzde 70-80, genital siğilleri yüzde 90 oranında azaltabiliyor. HPV 16, 18 ve 19’un neden olduğu rahim ağzı kanserlerinin önlenmesinde %100 etkilidirler.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu