Gündem

Prof. Dr. Oğuztürk’ten Maymun Çiçeği Virüsü Açıklaması

Son zamanlarda dünyanın çeşitli yerlerinde rapor edilen Maymun Çiçeği virüsü hakkında bir açıklamada bulunan Prof. Hakan Oğuztürk, “Kişisel görüşüm Türkiye’den bahsettiğimde şu an için endişelenmenize gerek yok. Lezyondan muzdarip insanlar biliyorsanız acile gidip tedavi olabiliyorlar” dedi.

 

Oğuztürk’ten, Maymun Çiçeği virüsü açıklaması!

Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, son dönemlerde dünyanın çeşitli ülkelerinde görülen Maymun Çiçeği virüsüne ilişkin yaptığı açıklamada, “Özellikle Türkiye’den bahsederken şahsi görüşüm; şu an itibariyle endişe edilecek bir durum yok . bu lezyonlardan muzdarip olanlar takip ve tedavi prosedürü ile tıbbi yardım için acil servise gitmelidir
Oğuztürk’ten Prof Dr. Dünyanın özellikle Afrika kıtasında yaşanan sıkıntılar insanları endişeye sevk ediyor.

İlk olarak 1958 yılında bir maymunda tanımlanan virüs, ilk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki insanlar tarafından tespit edildi. Bu, yeni olmayan ve tıp uzmanları tarafından tanınan bir virüs olduğu anlamına geliyor. İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine maymun çiçeği hastalığıyla ilgili gerçekleri anlatırken, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Öğretim Üyesi Prof. Hakan Oğuztürk, “Maymun çiçeği virüsü yeni ortaya çıkan bir virüs değil. Çiçek hastalığı olarak bilinen ailenin bir parçasıdır. Bu Çiçek hastalığı grubunun üyeleri de çeşitli isimler altında biliniyordu.

 

1979 yılında Dünya Sağlık Örgütü’nün 1979 yılında ilan etmesinin ardından Çiçek virüsü tüm dünyada eradike edilmiştir. Yani hiçbir vaka doğrulanmadı. Ancak Maymun Çiçeği, bu virüs ailesinin farklı bir parçasıdır. Böylece, virüsün Orta ve Batı Afrika’yı küçük ölçeklerde etkileyen hastalıklara neden olmaktan sorumlu olduğu keşfedildi. Bu, Asya, Avrupa ve Amerika’daki birkaç ülkedeki vakaları ortaya çıkararak sahneyi hazırladı. Bu tamamen yeni bir virüs değil. Tıp uzmanları tarafından bilinen bir virüstür. Çiçek hastalığı ailesine ait virüslerden biridir” dedi.

 

“Şu anda paniğe gerek yok”

Dr. Oğuztürk, maymun çiçeği virüsünün çiçek hastalığı ailesinin bir parçası olduğunu, ancak çiçek hastalığı Virüsü kadar ölümcül olmadığını söyledi. Oğuztürk, “Şu anda paniğe gerek yok. Vaka sayısı Covid-19’da olduğu gibi endemik veya pandemi için yeterli değil. Bulaş özellikleri de Covid-19 ile aynı ve görülme oranı” bulaşıcılık çok yüksek değil ayrıca çiçek hastalığına neden olan virüs kadar daha az zararlıdır bu virüs dünya çapında birkaç ülkede hastalıklara neden olabilir iş bu hastalığın gelişimine gelince insandan insana geçiş olabilir kişiye solunum yolu salgıları veya yaygın maddelerle temas yoluyla Virüs kan veya kan ürünleri yoluyla bulaşabilir. Virüsün bulaşmasından sonra kuluçka süresi 6-8 gündür. Bundan sonra, kendi kendini sınırlayan ve 2 veya üç gün içinde kaybolacak bir hastalık yaşayacaksınız. Kronik bir hastalığınız yoksa, genellikle etkilenmemiş bir virüstür” dedi.

 

“Vücutta ateş, sırt ağrısı, eklem ağrısı ve baş ağrısı olabilir”

Maymun çiçeği virüsüne yakalanan kişilerde görülen belirtiler hakkında bilgi veren Dr. Dr. Hakan Oğuztürk, şunları kaydetti:

“Vücutta sırt ağrısı, ateş, eklem ağrısı ve baş ağrısı olabilir. Ayrıca yorgunluğun yanı sıra tüm vücutta lenf bezleri olarak bilinen bezlerin şişmesi olabilir. Bir sonraki aşama cilt değişiklikleri olarak adlandırılan deri değişiklikleridir. döküntüler, avuç içi ve ayak tabanlarında ve son olarak yüzde görülebilir. Sıvı dolu döküntüler de vardır. Belli bir süre sonra kızarıklıklarda düzelme olur.Bu açıdan önemlidir . kesin olarak belirtmek gerekirse: Teşhisin net olduğu, tedaviye yönelik şikayetleri azaltmaya yönelik bir müdahale süreci olduğu ve Covid-19 gibi bir salgın çıkma ihtimalinin kesinlikle son derece düşük olduğu söylenebilir. Ancak ülkeleri belirli bir dereceye kadar etkilenecek ve çok küçük örneklerle sonuçlanacak bir prosedür var.”

 

“Bir şekilde böyle lezyonları olan kişiler varsa acile gidip profesyonel yardım alabilirler”

Şu anda kişilerin paniğe kapılmasına neden olabilecek herhangi bir durumun bulunmadığını ve semptomatik kişiler varsa hastanelerin sunduğu acil servislere başvurarak profesyonel yardım almaları gerektiğinin altını çizmek önemlidir. Oğuztürk, “Kişisel görüşüm şu anda olduğu gibi Türkiye özelinde konuşuyorsam endişelenecek bir şey yok. Bu lezyonlardan muzdarip kişiler biliyorsanız acile gidip uzman görmeleri gerekir. takip ve tedavi süreci ile ilgili yardım. Bunu tekrar söylemem gerekirse endişelenmeme gerek yok” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu