Gündem

Osman Kaya Sordu, Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş Yanıtladı İşte Detaylar…

Sağlık Profesyonelleri Derneği Kurucularından Osman Kaya, Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş ile canlı video konferans aracılığı ile merak edilen sorulara yanıt buldu.

İşte canlı yayında sorulan soruların detayları ve Semih Durmuş‘un yanıtlarını haberimizde derledik.

1 ) 4/B li arkadaşların kadroya geçiş işleminde son durum nedir?

4/B li arkadaşlarım bu dönemde yapılacak çalışma ile beraber kesin olarak kadroya geçeceklerdir. Herhangi bir sıkıntıları yok toplu sözleşmede biz zaten bunu mutabakat altına aldırtmıştık. 4/b liler kesintisiz olarak herhangi bir şüpheye mahal bırakmadan hepsi 3+1 statüsüne geçecek.

2) Ek ödeme yönetmeliği değişecek mi? Bununla ilgili son durum nedir?

Ek ödeme yönetmeliği kesinlikle değişmeli çünkü zaten çok adaletsiz bir ücret dağılım politikasıdır. Sağlık çalışanlarını birbirine düşürmüş bir uygulamadır. Aslında çıkışı itibariyle gerçekten sağlıkta dönüşümün sihirli değneği olarak değerlendirdiğimiz aslında çok başarılı çalışmaların altına imza atılmış bir uygulamadır döner sermaye yönetmeliği ama bugün gelmiş olduğumuz şartlar itibariyle artık geçerliliğini yitirmiş, adaletli olmaktan uzaklaşmış bir durumda. Biz yapmış olduğumuz saha çalışmasında çalışanlara sorduk, döner sermaye yönetmeliğini nasıl buluyorsunuz diye yüzde 98,2 si döner sermayeyi adaletsiz bulduğunu ifade etmiş yani çalışanlarının çoğunun rahatsız olduğu bir sistem değişmeli ve adil adaletli bir ücret politikası gelmesi gerekiyor. Aynı zamanda bu çalışma barışını da tesis edeceğimiz bir adım olacak. Sağlık Bakanlığı çalışanlarının memnuniyetini arzu ediyorsa ilk adım döner sermayedeki adaletsizliğin ortadan kaldırılacağı bir yeni ücret politikasının belirlenmesidir.

3) Meslek tanımında bir düzenleme yapılması bekleniyor mu? 

Sağlıkta sistem sürekli değişmekte ve kendisini yenilemekte maalesef bakanlığımız bu noktada yeni unvanlara yönelik bir meslek tanımı daha yapmış değil. Bu noktada 14 tane ayrı unvan için daha meslek tanımı yapılmamış, biz bu konularda da çalıştaylar yaparak hazırlamış olduğumuz raporları Sağlık Bakanlığına sunuyoruz. Bundan sonraki süreçlerde de bu çalışmaların içerisinde olacağız.

4) 3+1′ in özlük haklarında düzenleme yapılması planlanıyor mu?

Kesinlikle öyle olması gerekiyor. Biz sözleşmeli istihdam modeli kaldırılsın derken sosyal haklar ile bütün çalışanların devlet memurlarıyla eş değer statüsünde olmasını istiyoruz. Eş durumu, can güvenliği, sağlık mazereti, görevde yükselme, unvan değişikliği, kariyer planlaması gibi bütün bunlarda devlet memuruyla eş değer statüde olması gerekiyor. Onun için farklı istihdam modellerini tümünden reddediyoruz ve tek tip bir istihdam modeli olması gerekiyor. Bu da devlet memuru olması gerekiyor. Eğer bu olmayacaksa ikinci bir model olacaksa burada tek istisnamız bizim bir yerde belli bir süre çalışma şartı olabilir bunu kabul ediyoruz ama bunun dışındaki bütün ayrımcılıklara karşı çıkıyoruz ve çalışma barışının sağlanması açısından bunu önemli görüyoruz.

5) Sağlıkçılara seyyanen zam verilecek mi? Varsa konuşulan bir tutar aralığı var mı?

Sağlıkçılarla alakalı biliyorsunuz bizim toplu sözleşmede çok başarılı bir toplu sözleşme geçirdik bizim açımızdan baktığımızda sendikal tarihimizde 22 kazanımın elde edildiği bunların önemli bir kesiminin maddi karşılığının olduğu çok önemli kazanımlar  elde ettik bugün itibariyle de sağlık çalışanlarına yeni yapılan zamlarla beraber çok ciddi oranda bir maaş artışı söz konusu olacak. Ben bunları rakamsal olarak çok fazla buralardan dile getirmek istemiyorum çünkü başka türlü eleştirilere söz konusu oluyor. Sağlık çalışanlarının maaşlarıyla  kamuoyu önünde tartışılmaması gerekiyor. Başka kurumlarda çalışanların maaşları nasıl ki tartışılmıyorsa sağlık çalışanlarının maaşlarıyla gündeme gelmemesi gerekiyor. Onun için biz sağlık çalışanlarıyla yapmış olduğumuz birebir görüşmelerde zaten gelirlerinin artırılması için bir mücadele verdik. Sağlık çalışanları hem toplu sözleşmede hem sendikal kazanım olan enflasyon farkının ilavesiyle beraber sağlık çalışanları çok ciddi bir oranda zam almış durumda. Ocak ayındaki maaş bordrosunda bunu arkadaşlarımız yakinen görmüş olacak.

6) İlk ve acil yardım tekniker ve teknisyenlerinin alım sayısı oldukça düştü. Bununla çalışma mevcut mu?

Sadece ilk acil yardım ve paramediklerle alakalı değil diğer tüm unvanların alım sayısının artırılması gerektiğini söylüyoruz. Türkiye’de sağlık çalışanı istihdamı açısından baktığınız zaman diğer kamu kuruluşlarıyla kıyasladığımızda, mesleklerle kıyasladığımızda Sağlık Bakanlığı en alt sıralarda. Bütün unvanlarda hemşiresinden sağlık teknisyenine kadar bütün unvanlarda maksimum düzeyde istihdama ihtiyacımız var bunu da Sağlık Bakanlığının, Çalışma Bakanlığının, Maliye Bakanlığının en kısa sürede artırılması gerekiyor. Biz buna yönelik her platformda dile getiriyoruz. Sağlık çalışanlarının çalışma süreleri çok fazla uzun aylık 170 saatlik çalışma sürelerinin üzerine 130 saat daha fazla nöbet tutmak suretiyle mesai yapıyorlar. Sağlık çalışanlarının bütün ömrü evinin yatak odasıyla hastanenin nöbet odası arasında geçiyor. Onun için mutlaka bütün unvanlarda istihdamın artırılması gerekiyor. Çünkü her branşta ihtiyacımız var çünkü bir sürü sağlık çalışanı mezun ve atama bekliyor. Onun için bu arkadaşlarımıza çok büyük görev düşüyor. Atama bekleyen sağlık çalışanları diye kampanyalar oluşturmamız gerekiyor. Unvan ayrımına gitmeksizin el birliği yapmamız gerekiyor. Her bir çalışan arkadaşımız kendi branşıyla alakalı değil bütün sağlık çalışanları için istihdamın artırılması baskısını kamuoyunda oluşturmamız gerekiyor. Böyle olursa biz zaten yapmış olduğumuz görüşmelerde unvanlara yönelik kadro artışını zaten yüksek düzeyde gerçekleştirebiliriz.

7) Şehir hastanelerinde görüntüleme ve laborant hizmetlerinin hizmet alımı yoluyla yapılması ilerleyen süreçte laborant ve radyoloji atamalarını azaltacaktır. Bununla ilgili bir çalışma yapılması düşünülüyor mu?

Ben de bir radyoloji teknikeriyim. Sıkıntılı bir sürecin olduğunu biliyorum ama daha önceden yapılmış olan kanuni düzenlemeler var bu düzenlemeler çerçevesinde hizmet satın alımı yoluyla bunlar yapılmış ama Sağlık Bakanlığı kamu ortak özelliği dışında şimdi yeni hastaneler yapıyorlar dolayısıyla oralarda böyle bir  sıkıntıyla karşılaşmayacağız. Bunlar sadece kamu- özel ortaklığı ile yapılan hastanelerde sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor.Onun haricinde devletin, sağlık bakanlığının yapmış olduğu hastanelerde bu tür sıkıntılarla karşılaşmayacağız. Ama yine de bu önemli bir sorun, bu sorunun biz mutlaka çözülmesini arzu ediyoruz ve bunun mücadelesini veriyoruz.

8) Üniversite hastanelerinde görev yapan personellerin özlük haklarında bir düzenleme yapılması planlanıyor mu? 

Zaten biz meseleye bakarken Sağlık Bakanlığı veya Üniversite hastanesi ayrımı gözüyle bakmıyoruz. Bütün çalışanlarımız gözüyle bakıyoruz. Dolayısıyla burada da üniversite çalışanı arkadaşlarımızın da ekonomik, özlük, sosyal haklarına yönelik toplu sözleşmelerde elde etmiş olduğumuz bütün kazanımlar aynı şekilde onları da ilgilendiriyor. Sağlık Bakanlığında durum neyse üniversite hastanelerinde de durum aynı. Onlarda en büyük sıkıntımız bizim şu: Üniversite’de çalışan arkadaşlarımızın bizim eş durumu sağlık mazereti, tayin talepleri söz konusu maalesef tayinleri hep mahkeme kararlarıyla kazanılıyor. Biz bu noktada bir düzenleme yapılması ve gerek Sağlık Bakanlığı ile bir adımın atılması ve orada bir rahatlamanın sağlanması gerek.

9) Maaş ve sabitin tek kalemde ödenmesi gerçekleşecek mi?

Zaten şuanda maaş ve sabit tek kalemde ödeniyor. Burada arkadaşlarımızın özellikle söylemek istedikleri şey şu; maaş ve ek ödeme tek kalemde ödenirse ek ödemeler de emekliliğe tabi olmuş olur böylece emekli maaşlarımız ve emekli tazminatlarımız da artmış olur. Zaten bu konuda 3600 ile alakalı yapılan düzenleme çalışanların emekli maaşlarına ve emekli tazminatlarının artması noktasında çok önemli devrim niteliğinde bir adım. Dolayısıyla o gerçekleştirildiğinde arkadaşlarımızın talepleri bir nebze olsun rahatlamış olacak ama bizim Sağlık-Sen olarak nihai hedefimiz tabi ki maaşların hepsinin tek kalem altında verilmesi ve bu noktadaki mücadelemiz elbette ki devam ediyor. Tek kalem maaş mutlaka olmalı Bizim sendika olarak meseleye yaklaşımımızdaki en önemli şey bu gün çalışanlarımızın ücretlerini nasıl artırabiliriz onun mücadelesini veriyoruz.

10) 3600 ek gösterge tüm sağlık personellerini kapsayacak mı?

Kesinlikle tüm sağlık çalışanlarını kapsaması gerekiyor. Sağlık-Sen zaten 3600 ek gösterge dediğimiz emekli maaşlarının ve tazminatlarının artırılması uygulamasıdır. Çalışıyorken maaşlarınız artmaz veya eksilmez ama emekli olduğunuzda emekli maaşlarınız bin lira emekli tazminatlarımız ise 35 bin liranın üzerinde bir artış gerçekleşmiş oluyor. Dolayısıyla  biz bu noktada bütün çalışanları; ebe, hemşire, sağlık memuru ayrımı yapılmadan kapsayacak.

11) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda sağlık personeli çalıştırılması düşünülüyor mu?

Biz tabi sağlık çalışanı istihdam edilebilecek her alanı destekliyoruz. Okullarda da mutlaka sağlık çalışanı olması gerekiyor. Bu noktada da süreci destekliyoruz. Çünkü kamu dışında bekleyen yüzbinlerce sağlık çalışanı arkadaşımız var. Onlara da istihdam kapısı açılması açısından çok önemli ve bu yönüyle de bunu destekliyoruz.

12) 2022 yılında mart ayında yapılacak olan 10.000 işçi ve 10.000 sözleşmeli memur alımı dışında 2022 bütçesi ile bir atama bekleniyor mu?

Kesinlikle olması gerekiyor 2021 yılının bütçesinin bu konuda kullanılmaması gerekiyor. Biliyorsunuz ki 2020 yılındaki alımlarda 2021 yılına sarkıtılmıştı biz bunu pandemi sürecinde sağlık çalışanları gerçekten çok fazla yıprandı. Türkiye’nin en çok istihdama ihtiyaç duyduğu alan sağlık alanıdır. Bu noktada biz 2022 yılı içerisinde mutlaka yeni alımların olması gerektiğini söylüyoruz Her yıl 60-70 bin sağlık çalışanı istidam edilmesi gerekiyor ki bu açığı ancak 5-6 yılda kapatabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu