Mevzuat

Ortak Portal Nedir?

Dijital dönüşüme önem veren Sağlık Bakanlığının, çok sayıda internet tabanlı uygulaması mevcuttur. Web ve mobil olarak hizmet veren bu uygulamalar, hem hastalar için de hem de sağlık çalışanları için hayatı kolaylaştıran özellikler taşır. Bazı uygulamalar sadece vatandaşlara yönelikken bazı uygulamalar ise sadece personele yönelik hizmet verir. Ortak Portal, sadece Sağlık Bakanlığı personeline hizmet veren uygulamalardan bir tanesidir.

 

Sağlık Bakanlığı Ortak Portal Uygulaması Nedir?

Ortak Portal terimi, Sağlık Bakanlığı’nın “Ortak Uygulama Portalı” için kullanılır. Yaklaşık 600 bin üyesi bulunan bu portal, aslında EKİP Portal olarak da bilinen portaldır. Sağlık Bakanlığı bünyesindeki bütün kurumlar ve personel, bu uygulama sayesinde entegre şekilde çalışabilir.

EKİP Portal’ın Ortak Portal olarak adlandırılmasının nedeni, sisteme erişimin Sağlık Bakanlığı Ortak Giriş Noktası (OGN) üzerinden yapılmasıdır.

 

Ortak Giriş Noktası Nedir?

Ortak Giriş Noktası, sağlık personeli için Sağlık Bakanlığı bünyesindeki uygulamalara tek bir noktadan giriş yapılmasını sağlayan uygulamadır. Kimliğini bir kez doğrulayan sağlık personeli, ikinci doğrulamaya ihtiyaç duymaksızın Sağlık Bakanlığı’nın sunduğu internet tabanlı bütün uygulamalara ulaşabilir.

Ortak Giriş Noktası; aktif dizin, kimlik numarası, E-Devlet, elektronik imza ve mobil imza giriş yöntemleriyle çalışır. Kullanıcı, kendisine en uygun giriş yöntemini seçerek kimliğini doğrulayabilir.

ortak portal nedir? ekip portal ile aynı şey mi?

Ortak Portal’ı Kimler Kullanabilir?

Bu uygulamayı, bütün sağlık çalışanları ve yöneticileri kullanabilir. Sağlık Bakanlığı, uygulamanın sağlık personeli arasında yayılması için çalışmalar yürütür.

Ortak Portal’a, ortakgiris.saglik.gov.tr adresinden ya da Sağlık Bakanlığı EKİP Portal Android ve iOS mobil uygulamaları üzerinden ulaşılabilir.

 

Ortak Portal’da Neler Var?

Ortak Portal, oldukça kapsamlı bir uygulamadır. Bir personelin bütün kişisel bilgileri, Ortak Portal’da bulunabilir. Portalda yer alan bilgiler, kişinin Sağlık Bakanlığında kayıtlı olan bilgileridir. Personel, bir kişisel verisinin yanlış olduğunu tespit ederse portal üzerinden düzenleme talebinde bulunabilir. Bu talep, yetkili kişilere iletilir ve işleme alınır.

Ortak Portal’da personelin şu bilgileri yer alır:

  • Kimlik bilgileri
  • Askerlik bilgileri
  • Eğitim/tahsil bilgileri
  • Son durum sicil bilgileri
  • Hizmet puanı bilgisi
  • Sendika/dernek/kuruluş bilgileri
  • İletişim bilgileri
  • Maaş ve ek ödeme bilgileri

 

Ortak Portal’da Neler Yapılabilir?

Portala giriş anında kullanıcıyı, tıpkı bir sosyal medya sitesi gibi paylaşım yapabileceği bir ekran karşılar. Bu ekrandan belirlenen grup ve kişilerle; video, fotoğraf, belge ve bilgi paylaşımı yapılabilir.

Ekranın sağ kısmında, önerilen kişiler ve gruplar yer alır. Personelin ilgisini çekebilecek kişi ve gruplar, bu bölümde listelenir. Sol tarafta ise personel, hizmet puanını ve içinde olduğu itiraz süreçlerine dair özel bilgileri görebilir.

 

Ortak Portal’ın üst menüsünde, şu menü butonları yer alır:

  • Özlük Bilgileri: Bu bölümde, kişisel özlük bilgileri görüntülenebilir ve düzenlenebilir.
  • İzin Yönetimi: Bu bölümden, izin talep edilebilir ve geçmiş izin talepleri, güncellenebilir.
  • E-Eğitim: İnteraktif eğitimler için oluşturulmuş bölümdür. Bu bölümden, sesli ve görüntülü görüşmeler yapılabilir, konferanslar tanımlanabilir.
  • Zimmet Sorgulama: Zimmet sorgulaması için oluşturulmuş bölümdür.
  • Atama Takibi: Atama işlemlerinin takibi için oluşturulmuş bölümdür.
  • Rapor Sorgulama: Rapor bilgisinin görüntülenebileceği bölümdür.
  • Personel Çalışma Belgesi: Personel çalışma belgesinin temin edilebileceği bölümdür.

Bu menü seçenekleri dışında, sistemin “sosyal iletişim platformu” olma yönü ağır basar. Ana sayfadaki paylaşımlar beğenilebilir ve yorumlanabilir. Platform üzerinden anket düzenlenebilir ve “Sık Kullanılanlar” özelliği sayesinde ilgi çeken konular, daha sonra tekrar incelenmek üzere kaydedilebilir. Platform üzerinden etkinlik oluşturmak ve etkinliklere katılım durumunu belirtmek de mümkündür.

ortak portal nedir? ekip portal ile aynı şey mi?

Hekimler Ortak Portal Üzerinden Neler Yapabilir?

Ortak Portal’da, sadece hekimlerin kullanabileceği bazı özellikler de bulunur:

  • Görüntü ekleme ve vaka paylaşımı: Hekim, sisteme radyolojik görüntüler kaydedebilir ve farklı hekimlerle, sistem üzerinden vaka paylaşımı yapabilir.
  • Tanı takibi ve paylaşımı: Tanı takibi ve diğer hekimlerle tanı paylaşımı, Ortak Uygulama Portalı üzerinden yapılabilir.
  • Randevu takvimi: Randevu takvimi, Ortak Portal üzerinden görüntülenebilir ve düzenlenebilir.
  • Kalan hizmet süresi hesaplama: Devlet Hizmeti Yükümlülüğü sonlanma tarihine göre kalan hizmet süresi hesaplanabilir.

 

Sağlık Yöneticileri Ortak Portal Üzerinden Neler Yapabilir?

Ortak Portal’da sadece sağlık yöneticilerine tanımlanmış bazı özellikler de mevcuttur:

  • Özgeçmiş havuzu: Özgeçmiş havuzu sayesinde insan kaynakları yönetimi kolaylaşır. Sağlık yöneticileri, ihtiyaç duydukları personele daha hızlı ve kolay şekilde ulaşabilir.
  • Duyuru: Bu özellik sayesinde sağlık yöneticileri, kişi ve unvan bazlı spesifik duyurular yapabilir.

 

Ortak Portal Üzerinden İzin Alma

Ortak Portal’ın en işlevsel özelliklerinden bir tanesi de portal üzerinden izin talep edilebilmesidir.

Şu aşamalar takip edilerek Ortak Portal üzerinden izin talep edilebilir:

  1. Üst kısımdaki “Uygulamalar” butonuna tıklanır.
  2. Açılan penceredeki “İzin Yönetimi” seçeneğine tıklanır.
  3. Çıkan izin talep formu eksiksiz doldurulur. Forma izin talep etme nedeni, izin adresi, izin tarihleri, telefon numarası ve açıklama eklenir.
  4. Form eksiksiz doldurulduysa “İzin Talep Et” butonuna tıklanarak izin talep etme işlemi, tamamlanır.

 

İzin talep işleminin tamamlandığından emin olmak için “İzin Talep Listesi” butonuna tıklanabilir. Bu bölümde, başarıyla tamamlanan izin talepleri yer alır. Eğer izin talebi esnasında hatalı bir işlem yapıldıysa ya da personel artık izne ihtiyaç duymuyorsa yine bu bölümden, talepler düzenlenebilir ve iptal edilebilir.

İzin talebi düzenleme: Bu işlem için, “İzni Güncelle” butonu kullanılır.

İzin talebini silme: Bu işlem için, kırmızı renkteki çöp kutusu sembolüne tıklanır.

Ancak şunu hatırlatmak gerekir ki Ortak Portal İzin Yönetimi, her bölgede aktif değildir. Bu özelliğin yaygınlaştırılması bu özellik, personelin görev yaptığı bölgede kullanıma açık olmayabilir. Sadece bu özelliğin kullanımı esnasında sistemsel hatayla karşılaşıyorsa bu durum, özelliğin o bölgede henüz kullanılmadığına işaret eder.

 

Ortak Portal Üzerinden Personel Çalışma Belgesi Talep Etme

Personel çalışma belgesi, personelin unvanını, sicilini ve kurum bilgisini içeren belgedir. Bu belge, personelin hala ilgili birimde çalıştığını kanıtlamak için kullanılır.

Sağlık Bakanlığından personel çalışma belgesi, Ortak Portal üzerinden temin edilebilir. Personel çalışma belgesi almak için şu yolları izlemek gerekir:

 

  1. Portalın üst bölümündeki “Uygulamalar” butonuna tıklanır.
  2. Açılan pencerenin son kısmında yer alan “Personel Çalışma Belgesi” seçeneğine tıklanır.
  3. Açılan sayfada, “Personel Çalışma Belgesi Talep Et” butonuna tıklanır.
  4. Açılan forma, açıklama yazılır ve “Talep Et” butonuna tıklanarak talep tamamlanır.

Personel çalışma belgesi talepleri, “Uygulamalar” butonu altında bulunan “Personel Çalışma Belgesi” ekranından takip edilebilir. Bu bölümde talep tarihi, sıra numarası ve talep durumu yer alır.

Eğer talep beklemedeyse talep durumu ekranı altında, “Beklemede” ibaresi bulunur. Eğer talep onaylandıysa ve belge oluşturulduysa bu bölümde, “Belge Onaylandı” ibaresi bulunur ve belge, indirilebilir formatta kullanıcıya sunulur.

 

Ortak Portal’a Nasıl Giriş Yapılır?

Ortak Uygulama Portalı’na sadece Sağlık Bakanlığı çalışanları giriş yapabilir. Doğrulama işlemi, şu şekilde yapılır:

  1. ortakgiris.saglik.gov.tr adresine ya da ekipportal.saglik.gov.tr adresine tıklanır.
  2. Mobil uygulama üzerinden giriş yapılmak isteniyorsa EKİP Portal mobil uygulaması, kullanılan mobil cihazın türüne bağlı olarak Google Play’den (Android cihazlar için) ya da App Store’dan (iOS cihazlar için) indirilir.
  3. “Giriş” butonu, kullanıcıyı Ortak Giriş Noktası’na yönlendirir. Bu ekrandan; saglik.gov.tr uzantılı e-mail ve şifreyle, e-imzayla, mobil imzayla, kimlik kartıyla ya da E-Devlet şifresiyle; sistem girişi yapılır.

Sistem girişi başarıyla tamamlanınca kullanıcının kişisel Ortak Uygulama Portalı açılır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu