Gündem

Gastroenteroloji’de Yapay Zeka Teknolojisi

Gastroenterolojide yapay zekanın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, ”Yapay zeka, başka faktörlerden etkilenmeden aynı sonuç ortaya çıkarıyor. Ayrıca bazen gözün fark

Yapay zeka alanının gastroenterolojideki önemine vurgu yapan Prof. Dr. Ebubekir Senateş, “Yapay zeka aynı sonuçları veriyor ve diğer değişkenlerden etkilenmiyor. Ayrıca gözün tanımakta zorlandığı lezyonları otomatik olarak tespit edip uyarı veriyor” dedi.

Yapay zeka son on yılda bir etki yarattı, tıp alanında da etkisini kanıtladı. Medicana International İstanbul Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, yapay zekanın gastroenterolojiye etkisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

“Yapay zeka, bu işlemi yapacak doktoru tespit eder ve uyarır”

Gastroenteroloji alanında yapay zekanın (AI) önemini açıklayan Dr. bağırsak ve mide rahatsızlıklarının yanı sıra tedavilerin planlanmasında da kullanılır. Bu işlemde işlemi yapan doktor öncelikle daha önceki deneyim ve deneyimleri ışığında gözlemlediği lezyonları (polip kitle şişmesi, damar ve divertikül vb) kategorize eder. Ardından en iyi tedavi veya takip planını belirler. Ancak bazen iki hekim arasında tanı/sınıflandırma farkı olabilir. Tanı, mevcut konsantrasyon seviyesi, önceki bilgi ve deneyimler ve lezyonların sergilediği doğa gibi faktörlere bağlı olabilir. Yapay zeka, diğer faktörlere bağımlı olmadan aynı sonuçları üretir.

 

“Anormalliği otomatik olarak tespit eder”

Prof. Dr. Şenateş sözlerine şöyle devam etti: “Nöroloji, radyoloji, patoloji, ortopedi başta olmak üzere gastroenteroloji, oftalmoloji ve diğer disiplinlerde de kullanılıyor. Günlük hayatta kullanılan yapay zeka yazılımları. Gastroenteroloji alanında çalışan doktorlar tarafından kolon poliplerinin içinde erişilebilir. Yapay zekalı olan program kolonoskopi de ki anormallikleri tespit eder ve aynı anda ekranda farklı bir tonda alarm sesi verir. Doktor bu anormalliğe polip/lezyon/olarak karar verirse önemli olan ek bir tuşa basarak bu polipin kanser potansiyeli olup olmadığını yapay zeka sayesinde anında öğrenecek. Bu, bir sonraki adımın (tümörün çıkarılması) gerçekleştirildiği anlamına gelir. Bu sayede poliplerin saptanma oranını artırmak mümkün olur ve en önemli olarak hangi polipin alınacağı netleşir.

 

“Tanı ve tedavi kapasitesinin artırılması açısından faydalı olacağı öngörülmektedir”

Dr. Şenateş, çeşitli tıbbi alanlarda yapay zekanın doktorun çalışmasına yardımcı olabileceğini ve teşhis yeteneklerini artırabileceğini ve hataları azaltabileceğini belirtti. Profesörün vardığı sonuç şu oldu: “Ayrıca, bazı tıbbi alanlarda (özellikle radyoloji içinde) doktorların bazı görevleri yerine getirmesi beklenir. Doktorun doktor rolünü tam olarak almayacağı diğer alanlarda, doktorun düzenli iş yükünü azaltarak ve belirli projelere konsantre olmasını sağlayarak, teşhis ve tedavi kabiliyetini geliştirerek fayda sağlaması beklenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu