Gündem

DSÖ Gana’da Marburg Humması Salgını İlan Etti

DSÖ tarafında yapılan duyuruda, laboratuvarların bu ayın başlarında açıklanan iki vakada enfeksiyonları doğruladıkları belirtildi. Bu sonuç ile birlikte Gana’da Ebola benzeri Marburg virüsü hastalığının ilk salgını ilan edildi.

DSÖ’den yapılan kamuoyu duyurusunda, Senegal’deki bir laboratuvara gönderilen örneklerde Marburg virüsü tespit edildi. Hastalar arasında sağlık meslek mensupları da bulunuyor. Bu güne kadar 90’dan fazla kişide virüsün tespit edildiği ve takibe alındığı aktarıldı.

Acil önlem alınmazda Marburg Humması kontrolden çıkabilir

DSÖ Afrika Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, Marburg virüsüne karşı hızlı aksiyon alınarak hazırlıklı olunmaya başladıklarını dile getirdi. Moeti, “DSÖ sahada sağlık yetkililerini destekliyor ve şimdi salgın ilan edildiğine göre müdahale için daha fazla kaynak ayırıyoruz.” ifadesini kullandı.

Gana’nın Ashanti bölgesinde ayın başlarında hayatını kaybeden 2 kişide Marburg humması tespit edilmişti. Ancak salgının doğrulanması için Senegal’deki bir laboratuvara örnek gönderilmişti.

Ölüm oranı yüzde 90’a varabiliyor

Marburg virüsü Ebola’nın yakın akraba türü. İlk kez 1967’de Almanya’nın Marburg kentindeki bir laboratuvarda tespit edildi. Meyve yarasaları aracılığıyla bulaşan Marburg humması, insanlar arasında da enfekte kişilerin vücut sıvıları veya teması yoluyla yayılıyor. Enfekte kişilerde

  • yüksek ateş,
  • şiddetli baş ağrısı,
  • halsizlik,
  • kusma

gibi etkiler aniden ortaya çıkıyor ve birçok hastada 7 gün içinde şiddetli hemorajik belirtiler gelişiyor.

Aşı ya da tedavisi yok

Marburg virüsü aşısı ya da özel bir tedavisi bulunmuyor. Marburg hummasında ölüm oranı ise yüzde 23 ila yüzde 90 arasında değişebiliyor. Virüsün ilk tespit edildiği 1967’den bu yana Güney ve Doğu Afrika ile Avrupa’da 12 Marburg vakası görüldü.

Angola’da 2005’te görülen Marburg humması salgınında, hastalığa yakalanan 252 kişinin yüzde 90’ı yaşamını yitirmişti. Batı Afrika ülkesi Sierra Leone’da 2018’de bir yarasada virüse rastlansa da insanlar arasında herhangi bir vaka kayda geçmemişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu