Sağlık Makaleleri

Egzama ile Besin Alerjisi Bağlantılı

Egzama, besin alerjisi dahil olmak üzere genetik ve çevresel bir çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkan bir cilt hastalığı olarak dikkat çekiyor. Medical Park Gaziantep Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmunoloji hekimi Uzm. Dr Elif Şenbaba,  egzamanın çoğunlukla erken çocukluk döneminde başladığının altını çizdi.

uzm. dr elif senbaba
medical park gaziantep hastanesi çocuk alerji ve i̇mmunoloji hekimi uzm. dr elif şenbaba egzama hakkında açıklamalarda bulundu.

Egzama olan çocuklarının yarısına yakınında besin alerjisinden kaynaklandığını anlatan Şenbaba, ”Atopik dermatitin en önemli bulgusu cilt kuruluğudur. Kuruluğa bağlı olarak ciltte kaşıntılar meydana gelir. Kaşıntı atopik dermatite özgü cilt yaralarının çıkmasına neden olur. Kaşıntıyı terleme, sıcak, tahriş edici maddeler ve alerjenler artırır. Kaşınma ile cilt bütünlüğü daha da bozulur ve egzama olarak tanımladığımız yaralar meydana gelir.

Bebeklik döneminde en sık yüzde (sıklıkla yanaklarda), saçlı deride, diz ve dirsek bölgelerinde ve kulak arkasında görülür. Bez bölgesi genellikle etkilenmemiştir. İki yaşından büyük çocuklarda daha çok dirsek önü, diz arkası, boyun, el ve ayak bileği bölgesini tutar. Atopik dermatiti olan çocukların yarısına yakınında besin alerjileri görülebilir. Bu hastaların mutlaka besin alerjisi yönünden Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu bağlamda, Atopik Dermatit Hastalığı’nın tanı tedavi ve takibi yapılmaktadır” diye konuştu.

Egzama Nedir?

Egzama kaşıntılı, cildin kızarması ve kabarık bir görünüm almasıyla karakterize bir hastalıktır. Deri sağlıklı görünümünden uzaklaşmıştır. Bununla birlikte ciltte kuruluk, çatlama ve su dolu kabarcıklar oluşabilir.

egzama nedir? egzama nasıl geçer? egzama belirtileri ve tedavisi

Egzama Belirtileri

Bu hastalığın belirtileri her insan için farklılık gösterebilir. Yaygın egzama belirtileri şunları içerir:

  • Deride kuru, pullu lekeler
  • Kaşındığı zaman açılan ve sızlayan küçük yumrular
  • Deride kızarıklık ve şişlik
  • Deride kalınlaşma (kronik)
  • Deride çizik izleri

Ciltte çok fazla sürtünme ve kaşıma cildi yırtabilir ve enfeksiyona yol açabilir. Bu hastalığın belirtileri diğer cilt rahatsızlıkları semptomları ile benzerlik gösterebilir. Teşhis için daima uzman doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

1

Egzama Tedavisi

Egzama hastalığı kronik bir rahatsızlık olup bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Hastalara uygulanan tedaviler, genel olarak egzamanın bireyde yol açtığı semptomların önüne geçmeye veya şiddetini azaltmaya yöneliktir.

egzama nedir? egzama nasıl geçer? egzama belirtileri ve tedavisi

Diğer sağlık makalelerimize ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu