Sağlık Makaleleri

Brontofobi Nedir?

Brontofobi gök gürültüsü veya şimşek çakmasından korkma fobisidir. Brontofobiden muzdarip olanlar, bir fırtına geldiğinde endişe duymayı bekleyebilirler. Uzaktan bir gümbürtü sesi fark edebilir ve yanıp sönen şimşekler görebilirsiniz. Kalbiniz hızlı atabilir ve vücudunuzda soğuk ter damladığını hissedebilirsiniz. Hatta titreyebilir ve saklanma dürtüsü hissedebilirsiniz. Bu belirtiler normal işleyişin önünde büyük bir engel olabilir ve yağışlı mevsimin tadını çıkarmanıza engel olabilir.

Brontofobiden muzdarip olanlar, yıldırımlara maruz kaldıklarında normal davranışlarını sürdüremezler. Korkularından felç olmuş hissederler. Bu korkulu düşünceler ayrıca artan kalp hızı, terleme, kas gerginliği ve karın ağrısı gibi fiziksel semptomlara yol açabilir. Brontofobisi olan kişiler de boğulmuş hissedebilir. Neyse ki, brontofobi için mevcut tedaviler var. Bu tedaviler, tek bir tedavi olmamasına rağmen, bu semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir.

brontofobi nedir?

Brontofobi Nedenleri

Birçok semptomu arasında, brontofobi günlük yaşamda aşırı derecede yıkıcı olabilir. Stres ve kaygıya neden olabilir ve ciddi vakalarda panik ataklara yol açabilir. Kesin nedeni belirlemek zor olsa da, brontofobiye katkıda bulunabilecek birkaç faktör vardır. Brontofobiden muzdarip olanlar, gök gürültülü fırtınalar sırasında kulaklarını kapatarak veya hatta dolaplarında saklanarak genellikle alışılmadık bir şekilde davranırlar. Durumu olanlar genellikle kendilerini bilinçli hissederler ve garip şekillerde tepki verirler, toplum içinde garip ve huzursuz hissederler. Ayrıca solunum güçlüğü, astım ve titreme gibi çok çeşitli fizyolojik sorunlar yaşayabilirler.

Yıldırım, brontofobinin bir başka olası nedenidir. Bu durumdan muzdarip insanlar, genellikle, kurbanların elementlerden muzdarip olduğu kazalarla ilgili raporları inceler. Ancak az sayıdaki kaza, aşırı şüpheci insanlar için inanılmaz derecede kafa karıştırıcıdır. Doğal afet filmleri aynı zamanda akıl hastalığı olmayan insanları etkileyen bir durum olan brontofobinin en yaygın nedenlerinden biridir. Işığın ve karanlığın yoğunluğuyla birleşen gök gürültüsü ve gürlemeleri çoğu insan için ürkütücüdür.

Nasıl Önlenir?

Siz veya sevdiğiniz biri brontofobiden muzdaripse, bu durum için tedaviyi düşünebilirsiniz. Bir fobi, çarpık fikirlere dayanan, sahip olduğunuz bir korkudur. Bir fırtına düşüncesiyle karşılaştığınızda, paniklemeye ve bölgeden uzaklaşmaya başlayabilirsiniz. Bu, durumu tedavi etmeyi daha da zorlaştıracaktır. Brontofobi tedavisi bu durumun üstesinden gelmek için çok önemlidir. Aşağıda, fobinizi yenmeye başlamanın ve normal bir hayat sürmenin bazı yolları listelenmiştir.

brontofobi nedir?

İlk olarak, bir fobi yaygın bir korkudur. Bu fobisi olan insanlar genellikle hava tahminlerine takıntılı hale gelirler ve bir fırtına tahmini varsa içeride kalırlar. Bu, normal yaşamlarını bozabilir, işe veya diğer faaliyetlere katılmalarını imkansız hale getirebilir. Korku ayrıca nefes darlığı, hızlı kalp atışı, terleme, mide bulantısı ve hatta fiziksel ağrı gibi semptomlara neden olabilir. Brontofobisi olan insanlar da heyecanlı ve korkulu hissedebilirler.

Brontofobisi olan insanlar genellikle gök gürültülü fırtınalardan hoşlanmazlar ve hava tahminlerini izlemek ve fırtınalar sırasında içeride saklanmak için çok zaman harcayabilirler. Olaydan kaçınmaya çalışmak aynı zamanda sıkıntı yaşamalarına neden olabilir ve bundan kaçınmak sadece durumlarını ağırlaştırabilir. Neyse ki, ilaç ve danışmanlık dahil olmak üzere brontofobi için birçok tedavi mevcuttur. Brontofobiyi tedavi etmek için kullanılan en yaygın ilaçlardan bazıları aşağıda listelenmiştir.brontofobi nedir?

Anti-anksiyete ilaçları. Bu ilaçlar, kaygı düzeyini azaltarak brontofobi semptomlarıyla mücadele etmek için çalışır.  Anti-anksiyete ilaçları tipik olarak brontofobi için tek başına bir tedavi olarak kullanılmaz ve herhangi bir ilaç kullanmadan önce bir doktora danışılmalıdır.

Personel sağlık gelişmeleri ve gündem haberlerini Sağlık Ağı ile takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu