Gündem

ATT’ler Yok Sayılmaktan Usandı

Uzun süredir atama sorunu yaşayan ATT’ler yok sayılmaktan usandı. KPSS’den yüksek puanlarla 14 aydır Atama bekleyen, 30 bin mezun olmasına rağmen geçtiğimiz günlerde yapılan sağlık ataması ile sadece 66 kadro açılan Acil Tıp Teknisyenleri yaşatılan bu mağduriyeti göz önüne sermek ve bu mağduriyetin giderilmesi adına dikkat çekmek için Acil Tıp Teknisyenleri adına bir video hazırladılar.

Acil Tıp Teknisyenlerinin Sorunları

Acil Tıp Teknisyenlerinin adına bir ATT grubu tarafından, kendilerinin ve meslektaşlarının genel sorunlarını ele alan bir sunum hazırlandı. Sunumda şu ifadelere yer verildi:

Acil Tıp Teknisyenleri

11 1

Bizler zorlu pandemi sürecinde kahramanlığı en ön safhada üstlenen fedakâr sağlık çalışanlarının bir parçası olarak vatanına milletine hizmet etme aşkı ile yanıp tutuşan 112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİNİN yapı taşı olan ataması yapılmamış 30 Bin mezunu ile mağdur edilen Sağlık Meslek Lisesi mezunu ACİL TIP TEKNİSYENLERİYİZ.

Sağlık Meslek Liselerinde Acil Tıp Teknisyenlerinin eğitim süresi 4 Yıldan oluşmaktadır. İlk yıldan itibaren yoğun mesleki dersler başlamakla birlikte son 2 Yıl, öğrenilen teorik bilgileri sahada uygulama fırsatı ve saha tecrübesi kazanma imkânı ile mezun oluyor. Eğitimin son 2 Yılında yapılan Sahada Staj Eğitimi mesleki tecrübe ve mesleki özgüven anlamında bizleri mesleğimize hazır hale getirmiş bir şekilde mezun oluyoruz.

Acil Tıp Teknisyenlerinin çalışma alanları çoğunlukla Komuta Kontrol Merkezleri (KKM), Acil Servisler ve Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarıdır.

 

Acil Tıp Teknisyenlerinin Genel Sorunları

  • Kamu Hastaneleri Acil Servislerinde Acil Tıp Teknisyenlerine yeteri kadar kadro açılmaması,
  • Yeni açılan Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarında PDC (Personel Dağılım Cetveli ) uygun şekilde alımların yapılmaması,
  • Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarına işçi statüsünde şoför alınması,
  • Sağlık Sistemlerinin vazgeçilmezlerinden olan Acil Sağlık Hizmetlerine ayrılan bütçenin çok az olması,
  • Komuta Kontrol Merkezlerine (KKM) Acil Tıp Teknisyenleri/Paramedik yerine Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik mezunlarının istihdam edilmesi,
  • Sağlık Bakanlığından ayrı olarak Sözleşmeli Personel Alımına çıkan Üniversite hastanelerinin Acil Tıp Teknisyenlerine çok az kadro açması ve istenilen niteliklerin fazla olması,
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Aile Sosyal Destek Personeli (ASDEP) için açtığı Diğer Sağlık Personeli Pozisyonları için 2019 dan sonra Paramedikleri tercih etmesi Acil Tıp Teknisyenlerinin istihdamını azaltmaktadır,
    • Göreve Teknisyen kadrosu ile başlamış personelin unvan değişikliği ile tekniker kadrosuna geçmesi ile boşalan teknisyen kadrosuna tekniker personel alımı, (NOT: Sağlık Bakanlığının KPSS-2021/10 Alımından sonra
  • Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Acil Tıp Teknisyenlerine en son 2019 Yılında kadro açmıştır. 2019 dan sonra bünyesinde Acil Tıp Teknisyenlerine kadro açmaması istihdamımızı azaltmıştır.

att'ler yok sayılmaktan usandı

NOT: 2019/4, 2019/7, 2020/4, 2020/5, 2020/14, 2021/10 Alımları Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmıştır.

 

2020 Ortaöğretim KPSS sınavına girmiş bir Acil Tıp Teknisyeninin sınava girdiği günden bu yana yaşadığı mağduriyetler;

  • KPSS-2020/14 Sözleşmeli Personel Alımı 2020 Ortaöğretim KPSS sonuçlanmadan gerçekleştiği için Ortaöğretimler 2018 KPSS puanları ile tercih vermek durumunda kaldılar. 2018 KPSS ye girememiş olanlar 2020 KPSS açıklanmadığı için başvuru yapamadılar. NOT: KPSS-2020/14 Tarihi 01-07 Aralık, KPSS 2020 Ortaöğretim Sonuç Tarihi 24 Aralık.  
  • “Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı” ilan edilen bir yılda 1 Yıl gibi uzun bir süre Sağlık Bakanlığı alıma çıkmadı. NOT: KPSS-2020/14 Tarihi 01-07 / KPSS-2021/10 Tarihi 16 Aralık, Alımsız geçirilen gün sayısı 380 gün 
  • Atamasız ve uzun 1 Yıllık sürenin ardından Sağlık Bakanlığı personel alımına çıkmıştır. KPSS-2021/10 [ 380 Gün Sonra ] Fakat bu seferde ilk başta 40 Bin diye söylenilen alım 20 Bin Sözleşmeli Sağlık Çalışanı Aralık ayın da, 10 Bin Sözleşmeli Sağlık Çalışanı ile 10 Bin işçi alımı Mart ayında olmak üzere ikiye bölündüğü ilan edildi.
  • KPSS-2021/10 Sağlık Bakanlığı Sözleşmeli Alımında 20 Binlik Kontenjanda Acil Tıp Teknisyenlerine ayrılan kadro sadece 66 oldu. Koskoca alımsız geçen 1 yılın ardından Acil Tıp Teknisyenlerine ayrılan kadro bu kadar az olmamalıydı. Bu alımda Acil Tıp Teknisyenleri 89,72 puanla kapattı. Ortaöğretimler arasında en yüksek puanla kapatan bölüm unvanını üzülerek taşıyoruz.
  • KPSS-2021/10 Sağlık Bakanlığı Sözleşmeli Alımında 20 Binlik alımda Acil Tıp Teknisyenlerine 66 Kadro ayrıldı. Mart ta yapılması planlanan alımın 2. Ayağında 10 Bin Sağlık Çalışanı arasında Acil Tıp Teknisyenlerine ayrılması düşünülen kadro sayısı 33 olması ihtimali bizlerin gelecek kaygılarını daha da arttırdığını dile getirmek istiyorum.

Sağlık Bakanlığı 2020 Ortaöğretim KPSS puanının geçerli olduğu 2 Yılı sadece bu

2 ye bölünen ve toplamda 40 bin planlanan alımlar ile kapatacağı kanısı oluşmaktadır. Üst üste yaşanan mağduriyetler ve elimizde ki veriler bizleri bu düşünceye yöneltiyor. 2022 yılı için olumlu veya umutlu düşüncelere sahip olmak isterken yaşadığımız bu mağduriyetler engel oluyor. Emeklerimizin ziyan olmasına çok az bir zaman kaldı.

Acil Tıp Teknisyenleri olarak beklentilerimiz yaşadığımız mağduriyetler göz önünde bulundurularak ve 2019-2020 yılları referans alınarak, öncelikle Mart ayında yapılması planlanan 10 Bin Sözleşmeli Sağlık Çalışanı alımında Acil Tıp Teknisyenlerine en az 500 Kadro verilmesi ve yıl sonuna kadar 3000 Kadro ya tamamlanmasıdır.( NOT: 2019-2020 Yıllarında Acil Tıp Teknisyenlerine 2500 den fazla kadro verildi.)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu