Gündem

Yetersiz Beslenme Gençlerde İnflamatuar Bağırsak Hastalıklarını Arttırıyor!

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Karakan, İnflamatuar yetersiz beslenmenin de etkisiyle özellikle 15-25 yaş arası genç insanlarda iltihaplanmaya neden olan sindirim bozukluklarının görülme sıklığının arttığını söyledi.

 

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Tarkan Karakan, 19 Mayıs Dünya İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları Günü öncesinde AA muhabirine yaptığı konuşmada, ülseratif kolit ve crohn olmak üzere iki formu olan kronik hastalıkların ömür boyu kullanılması gerektiğini ilan etti.

 

İnflamatuar bağırsak rahatsızlıklarının özellikle gelişmişlik düzeyi yüksek ülkelerde yaygın olarak görüldüğünü, ortalama 10.000’de bir olduğunu ancak bunun gençlerde daha yaygın olduğunu gösterir. Karakan, “Batı tarzı yaşam tarzları ile yemek arasında bu durumların görülme sıklığının artması arasında bir bağlantı var. Maalesef son 10 yılda ülkemizde bu durumları yaşıyoruz. Sıklıkta artan bir artış var. Çünkü Türkiye’de yaşam tarzımız ve beslenme şeklimiz burada değişti, özellikle 15-25 yaş aralığında bu durumu önemli oranda yaşamaya başladık.” dedi.

 

“Türkiye’de Beslenmemiz Hiç İyi Değil”

Türkiye’de artan kilo verme oranlarına dikkat çeken Tarkan Karakan, “Maalesef Türkiye’de beslenmemiz iyi değil. Bunun birinci nedeni beslenme eğitimimiz eksiktir, bilinçli tüketici değiliz. Sağlığımızdan çok gıdalardan alıyoruz. Tat ve tat alma duyusuna daha çok önem veriyoruz.” dedim.

 

Çocuklar için tatlı, hamur işi ve fast food ürünleri yemenin kilo alımına ve iltihabi bağırsak hastalığına yol açtığına vurgu yapan Karakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Kötü beslenme, bağırsakta bulunan zararlı bakteri miktarını büyük ölçüde artırabilir. Bu, iltihabi sindirim hastalıklarının sayısında artışa neden olabilir. Türkiye’de bağırsak hastalıklarında önümüzdeki dönemde önemli bir artış olduğunu gösteren kesin bir çalışma olmamasına rağmen,” Dünyadaki tüm kanıtlara göre 10 yıl.

 

Fruktoz, fruktoz şurubu ve fast food gibi basit şekerlerden, raf ömrü uzun paketlenmiş gıdalardan uzak durmak önemlidir. Ayrıca bağırsak hastalıklarından korunmak ve kilo alımını önlemek için karbonhidrat tüketiminizi azaltmalısınız. Ev yapımı yemekler her zaman dışarıda yemekten daha besleyicidir.”

 

“İnflamatuar Hastalarımız Yeni İlaçlarla Sağlıklı Bir Yaşam Sürüyor”

Prof. Karakan, birçok iltihabi bağırsak rahatsızlığından biri olan ülseratif kolitin, insanların günlük hayatını ciddi şekilde etkileyebilen, bağırsak yollarının tıkanması, kilo kaybı gibi sorunlara neden olan kanlı ishalin nedeni olduğunu açıkladı.

Son dönemde kullanılan bazı yeni ilaçların hastalara nasıl büyük faydalar sağladığını açıklayan Karakan, “Hastalarımız sadece çevrelerinden ve internetten gelen bilgilere güvenmek yerine mutlaka bir gastroenteroloji doktoruna başvurmalıdır.

 

“Yapay Zeka İle Kişiye Özel Tedaviler Mümkün Olacak”

Sindirim bozukluklarını tedavi etmek için oluşturulan yapay zeka tabanlı algoritmaların varlığını da sözlerine ekleyen Karakan, şunları kaydetti:

 

“Aslında her hastalık parmak izi gibi kişiye özeldir. Hem dünyada hem de ülkemizde çok yeni, yapay zeka kullanıldığı, kişiye özel tıp yaklaşımları ve yüksek teknoloji gerekli olduğu için. Şu anda insanların tedavisine yönelik ön çalışmalar yapılıyor. Yapay zeka ile bağırsak florasına ve genetik yapısına göre; gelecekte her kişinin hastalığına özel ayrı tedavi uygulamak mümkün olacak.”

 

Karakan, Türkiye’de IBS tedavisinde yapay zeka kullanılarak mikrobiyota yapısının kişisel kontrolü konusunda sınırlı sayıda hasta ile bir çalışma yürüttüklerini ve başarılı sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu