Gündem

Yaşlılara 15 Maddelik Sağlıklı Beslenme Tavsiyesi

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, ilerleyen yaş ile birlikte ortaya çıkan bir çok hastalığın, sağlıklı beslenme ile önüne geçilebileceği üzerinde durdu.

Yaşlılara Özel 15 Maddelik Sağlıklı Beslenme Tavsiyesi

Medline Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, ilerleyen yaş ile bir çok hastalığın ortaya çıktığını, yaşlılık döneminde bu hastalıkların, hareket kaybının önüne geçebilmek için sağlıklı beslenmeye önem verilmesi gerektiğini söyleyere,  “Bu yaş grubunda oldukça sık görülen şişmanlık, diyabet, kalp-damar hastalıkları, osteoporoz, felç, iskelet ve kas sistemi hastalıklarında bilinçsiz beslenme önemli bir risk faktörüdür” dedi.

Oturakçıibogil, yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 65 yaş ve üzeri grup olarak tanımlanan yaşlı nüfusun hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde yılda yaklaşık yüzde 5 oranında bir artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Ülkemizde ise 65 yaş ve üzerinde 4 milyon kişinin yaşadığı düşünülüyor. Bu yaşlı nüfusta hastalıkların görülme sıklığı ise giderek yükseliyor. Her yaşta olduğu gibi bu yaş grubunda da yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için büyük önem kazanıyor” şeklinde açıklama yaptı.

Gençlik döneminde sağlıklı beslenen kişilerin bu beslenme düzenini yaşllık döneminde de devam ettirdiği takdirde bir çok hastalığın önüne geçilebileceğini dile getiren Oturakçıibogil, sağlıklı beslenme rutinini doğru ve düzenli egzersiz ile de desteklemenin yaşlılık dönemindeki hareket kabiliyetini olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

Oturakçıibogil, yaşlılık döneminde kronik hastalıkların, kullanılan ilaçların, yaş ile birlikte kemiklerde meydana gelen rahatsızlıkların insanın hayatını zorlaştırdığını tüm bu sorunları ortadan kaldıracak yöntemin sağlıklı beslenme olduğunu belirtti.

 

Hastalıklara davetiye çıkartıyor

Yaşlılıkta sağlıklı beslenmeyen, düzenli egzersiz yapmayan, paketli gıda tüketmeye devam eden kişilerin rahatsızlıklarının altında yatan temel nedenler “Diş sorunları, tat ve koku alma duyusunun azalması, engellilik durumu ve hareket kısıtlılığı, hastalıklar (kanser, diyabet, inme vb.), beslenme ile ilgili bilgi düzeyinde yetersizlik, sosyal izolasyon ve yalnızlık, ekonomik problemler, yemek hazırlama kapasitesinin olmaması, zihin bulanıklığı, depresyon, anksiyete ve bunama” olarak sayan Dyt. Selva Oturakçıibogil, “Yaşlılık sebebiyle ortaya çıkan hastalıkların geciktirilmesi, önlenmesi ve tedavi edilmesi açısından beslenme önemli bir etkendir.

Bu yaş grubunda oldukça sık görülen şişmanlık, diyabet, kalp-damar hastalıkları, osteoporoz, felç, iskelet ve kas sistemi hastalıklarında bilinçsiz beslenme önemli bir risk faktörüdür”şeklinde açıklama yaptı.

 

Kişiye özel beslenme planlanmalı

65 yaş üzerindeki kişilerde yoğun olarak görülen ve ölümlere yol açan, beyin kanamaları, böbrek hastalıkları, inme ve yüksek tansiyondan korunmak için özel diyet programları uygulanması gerektiğini söyleyen Oturakçıibogil, “Yaşlıların besin ihtiyacı erişkin ve genç bireylerden farklılıklar gösterir. Bu nedenle yaşlılık dönemindeki beslenmenin kişiye özel bir şekilde planlanması gerekir” şeklinde açıklama yaptı.

Dyt. Selva Oturakçıibogil, sağlıklı bir yaşlılık dönemi geçirmek isteyen kişiler için 15 maddelik bir liste sıraladı:
“Öğün atlamayın. Öğünlerinizin sayısını artırın. Öğünlerinize sebze ve hafif yiyeceklerle başlayın. Öğünlerinizde besin çeşitliliğine önem verin. Yeterli miktarda protein ve karbonhidrat tüketin. Doymuş yağ tüketiminden kaçının. Meyve ve sebze tüketimini artırın. Şeker tüketimi azaltın. Posalı gıda tüketimi artırın. Yeterli miktarda su ve sıvı gıdalar tüketin. Sofrada kalsiyum içeriği yüksek besinlere yer açın. Aşırı sodyum ve tuz tüketiminden kaçının. Sigaradan uzak durun. Beslenme konusundaki bilgilerinizi güncelleyin. Bu konuda topluma yönelik hazırlanmış, bilimsel olarak kanıtlanmış bilgilerden yararlanın. Yaşamdan zevk almak için elinizden geleni yapmaya özen gösterin; beslenmenin de bu zevkin bir parçası olduğunu unutmayın.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu