Gündem

Uzmanlar Otizmli Bireylere Nasıl Davranılacağını Açıklıyor

Otizmli bireylerle nasıl başa çıkılacağı konusunda uzman olan anaokulu öğretmeni Türkan Boz, “Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de ona güler yüz ve içtenlikle yaklaşmamız gerektiğidir. Bu onun kaygısını azaltacak ve bizleri mutlu edecektir.”

Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi‘nde okul öncesi öğretmeni olan Türkan Boz, otizmli bireylerin nasıl tedavi edilmesi gerektiğini ayrıntılı olarak anlattı. Fiziksel olarak farklılık gösteren çocukların hayatlarında ve gelişimlerinde fark hala kendini gösteriyor Türkan Boz, “Bu yüzden çocuklarımızın hayatlarını elimizden geldiğince düzenliyoruz.

Bu son derece önemlidir. Her şeyden önce, eşsiz insanımızın koşullarını kabul edebilmemiz bizim için çok önemlidir. Sürprizlerden ve değişikliklerden endişe duyan çocuklarımız bu tür değişikliklerle karşılaşırsa, bu değişiklikleri önce ve sonra çocuğumuza sözlü olarak iletmeliyiz. Sözlü olarak iletişim kuramadığımız durumlar için görsel yardım sunabiliyoruz” dedi.

Otizmli Bireylere Nasıl Davranılmalı?

 

otizmli kişiler i̇le nasıl diyalog kurulmalı?
otizmli kişiler i̇le nasıl diyalog kurulmalı?

 

“Hassasiyetlere saygı göstermeliyiz”

Açıklamada, özel kişilerin kendi evlerinde olduğu gibi sınıf içinde de bazı hassasiyetleri olabileceğini söyledi. Türkan Boz, “Haklarına saygılı olmalıyız. Bu durumda sınıftaki velilere ve arkadaşlara bilgi verilmeli. Aşağıdaki hususlara dikkat edilmeli ve metaforlardan mümkün olduğunca az yararlanılmalıdır. Cümlelerin sonunda kısa bir bekleme süresi sağlanmalıdır. “Çocukların belirli zamanlarda ayağa kalkabildiği ve farklı kuralları olduğu anlatılmalıdır. Bu varyasyonlar normaldir. Erkek, aile bireylerine değer verilmesi ve desteklenmesi gerektiği konusunda bilgilendirilmelidir. Dikkate alınması gereken en önemli şeylerden biri, onu mutlu bir yüzle ve samimi bir şekilde karşılamaktır. Bu onun stresini azaltacak ve ona daha yakın hissetmemizi sağlayacak.”

 

“Bizimle iletişim kurduğunu anlamalı ve mutlu olmalıyız”

Halka açık parkta ya da sokakta özel birisine nasıl davranılması gerektiği konusunda halkı bilgilendiren Boz, “Çocuğumuza yeni bir arkadaş geldiğinde model olarak gösterilmeli ve onunla oynamalı ve nasıl bir etkileşim içinde olacak. Otistik birey dokunulma, dokunma gibi isteklerde bulunmaz, ona dikkat ederek oyuna devam edebiliriz. Örneğin, sallamayı dokunmadan sallayabilir, önce kaymasını bekleyebilir veya önce kaymasını isteyebiliriz.” açıkladı.

 

Engelli istememe sorununu da inceleyen Boz, “Bu hem çocukları için hem de otizmliler için kötü bir yaşam biçimi. Gençlerine bilinçsiz bir bakış açısı kazandırıyorlar. Otizmlileri de eksik bıraktılar. Yetişkinliğe ilk adımlarını atmaya başladıklarında kendilerine olan güveni artıyor. “Hayatımızda geçirdiğimiz anlarda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar olduğunu bilmeliyiz. Otizmli bireylerin farklılıklarına saygı duymak ve farklılıkların farkında olmak önemlidir. Arkadaşlarımız ve aile üyelerimiz, davranışlarına ve davranışlarına saygı duyabileceklerini hissederlerse, kaygı düzeyleri azalır ve bizimle daha olumlu bir şekilde ilgilenirler.” Etkileşimdeyken, bireyler ilk durumları olduğu gibi anlatırlar. Örneğin ‘Kilo almışsın sivilcen çıktı’. Aslında bizde şahsi bir durum yok. Sadece gördüğünü söylüyor. Bizimle etkileşime girdiğini anlamalıyız ve biz de mutlu olmalıyız. Otizm artık hayatımızın her alanında varlar. Her yerde ortaya çıkabilirler. Bu yüzden herkesin bilinçlendirilmesi gerekiyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu