Sağlık Makaleleri

Uykuya Dalmakta Zorlanmanın 5 Nedeni

Neredeyse bir çoğumuz uykuya dalmakta zorlanıyor ve yetişkinlerin üçte birinden fazlası her gece önerilen yedi saatlik uykuyu almıyor. Rutinlerimiz ve alışkanlıklarımız, duygularımız, sağlık durumlarımız, ilaçlarımız ve hatta yediğimiz yiyecekler dahil olmak üzere birçok faktör uyku miktarını ve kalitesini etkileyebilir. Neyse ki, geceleri daha iyi uyumamıza ve uyku yoksunluğundan kaçınmamıza yardımcı olacak birçok yol var.

uykuya dalmakta zorlanmanın 5 nedeni

İşkoliklik

İşkoliklik, kişinin işinin uyku ve egzersiz dahil diğer tüm taahhütlerden daha önemli olduğu bir durumdur. Bu durumun belirtileri arasında işteki düşük performans, konsantrasyon güçlüğü ve temel görevleri tamamlamak için gereken sürenin artması sayılabilir. Bu bozukluğu olanlar ayrıca uykuya dalmakta zorluk çekenlerde, sinirlilik ve yorgunluk gibi çeşitli fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarından muzdarip olabilirler. Neyse ki, işkolikliğin semptomlarını ve bunların nasıl tedavi edileceğini tanımanın birkaç yolu vardır.

İlk adım, soruna neyin neden olduğunu belirlemektir. İşkoliklik, bir aile durumunun veya stresli bir işin sonucu olabilir veya daha ciddi bir bozukluğun belirtisi olabilir. Bugün ABD tarafından yapılan yakın tarihli bir anket, işkoliklerin% 68’inin işle ilgili görevler için uykuyu ve egzersizi feda ettiğini buldu. Birçoğu, işleriyle çok meşgul oldukları için ailelerinin ve arkadaşlarının acı çektiğini de bildiriyor.

Araştırmalar, işkolikliğin bireyin refahı için kötü olduğunu gösteriyor. Araştırmalar, işkoliklerin daha kötü sağlığa, daha düşük iş-yaşam dengesine ve daha yüksek sistolik kan basıncına sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca daha düşük aile memnuniyeti bildirirler ve sağlık sorunlarından muzdarip olma olasılıkları daha yüksektir.

Çalışmalar ayrıca işkolikliğin uykuya dalmakta problem yaşayanlarla bağlantılı olduğunu göstermiştir. Araştırmacılar hemşirelerde işkoliklik ile uyku eksikliği arasındaki ilişkiyi analiz ettiler. Çalışmaya Japonya’daki iki üniversitede 600 hemşire dahil edildi. Katılımcılardan işkoliklikleri, çalışmaları ve diğer demografik değişkenler hakkında bir anket doldurmaları istendi.

uykuya dalmakta zorlanmanın 5 nedeni

Uykuya Dalmakta Zorlanmanın Önemli Etkilerinden; Kronik Stres

Kronik bir stresör bizi uyumaktan alıkoyabilir, çünkü uyku-uyanıklık döngülerimize müdahale eder. Kronik stres ayrıca uykuya dalmakta zorlanma ve uyku yoksunluğu ile bağlantılı bir stres hormonu olan daha yüksek kortizol seviyelerine neden olabilir. Gecelik yaklaşık 7 saat uykuya ihtiyacımız var, ancak kronik stres bu uykuyu alma yeteneğimizi engelleyebilir. Bu uyku eksikliği ciddi sağlık ağı komplikasyonlarına yol açabilir.

Akut stres, kaçırılan bir son tarih veya neredeyse bir araba kazası gibi kısa süreli panik atakları ile karakterizedir. Bu tür stres kan basıncını ve kalp atış hızını artırabilir ve üzüntü ve endişe duygularına neden olabilir. Bazı insanlar da baş ağrısı yaşayabilir. Neyse ki, bu semptomlar genellikle kısa sürede kaybolur. Ancak kronik stresin uzun vadeli etkileri hala bilinmemektedir.

Kronik stres genellikle uyku-uyanıklık döngüsünü etkileyen tekrarlanan streslerin bir sonucudur. Bu, ne zaman uyumamız gerektiğini ve ne zaman uyanık olmamız gerektiğini düzenleyen iç saatimizi bozar.

Gün içinde yüksek düzeyde stres yaşayanların uykuya dalmakta zorlanmaları daha olasıdır ve uykuları genel olarak daha düşük bir kaliteye sahip olacaktır. Kronik stres ayrıca ruh sağlığımız için gerekli olan REM uykusunun kalitesini de düşürür. Kronik stres, hayallerimizin duygusal içeriğini de değiştirebilir.

Stres, uyumamamızın en önemli nedenlerinden biridir. Bizi rahatsız ediyor, bu da uykuya dalma riskini artırıyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, ABD’li yetişkinlerin yaklaşık yüzde 80’inin zaman zaman kronik stres yaşadığını, insanların yalnızca yüzde 17’sinin bunu sık sık yaşadığını gösterdi. Bugün milyonlarca insan koronavirüs pandemisi nedeniyle artan stres yaşıyor. Artan stres seviyelerine ek olarak, COVID-19 salgını federal kriz yardım hattına yapılan çağrı sayısını artırdı.

uykuya dalmakta zorlanmanın 5 nedeni

Akşam Geç Saatlerde Egzersiz Yapmak

Birçok uzman gece geç saatlerde egzersiz yapmanın uykuyu bozabileceğini söylese de, son zamanlarda yapılan bazı çalışmalar efsaneye meydan okuyor. Araştırmacılar, yatmadan önce 30 dakikalık direnç veya orta derecede aerobik egzersizi tamamlayan 12 sağlıklı erkeği test etti. Daha sonra, fiziksel eforun uykularını etkileyip etkilemediğini belirlemek için katılımcıların kalp atış hızlarını ve çekirdek vücut sıcaklıklarını ölçtüler. Sonuçların hiç egzersiz yapmayan insanlara benzer olduğunu buldular.

Araştırmalar, yeterli uykunun insanların düzenli bir egzersiz programında kalmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Ertesi gün egzersiz yapmak istiyorsanız yeterli dinlenme şarttır. Journal of Clinical Sleep Medicine’de yapılan bir araştırmaya göre, daha fazla uyuyanların bir egzersiz rutinine bağlı kalma olasılıkları daha yüksekti. Ek olarak, uyku ruh halini, odaklanmayı ve konsantrasyonu iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Antrenmanınızın zamanlaması da önemlidir. Akşam geç saatlerde egzersiz yapmak uykuya dalma olasılığınızı azaltabilirken, orta ila hafif bir egzersiz seçmek önemlidir. Bu, vücudunuzun dinlenme durumuna dönmesi için zaman tanıyacaktır. Ayrıca yatmadan hemen önce, yatmadan en az bir saat önce egzersiz yapmaktan kaçınmaya çalışın.

Düzenli egzersiz uykunuzu da iyileştirebilir. Sabahın erken saatlerinde egzersiz yaparsanız, daha hızlı uykuya dalabilir ve daha derin uyuyabilirsiniz. Öte yandan, yatma saatine çok yakın egzersiz yaparsanız, kendinizi çok uyanık hissedebilir ve uykuya dalmakta zorlanabilirsiniz.

Bir ses duyduktan sonra uykuya geri dönememe
Bir ses duyduktan sonra uykuya dalmakta sorun yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz. Nüfusun yaklaşık yüzde 15’i Patlayan Kafa Sendromu olarak bilinen şeyi yaşamıştır. Bu, yüksek ses, ışık parlamaları veya miyoklonik sarsıntılarla karakterize bir uyku bozukluğudur. Siz uyurken meydana gelen istenmeyen bir olay olan bir parasomni şeklidir.

uykuya dalmakta zorlanmanın 5 nedeni

Uykuya Dalmak Konusunda Yeme/İçme’nin Etkisi

Bazı araştırmalar diyetinizin uykunuzu etkileyebileceğini gösteriyor. Çok fazla şeker veya rafine karbonhidrat yemek, kan şekeri seviyelerinizin yükselmesine ve uykuya müdahale etmesine neden olabilir. İnsanlar üzerinde yapılan büyük bir araştırma, şeker veya işlenmiş karbonhidrat tüketenlerin iyi uyuma olasılıklarının daha düşük olduğunu buldu. Şeker ayrıca açlığa ve kaygıya yol açabilecek kortizol ve adrenalin salınımını tetikler.

Çok fazla protein yemek de kötü uykuya neden olabilir. Vücudunuzun beyni uyaran nörotransmiterler norepinefrin ve epinefrin üretmek için amino asitlere ihtiyacı vardır. Yağlı veya işlenmiş gıdalarda yüksek bir diyet yemek de uykunuzu etkileyebilir. Yüksek miktarda doymuş yağın yanı sıra işlenmiş ve şekerli yiyecekler uykunuzun ritmini değiştirebilir. Ayrıca, vücudunuzun genel yorgunluğu uyku düzeninizi etkileyebilir.

uykuya dalmakta zorlanmanın 5 nedeni

Ruh Sağlığı Koşulları

Uykusuzluğa çeşitli zihinsel sağlık koşulları neden olabilir. Depresyondan muzdarip insanlar genellikle uyku sorunları bildirirler. Uykusuzluğun diğer nedenleri davranış seçimleri ve günlük yükümlülüklerdir. Hafta içi uzun süre çalışan kişilerin “yetişmek” için hafta sonları daha uzun uyumaları gerekebilir.” Birçok psikolojik rahatsızlığa uyku eksikliği de neden olabilir, bu nedenle haftanın stresinden kurtulmak için yeterli uyku almak önemlidir.

Anksiyete bozukluğu olan kişiler, beklenti kaygısı nedeniyle uyumakta güçlük çekerler. Bu, uyku alışkanlıkları da dahil olmak üzere hayatlarının her yönünü etkileyebilir. Diğer sağlık sorunlarına da yol açabilir. Anksiyete bozukluklarının belirtileri arasında depresyon ve sinirlilik bulunur. Bu insanlar ayrıca anksiyete atakları veya kabuslar yaşayabilir.

Uyku dalmak ile ilgili sorunları ile akıl hastalıkları arasındaki ilişki karmaşık olmasına ve bozukluklar arasında farklılık göstermesine rağmen, aralarında güçlü bir bağlantı vardır. Bazı insanlar bu koşullardan birini veya her ikisini birden yaşar ve bu da olumsuz bir geri bildirim döngüsü oluşturur. Bazı zihinsel sağlık koşullarıUyku dalmak problemleri bozukluğunu tetikleyebilirken, diğerlerinin uyku ile hiçbir ilişkisi olmayabilir.

Mevcut literatürde araştırmalar çoğunlukla akıl sağlığı sorunu teşhisi konan kişilere odaklanmıştır. Bir çalışma, yetersiz uyku ile sık zihinsel sıkıntı arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemeyi amaçladı. Bu çalışma, geniş ve çeşitli bir yetişkin örneğini analiz etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu