Gündem

Turkovac Aşının Üreticisi Prof. Dr. Özdarendeli “Pandeminin Sonuna Yaklaşıyoruz”

Korona virüsüne karşı Turkovac aşısını icat eden Erciyes Üniversitesi (ERÜ), Aşı Araştırma ve Kalkınma Merkezi (ERAGEM) Direktörü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, İletişim Başkanlığı aracılığıyla gerçekleştirilen Devlet Teşviklerini Tanıtma Günleri etkinliğinde hem vatandaşlara hem de öğrencilere Turkovac’ı anlattı.

Aykut Özdarendeli, “Omicron varyantında ölüm oranlarının biraz düşmesi, aşıların artması ve hastalığa yakalananların sayısı ile pandeminin sonuna yaklaştığımızı düşünüyoruz” dedi.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Halkla İlişkiler Daire Başkanı Durmuş Ersoy katıldı. ERÜ Rektör Yardımcısı Prof. Mehmet Sıtkı İlkay, ERÜ Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Ayhan Teltik, vatandaşlar ve öğrenciler hazır bulundu.

 

turkovac aşısının önemi
turkovac aşısının önemi

 

“Turkovac Aşısının Önemi”

Açıklamada, bir aşı veya ilacın üretiminin tipik üretim süresi 8 ila 10 yıl arasında olmakla birlikte, pandeminin etkisiyle aşıya bir yıl gibi daha kısa bir sürede ulaşılabiliyor.

Aykut Özdarendeli, “İlaç veya aşının ortaya çıkış süreci tipik olarak 8 ile 10 yıl arasındadır. Belli aşamaları vardır. Yani bir sonraki adıma başlayıp da geçmemek imkânsızdır. Son adıma ulaşmak için her adımı tamamlamanız gerekir. Başlangıçta, laboratuvarda yapılan belirli deneyler yaparak hipotezinizin doğru olup olmadığını veya beklediğiniz gibi performans gösterip göstermediğini belirlemelisiniz. Hayvan modellerini kullanarak fikri test etmek önemlidir.

Harika konseptlere sahip olmak mümkündür, ancak her zaman istediğiniz sonuçları elde edemediğiniz durumlar vardır. Salgın sırasında 8 ila 10 yılda tamamlanan aşı çalışmaları sadece bir yılda tamamlandı. Bu, Dünya Sağlık Örgütü’nün klinikten Faz 3’e kadar olan evreleri birleştirme olasılığına ilişkin kuralları bağlamında tamamen kesildi. Ek olarak, bu teknolojik ilerlemeden kaynaklanıyordu.

 

“Salgının Sonuna Yaklaşıyoruz”

Doktor vaka sayısının azaldığını ve pandeminin kapanmasının yakın olduğunu söyledi Prof. Dr. Özdarendeli. “Belli varyantların ortaya çıkması, Omicron varyantındaki ölümlerin biraz daha düşmesi, ancak aşıların ve etkilenen hasta sayısının artması nedeniyle bu pandeminin sonuna yaklaştığımızı düşünüyoruz. Konseptten üretime kadar tüm süreçlerin kendi ülkemizin sunduğu imkânlarla Türkiye’de yürütüldüğünün bilincindeyiz. ”

“Prosedür ve aşının ortadan kaldırılması çok önemli bir husus. Turkovac aşı araştırmaları laboratuvarımızda 8-10 kişiden oluşan küçük bir grupla başladı. Bugün 700 ila 800 kişi katılıyor ve her ay milyonlarca doz aşı yapılıyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu