Gündem

Tekirdağlı Çocuklarda “Rota virüs” Salgını

Tekirdağ’da ve birkaç ilçede mide bulantısı, kusma ve ishal (rota virüs) salgılını sebebiyle hastanelere başvuran çocuk sayısı arttı. Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Normal mevsimsel paternlere göre hasta sayısında artış gözlemlediklerini belirten Mustafa Doğan, “Bu vakaların önemli bir kısmında rota virüsü tespit edilse de başka sebeplerden dolayı ishal vakaları da görüyoruz.”

 

Tekirdağ ve bazı ilçelerinde kusma, ishal, mide bulantısı şikayetleriyle hastanelere başvuran çocukların oranında artış oldu.

 

Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Mustafa Doğan, çocuklarda şikayetlerin giderek arttığını belirterek, “Son 2 haftadır acil servisimize bulantı, ishal ve kusma şikayetleri ile başvuran hasta sayısında normale göre ciddi bir artış gözlemledik. Mevsimsellik Bu vakaların büyük bir kısmında rota virüs endişe kaynağı olmasına rağmen, başka faktörlerin neden olduğu ishal vakaları ile karşılaşıyoruz. Bu durumdaki hastalara verdiğimiz en önemli tavsiye, evde sıvı alımını kısıtlamamak veya ishal diyetini uygulamak ancak semptomları devam edenleri en yakın sağlık merkezine başvurarak sıvı kaybı açısından muayene etmek El hijyeni son derece önemlidir”

 

Doğan, İshal Sırasında En Çok Korkulan Sorunun Sıvı Kaybı Olduğunu Söyledi:

“Yaşlı hastalarda sıvı kaybı sonucu böbrek yetmezliği veya kalp hastalığı sonucu kalp krizi riski olabilir. Bu senaryoyu gördüğünüzde çocuk park ve bahçelerinde rahat bir sirkülasyon var. Özellikle taze meyve ve sebzelerin yıkanmadan tüketilmesi havanın sıcaklığının artmasından kaynaklanıyor. “El hijyeninin son derece önemli olduğunu da ekleyebilirim. Meyve yedikten sonra ellerimizi yıkadığımız gibi meyve yemeden önce ve sonra ellerimizi yıkamak çok önemlidir. Çocuklar için el yıkama çok önemlidir. Bahçede veya parkta oyun oynayıp eve geldikten sonra su ve sabunla iyice yıkayın.”

 

‘Havuzlardan da kapabilirler’

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Doğan, karın ağrısının yanı sıra kusma, ishal şikayetlerinde artış fark ettiklerini belirtti. Hasta bir kişi öksürdükten veya öksürdükten sonra sıvı damlaları yoluyla bulaşır. Ayrıca çocuklarımıza bulaştığı havuzlardan virüs bulaşabilir. En önemlisi anaokulu ve okul öncesi ortamlarda kullanılan yaygın nesne ve oyuncakların çocuklarımız için ortak bir enfeksiyon kaynağı olmasıdır.

Başka bir bulaşma yöntemi dışkı yoluyla olabilir. Virüs ayrıca, hastalığa yakalanmış bir kişinin dışkısıyla temas yoluyla çocuklara da bulaşabilir. Bu virüslere yakalandıklarında, çocuklar tipik olarak beş güne kadar yüksek seviyede kalabilen bir ateşten muzdariptirler. Önce kusabilir ve ishal olabilirler. Ayrıca kramp benzeri karın ağrısı yaşayabilirler. Ayrıca karın ağrısı da belirtilerden biridir” dedi.

 

Sıvı Kaybına Dikkat

Çocuklarda sıvı kaybının asıl sorun olduğunu söyleyen Doğan, “Çocuğun beslenme durumu yeterli, su tüketimi sağlıklı, sıvı tüketimi sağlıklı ve kusmuyorsa muayenesi yapılabilir. Miktar azaldıysa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Bu enfeksiyondan korunma yöntemlerini tartışmak için çocuklarımıza mutlaka ellerini sık sık yıkama alışkanlığını öğretmeliyiz. Özellikle okul öncesi ve okul öncesi eğitimin ilk birkaç haftasında Okuldan sonra, anaokulu aşamasında çocuklarla paylaşılan eşyalardan ve oyuncaklardan bolca bulaşma olduğu için kullandığımız eşyaların düzenli olarak temizlendiğinden emin olmak önemlidir. Hastaysak veya enfekteysek “Öksürürken veya hapşırırken mendillere veya kolumuza öksürmek veya hapşırmak bulaşma riskini azaltmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca, bu virüsler yüzme havuzları yoluyla bulaştığından, suyun uygun şekilde klorlanmış olduğundan emin olmak önemlidir” dedi.

(DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu