Gündem

Sinsi Hastalıkların Tetikleyicisi Hipertansiyon Strese Bağlı Bir Durumdur

Türk Kardiyoloji Derneği Hipertansiyon Çalışma Grubu Üyesi ve Trakya Üniversitesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Altay, yavaş ilerleyen hipertansiyonun birincil nedenlerinden birinin stresli bir yaşam tarzı olduğunu belirtti.

 

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’nde açıklamalarda bulunan Altay, hipertansiyonun tüm dünyada en sık görülen kronik hastalıklar ve önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını belirtti.

 

Altay, her yıl çok sayıda insanın ölümüne neden olan hipertansiyonun basit ölçümler ve tedavi teknikleriyle kontrol altına alınabilen bir durum olduğunu, ancak kişilerin dikkat ve sık takip edememeleri nedeniyle birçok organı etkileyebileceğini söyledi.

 

Altay, geçen sezonki Kovid-19 salgınında kaybedilen rakamdan daha fazla kaybın olduğunu söylerken, her yıl hipertansiyon hastası olduğunu iddia etti.

 

Dünya Sağlık Örgütü‘nün 2019 yılı verilerine göre, yaklaşık 10 milyon kişi hipertansiyondan etkileniyor. Türkiye’de her yıl 100.000’den fazla kişi bu durumdan etkileniyor. Yılda kaç kişinin bir hastalıktan ölmesi şaşırtıcı.

 

Bu Önlenebilir

Son üç yıldır mücadele ettiğimiz Kovid-19 nedeniyle 2021 yılına kadar dünya genelinde 4 milyona yakın ölüm göreceğiz. Her yıl iki katından fazlası hipertansiyon nedeniyle ölüyor. Bunu durdurabilir, azaltabiliriz.”

 

“Ölçmeden Bilemezsiniz”

Altay, Türk Kardiyoloji Derneği üyeleri olarak “Ölçmeden bilemezsiniz” sloganıyla insanlara tansiyon ölçümü yapma konusunda ilham vermeye çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

 

“Hipertansiyon, böbrek sorunları ve kalp sorunları, koroner arter hastalıkları ve kalp krizlerinin yanı sıra beyinde ritim bozuklukları, hemorajik ve iskemik felçler gibi birçok rahatsızlığa neden olur. Beyin kanamaları, damar bozuklukları ve aort disfonksiyonu ile aort arterinde anevrizmalar. Sinsi ve gizli bir hastalıktır.

 

Bazıları için baş ağrısı gibi semptomlara neden olabilir, ancak çoğumuz için durum semptomsuz olarak iyileşir ve ardından yavaş yavaş organlarımızı etkiler. Tıp uzmanları olarak bunu biliyoruz, ancak insanların bir dereceye kadar daha bilinçli olması gerekiyor.”

 

sinsi hastalıkların tetikleyicisi hipertansiyon strese bağlı bir durumdur

Türkiye’de Tuz Tüketimi Normalin 3 Katı

Altay, yaşam tarzı ve beslenmenin de hipertansiyonun önemli bir nedeni olduğunu iddia etti.

Altay, tuz tüketiminin azaltılması gerektiğini açıklamasına şöyle devam etti:

Türkiye dünya çapında en fazla tuz tüketen ülkeler arasında yer alıyor. Günlük ortalama tuz tüketimimiz 5 gram. Ancak Türkiye’de 15-16 gramlık bir tüketim belirlendi. Bu nedenle tuz tüketimini azaltmak gerekir. Ayrıca aşırı kilolu olmak yüksek tansiyonun önemli bir nedenidir. Yani beslenme alışkanlıklarımızı değiştirerek ve düzenli fiziksel egzersiz yaparak kilo verebilir ve tansiyon konusunda birçok avantaj elde edebiliriz.

 

İnsan vücudunun her türlü stresten korunması gerekir. Stres, hipertansiyonun tetikleyicisidir. Aynı zamanda dirençli olan hipertansiyonun ana nedenlerinden biridir. Özellikle uyku apnesi gibi durumlarda hipertansiyon tetiklenebilir. Ek olarak, sigara ve alkol tüketiminin hipertansiyon riskini artırabileceği kabul edilmektedir. Ne yazık ki, hayvanların beslenmesi, hipertansiyona bağlı zararın önemli bir nedenidir.

 

Altay, hipertansiyondan muzdarip kişilerin yüzde 5-10’unun bu duruma neden olabilecek ek bir rahatsızlık yaşadığını ve kök nedenin araştırılıp tedavi edilmesi gerektiğini bildirdi.

 

Hastaların Çoğu Kapanış Döneminde Tedavi Alamadı

Altay, Dünya Sağlık Örgütü raporunda, hipertansiyon hastası olan hastaların yaklaşık yüzde 58’inin Kovid-19 nedeniyle kapatılma döneminde tedaviye ulaşmakta güçlüklerle karşılaştığını söyledi. “Hipertansiyon hastaları stres faktörleri, beslenme alışkanlıklarının bozulması, yürümeme ve aktivite yapmama, eve kapanma gibi nedenlerle olumsuz etkileniyordu. Yeni hastalar ortaya çıktı. Ayrıca koronavirüs hastalarında hipertansiyonu olanlar hastalığı daha ağır yaşadılar.” Açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu