Gündem

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Yapılır? 2022

Yeni mükellefler, SGK işe giriş ve işten ayrılma bildirimlerini yapmakta zorlanabilir. Oysa bu işlemleri internet üzerinden gerçekleştirmek son derece kolaydır. Bu haberimizde SGK işe giriş ve işten ayrılma bildirimlerinin nasıl yapıldığını okuyabilirsiniz.

E-SGK Şifresi Nasıl Alınır?

SGK işe giriş bildirgesi online olarak yapabilmek için E-SGK şifresine sahip olmak gerekir. Bu şifre olmadan işverenlerin işe giriş ve işten ayrılış bildirimi yapması mümkün değildir.

E-SGK şifresi, şu adımlar takip edilerek alınır:

  1. E-Devlet’ten SGK iş yeri bildirimi yapılır. (Detaylı bilgi için SGK İş yeri Tescil Nasıl Yapılır? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.)
  2. İş yeri bildirimi sonucu sistem tarafından oluşturulan form yazdırılır ve imzalanır.
  3. İmzalanan form, diğer gerekli evraklarla birlikte SGK’ya mükellef tarafından teslim edilir.
  4. Gerekli belgeler doğru şekilde teslim edildiği takdirde mükellef için oluşturulan şifre birkaç gün içinde E-SGK sistemine yansır.
  5. Şifresini görüntülemek isteyen mükellef E-SGK sayfasında yer alan Uygulamaya Giriş butonuna tıklar.
  6. Yönlendirilen E-Devlet sayfasına kimlik numarasını ve E-Devlet şifresini yazdıktan sonra Giriş Yap butonuna tıklar.
  7. E-Devlet girişi tamamlandıktan sonra açılan ekranda, mükellefin bütün iş yerlerine ait şifreler ve e-bildirgeler gösterilir.

Bu ekrandan temin edilen şifreyle mükellef, SGK Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri sistemine giriş yapabilir ve işe giriş/işten ayrılma bildirimi yapabilir.

sgk i̇şe giriş bildirgesi nasıl yapılır? 2022

SGK İşe Giriş Bildirimi Nasıl Yapılır?

SGK işe giriş bildirgesi, şu aşamalar takip edilerek yapılır:

  1. Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış sayfası açılır.
  2. Açılan sayfada kullanıcı adı bölümüne mükellefin kimlik numarası, sistem şifresi bölümüne sistem için mükellef tarafından önceden kararlaştırılan şifre ve iş yeri şifresi bölümüne, SGK tarafından atanan iş yeri şifresi girilir.
  3. Güvenlik anahtarı bölümüne ekranda görülen anahtar yazılır ve Giriş butonuna tıklanır.
  4. Açılan sayfada Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi başlıklı butona tıklanır.
  5. Açılan ekrana, işe alınacak ya da işten çıkartılacak kişinin kimlik numarası yazılır ve Bul butonuna tıklanır.
  6. Sistem, kimlik numarası yazılan kişinin kişisel bilgilerini bulur ve işverenle paylaşır. İşveren kişinin kimlik bilgileri kontrol eder ve doğruladıktan sonra İşe Giriş Bildirgesi butonuna tıklar.
  7. Açılan formda kişinin işe giriş tarihi, sigorta kolu, özürlülük kolu, eski hükümlü olup olmadığı, öğrenim durumu, mezuniyet ve mezuniyet bölümü bilgileri doldurulur.
  8. İşe giriş tarihi inşaat işlerinde ve pazartesi ya da resmi tatilden sonraki ilk günse aynı gün olabilir. Ancak diğer seçeneklerde bir sonraki gün olarak yazılmalıdır. Yani işçinin işe girişinden bir gün önce bildirim tamamlanmalıdır.
  9. 4857 sayılı kanun kapsamındaki 30 günden az çalışıyor mu sorusuna evet cevabı veriliyorsa çalışılacak gün sayısı forma yazılır. Bu soruya hayır cevabı veriliyorsa çalışılacak gün sayısı bölümü boş bırakılabilir.
  10. İş yerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işkolu, sigortalı meslek adı, 2821 kapsamında belirlenen sigortalı görev kodu bilgileri forma girilir.
  11. İstisnai durum bildirimi yapılacaksa formun altındaki bölüm doldurulur. Bu bildirim yapılmayacaksa “İstisnai durum bildirimi yapmak istemiyorum.” seçeneğine tıklanır ve formun en altındaki İlerle butonuna tıklanarak işleme devam edilir.
  12. Açılan doğrulama ekranında işe başlama ve evrak doldurma tarihi yeşil olarak gözüküyorsa yapılan işlem doğrudur ve İşe Giriş Bildirimini Onayla butonuyla işlem tamamlanabilir. Ancak bu tarihlerden herhangi bir tanesi kırmızıysa işe başlama tarihi yanlış seçilmiştir ve bu tarih düzenlenerek işlem tekrar edilmelidir.

SGK İşe Giriş Bildirimi Sorgulama

SGK işe giriş bildirgesi yapıldıktan sonra bu bildirimin başarılı olup olmadığı, Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış sistemi üzerinden sorgulanabilir. İşe giriş bildirimi sorgulaması için şu adımlar takip edilmelidir:

  1. Bir önceki bölümde anlatılan işlemler takip edilerek Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış sistemine giriş yapılır.
  2. Menü kısmında yer alan İşe Giriş Görüntüleme seçeneğine tıklanır.
  3. Sigortalı kişinin kimlik numarası ilgili boşluğa yazılır ve Sorgula butonuna tıklanır.
  4. Önceden gerçekleştirilen işe giriş bildirimi başarılıysa işçinin bilgileri bu ekranda gösterilir. Ancak bildirim başarısızsa herhangi bir veri gösterilmez ve hata mesajıyla karşılaşılır.

sgk i̇şe giriş bildirgesi nasıl yapılır? 2022

Sigortalı İşten Ayrılış Bildirimi Nasıl Yapılır?

Yazımızda yer verdiğimiz diğer işlemler gibi sigortalı işten ayrılış bildirimi de Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış sistemi üzerinden yapılır. Sisteme giriş yapan kişinin işten ayrılış bildirimi yapmak için şu aşamaları takip etmesi gerekir:

  1. Menüde yer alan Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi butonuna tıklanır.
  2. Açılan formdaki Sigortalı T.C. Kimlik Numarası bölümüne işten çıkartılmak istenen kişinin kimlik numarası yazılır.
  3. Bir alt bölümdeki İşten Çıkış Tarihi kısmına aynı gün ya da 10 gün geriye dönük olabilecek şekilde işten çıkış tarihi yazılabilir ve Bul butonuna tıklanır.
  4. Kimlik numarası girilen kişinin bilgileri ekranda görülür. Alt kısımdaki formda yer alan Meslek Adı bölümünden işe giriş bildiriminde işaretlenen meslek adı tekrar seçilir.
  5. Açılan formda sigortalı kişinin işten çıkış yapılan aya ve bir önceki aya ait SGK bilgileri doğru şekilde doldurulur. Eksik gün söz konusuysa ilgili bölüme yazılmalı ve eksik günün nedeni ilgili bölümden işaretlenmelidir.
  6. Ücret yüzde usulü alınıyor mu? bölümünden evet ya da hayır seçenekleri işaretlenir.
  7. İşten ayrılış nedeni seçmek için yandaki kutuya tıklayınız bölümünde yer alan kutuya tıklandığında işten ayrılma sebeplerini içeren bir tablo açılır. Bu tablodan ilgili sebep bulunur ve sebebin yanında yer alan numara, formdaki kutucuğa yazılır.
  8. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işkolu bölümünden işçinin işe giriş bildiriminde işaretlenen işkolu tekrar işaretlenir.
  9. 4447 sayılı yasa kapsamında mı? sorusuna evet ya da hayır olarak cevap verildikten sonra İleri butonuna tıklanarak işleme devam edilir.
  10. Açılan onay sayfasında işçiyle ve işten ayrılışıyla ilgili bilgiler yer alır. Bu bilgiler içinde bir yanlışlık yoksa Onayla butonuna tıklanarak işten ayrılış bildirimi tamamlanır.

sgk i̇şe giriş bildirgesi nasıl yapılır? 2022

SGK İşten Ayrılış Bildirimi Sorgulama

İşten ayrılış bildiriminin başarıyla tamamlanıp tamamlanmadığını öğrenmek için Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış sistemi üzerinden sorgulama yapılabilir:

  1. Sistemdeki İşten Ayrılış Görüntüleme butonuna tıklanır.
  2. Açılan forma işten ayrılış bildirimi yapılan işçinin kimlik numarası yazılır ve Sorgula butonuna tıklanır.
  3. İşten ayrılış bildirimi başarıyla tamamlandıysa işçinin işten ayrılışla ilgili bilgileri ekranda gösterilir. Eğer işten ayrılış bildirimi tamamlanmadıysa sorgulama ekranında hata mesajıyla karşılaşılır.

Sağlık profesyonellerinin merak ettiği tüm personel sağlık haberleri tek adreste. Son dakika ve gündem haberlerine Sağlık Ağı ile kolayca ulaşın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu