Sağlık Makaleleri

Meme Kanseri Nedir, Tedavileri ve Belirtileri Nelerdir?

Meme kanseri nedir?

memedeki anormal hücrelerin anormal şekilde çoğaldığı ve bölündüğü tedavi edilemez bir hastalıktır. Bu, hücre çoğalmasını kontrol eden bir hücredeki genler artık düzgün çalışmadığında ortaya çıkar. Sonuç olarak, kanserli bir hücre kontrol dışı büyür ve vücutta bir tümör oluşturabilir.

Meme kanserinin belirtileri nelerdir?

Bu kanser türü için belirli risk faktörleri vardır. Ailesinde meme kanseri öyküsü olan kadınların bunu alma olasılığı daha yüksektir. Ailesinde lenfoma öyküsü olan kadınlar da daha büyük risk altındadır. Risk faktörleri her meme kanseri tipine göre değişir. Ailenizde hastalık öyküsü varsa veya hastalığı geçirmiş bir aileniz varsa, risk faktörleriniz artar.

meme kanseri 1 1

Memenin boyutunda, şeklinde veya renginde değişiklik en sık görülen semptomdur. Bazen hiçbir semptom yoktur. Bazen bu değişiklikler sadece bir kez meydana gelir ve daha sonra tümör veya kanserli büyüme olarak tedavi edilebilirler. Bazı durumlarda değişiklik o kadar şiddetlidir ki tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulur.

Bir radyasyon onkoloğu, melanom olmayan tümörlerin tedavisine yardımcı olabilir. Bazı melanom dışı tümör türleri, kemik, akciğer veya gastrointestinal sistem gibi vücudun diğer bölgelerine yayılmış olanlardır. Bu durumlarda, bir radyasyon onkoloğu tümörü çıkarmak için ameliyat yapılmasını önerecektir. Tümörleri çıkarmak için cerrahi prosedürler genellikle çok başarılıdır ancak kanser hücrelerini öldürürler ve bu nedenle meme kanseri için iyi bir seçenek değildir. Hastada bir dereceye kadar tümör veya hastalık nüksü varsa, radyasyon onkoloğu tarafından da önerilmeyebilirler.

Kanserli olmayan tümörler için alternatif tedaviler nelerdir?

Bu tedavilerden bazıları şunlardır: kemoterapi, lenf nodu diseksiyonu, radyasyon tedavisi, mastektomi, lenf nodlarının çıkarılması, lenf nodunun yeniden düzenlenmesi ve biyopsiler. Kemoterapi kanser hücrelerini öldürmek için kullanılır. Bazen radyasyon tedavisi ile birleştirilir. Mastektomi, yumruyu tamamen ortadan kaldırır.

meme kanseri 3

Kemoterapi ile ilişkili birçok yan etki vardır. Güçlü dozlarda kemoterapi verilen hastalarda mide bulantısı, saç dökülmesi, kusma, sıvı tutulması, kabızlık, iştahsızlık, yorgunluk, cinsel istekte azalma, döküntü, idrar sıklığı, idrar yolunda sıvı birikmesi, saç dökülmesi, şişme ve ağız yaraları. Bu olursa, radyasyon tedavisi endike değildir. Bazen kemoterapi ve radyasyon tedavisinin bir kombinasyonu önerilir.

Meme kanserinden daha iyi huylu bir tümörünüz varsa, iyi bir hayatta kalma oranı olabilir. Lenf nodu tipi tümörü olan kadınların primer tümör olarak bilinenlere göre hayatta kalma oranı yüzde seksen civarındadır. Genel olarak, hastalığın lenf düğümlerine yayılmasıyla kadınlarda hayatta kalma oranı yüzde yetmiş civarındadır. Bununla birlikte, birincil tümörü olan kadınların, güçlü bir destek grubuna ve sürekli tıbbi bakıma sahip olmaları durumunda, ilk tanılarını geçme şansları daha yüksek olacaktır.

Son yıllarda kansere neden olan bireysel büyüme faktörlerine odaklanan hedefe yönelik tedavilerde Sağlık Bakanlığı tarafından ciddi ilerleme kaydedildi. İki şekilde yapılır; radyasyon tedavisi veya kemoterapi ile. Hedefe yönelik tedavi, kanser hücrelerini etkilenen bölgeden uzaklaştırarak öldürür. Hedefe yönelik tedavide kullanılan bazı ilaçlar vardır ve bu ilaçlara antineoplastikler denir.

Tümörü çıkarmak için başka bir seçenek, doktorun tüm memeyi çıkardığı mastektomidir. Ameliyattan önce yumru tespit edilirse, doktor mastektomi yerine lumpektomi yapabilir. Lumpektomi geçirirseniz, doktorunuz boşluğu kapatacak ve kanalları kapatacaktır. Bu, tümörün bulunduğu dokuyu keserek yapılır ve doktor lenf düğümlerini yeniden takar.

meme kanseri 4

Günümüzde kanser tedavileri çok karmaşıktır. Ancak bu tedaviler çok gelişti. Günümüzde insanlar tümöre sahip olduklarını öğrenirlerse umutlarını yitirmiyorlar çünkü orada birçok tedavi seçeneği var. Ancak meme kanserinin tedavi edilemeyeceğini düşünme tuzağına düşmeyin. Bu tedaviler kanser hücrelerini sonsuza kadar yok edebilir ve sağlıklı ve normal olmanıza yardımcı olabilir.

Cerrahi:

Cerrahi, bu kanser türü için en yaygın tedavi şeklidir. Erken yakalanan bir şey varsa tedavi edilebilir. Ya tümörü çıkaracak ya da etkilenen bölgeyi kapatacaktır. Tümörler meme kanallarında veya çevresindeki dokuda bulunursa, doktor hem tümörü hem de dokuyu çıkarmayı seçebilir. Ayrıca vücutta kalan kanser hücrelerini öldürmek için ameliyattan sonra bir miktar radyasyon tedavisi görmeniz gerekebilir.

Kemoterapi ve Hormon Replasman Tedavisi:

Bu tedaviler de etkilidir. İlaçları kan dolaşımına enjekte ederek çalışırlar. Bu ilaçlar hedef kanser hücrelerine ulaştığında çoğalmalarını engellerler. Kemoterapi ayrıca kalan kanser hücrelerini öldürmek için hormonları kullanır. Kemoterapiden sonra genellikle bir lumpektomi ve mastektomi önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu