Mevzuat

Sağlık E-Posta Giriş, Kayıt, Sıfırlama Nasıl Yapılır?

Kurumsal e-mail kullanımı, iş hayatında kurumsallığın en önemli göstergelerinden bir tanesidir. Kurumsal e-postalar, özel sunucularda barındığı için daha güvenilirdir. Ücretsiz e-mail sağlayıcılardan (Gmail, Outlook, Yandex) temin edilen e-postalar, hem kapasite bakımından sınırlıdır hem de yeteri kadar antivirüs ve antispam korumasına sahip değildir.

Sağlık Bakanlığı E-Posta Sistemi Nedir?

Sağlık E-Posta ya da E-Posta Sağlık olarak da bilinen Sağlık Bakanlığı E-Posta Sistemi, T.C. Sağlık Bakanlığı çalışanlarının kurumsal e-mail temin edebileceği bir sistemdir. Temin edilen e-mail adresine aynı sistem üzerinden giriş yapılabilir. Dolayısıyla aynı ara yüz içinde hem yeni bir e-mail oluşturulabilir hem de oluşturulan e-mail adresine giriş yapılarak e-mail gönderilebilir ya da gelen e-mailler yanıtlanabilir.

Sağlık Bakanlığı E-Posta Sistemi; Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan personelin e-posta yoluyla güvenli ve sınırsız şekilde iletişim kurabilmesi adına faaliyet gösterir.

Saglik.gov.tr Uzantılı E-Mail Nasıl Alınır?

Sağlık Bakanlığından kurumsal uzantılı e-mail adresi almak isteyen personelin, öncelikle Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi (ÇKYS) kaydının bulunması gerekir. Eğer Sağlık Bakanlığı E-Posta Sistemi kaydı esnasında girilen kimlik numarası, ÇKYS’de kayıtlı olan bir kimlik numarasıyla eşleşmezse kurumsal e-posta temin edilemez.

Üyelik öncesi dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, personelin Ekip Portal’daki telefon numarasının güncelliğidir. Personel, e-mail kaydı oluşturmaya başlamadan önce Ekip Portal’da kayıtlı olan telefon numarasının güncelliğinden emin olmalıdır.

sağlık e-posta nasıl kullanılır? – saglik.gov.tr uzantılı e-posta alma

ÇKYS kaydı bulunan ve Ekip Portal’daki telefon numarası güncel olan sağlık personelinin, kurumsal e-mail alımı için şu aşamaların takip edilmesi gerekir:

  1. Sağlık E-Posta adresine gidilir.
  2. Sol kısımdaki “E-Posta Sistemine Giriş” penceresinin alt bölümünde bulunan, mavi renkteki “Yeni Kayıt” butonuna tıklanır.
  3. Açılan sayfadaki boşluğa, kimlik numarası yazılır ve “İleri” butonuna tıklanır.
  4. Açılan sayfadaki boşluğa, telefon numarası yazılır ve “İleri” butonuna tıklanır.
  5. SMS ile cep telefonuna gönderilen onay kodu, ilgili boşluğa yazılır ve “Kaydet” butonuna tıklanır.
  6. Kayıt tamamlanır ve e-mail bilgileri, SMS olarak personele iletilir. Daha sonra personel, tekrar giriş ekranını ziyaret edip “Parolamı Unuttum” seçeneğine tıklayarak e-mail adresini kullanmak için kişisel bir parola belirleyebilir.

Sağlık E-Posta Parola Sıfırlama İşlemi Nasıl Yapılır?

İlk kayıttan sonra ve alınan kurumsal e-posta adresinin şifresi unutulduktan sonra, e-posta parola sıfırlama işlemi yapılmalıdır. Bu işlem, şu adımlar takip edilerek yapılır:

  1. Sağlık E-Posta adresine gidilir.
  2. Sol kısımdaki “E-Posta Sistemine Giriş” başlıklı pencerenin en altında bulunan, kırmızı renkteki “Parolamı Unuttum” yazısına tıklanır.
  3. “Cep telefonuma SMS göndererek doğrula” ya da “Kişisel e-posta adresim ile doğrula” seçeneği işaretlenir. (Ekip Portal’da personelin güncel bilgileri kayıtlı olmalıdır.)
  4.  T.C. kimlik numarası ve bir önceki bölümde işaretlenen seçeneğe göre telefon numarası ya da kişisel e-posta adresi, ilgili boşluğa yazılır.
  5. “Ben robot değilim” butonuna tıklayarak doğrulama yapılır.
  6. Son olarak “Gönder” butonuna tıklanır.
  7. Telefon numarası ile doğrulama yapılıyorsa telefon numarasına gelen kod, boşluğa yazılır ve “Doğrula” seçeneğine tıklanır. Telefon numarası başarıyla doğrulandıktan sonra parola yenileme sayfası açılır.
  8. Kişisel e-posta adresiyle doğrulama yapılıyorsa e-mail adresine, parola yenileme linki gönderilir.
  9. E-mail adresine gönderilen linke tıklanarak parola yenileme sayfası açılır. Yeni parola, ilgili boşluklara birer kez yazılır. “Güncelle” butonuna tıklanır ve parola güncelleme işlemi tamamlanır.

sağlık e-posta nasıl kullanılır? – saglik.gov.tr uzantılı e-posta alma

Kullanıcı tarafından belirlenen parolanın, şu özellikleri taşıması gerekir:

  • En az sekiz karakter uzunluğunda olmalıdır.
  • En az bir büyük ve bir küçük harf içermelidir.
  • En az bir rakam içermelidir.
  • Parantez içinde belirtilen karakterlerden en az bir tanesini içermelidir. (. # + * – ! $ %)
  • İsim ve soyisim içermemelidir.
  • Yeni parola, son kullanılan üç parolayla aynı olmamalıdır.

E-Posta Sağlık – Spam İletiler Nasıl Görüntülenir?

Spam e-postaların görüntülenebilmesi için spamkontrol.saglik.gov.tr üzerinden, ilgili iletilerin seçilip “RELEASE” butonu ile serbest bırakılması gerekir. Bu işlem, Sağlık Bilişim Ağı (SBA) ya da Sağlık Bakanlığı VPN üzerinden yapılmalıdır. Aksi halde bu iletiler, görüntülenemez.

Spam iletiler 40 gün boyunca görüntülenmediği takdirde silinir.

“Kullanıcı Hesabınız Pasif/Kilitli Durumdadır” Hatası

Sağlık E-Posta adresine giriş yaparken bu hatayı almanın iki sebebi olabilir:

  1. Sağlık E-Posta üzerinden oluşturulup uzun süre kullanılmayan e-mail hesapları, pasif duruma geçer. Bu tür hesapları aktif etmek için https://yazilimdestek.saglik.gov.tr üzerinden ya da 0 312 248 51 51 numarası üzerinden yetkili destek ekibiyle iletişime geçmek gerekir.
  2. Kullanıcının ÇKYS’de bulunan görev bilgilerine dış kurum bilgileri girilirse e-posta hesabı, pasif duruma düşer. Bu durumda ÇKYS birimiyle iletişime geçmek gerekir.

İstifa, İşten Ayrılma ve Emeklilik Gibi Durumlar ve Sağlık E-Posta Hesabı

Herhangi bir nedenle işten ayrılan kişinin, Sağlık E-Posta hesabını kapatmak için ayrıca işlem yapması gerekmez. ÇKYS’de gerçekleştirilen güncellemeyle Sağlık E-Posta adresi, otomatik olarak pasif duruma getirilir.

Emeklilik gerekçesiyle ayrılanlar ise kurumsal e-posta adreslerini kullanmaya devam edebilir. Ancak bu kişilerin kurumsal e-posta adreslerinde iki yıl boyunca bir hareketlilik olmazsa hesaplar, kalıcı olarak silinir.

E-Posta Sağlık – İsminiz 20 Karakterden Uzun Hatası

Bazı kullanıcılar Sağlık E-Posta hesabı oluştururken “İsminiz 20 karakterden uzun.” hatası alabilir.

Bu durumun tek çözümü, Yazılım Destek birimiyle iletişime geçmektir. Birim ile 0 312 248 51 51 numaralı çağrı merkezi üzerinden ya da yazilimdestek.saglik.gov.tr internet sitesi üzerinden iletişime geçilebilir. Bu birim, Sağlık E-Posta ile ilgili bütün sorunlarda personele destek sunar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu