Gündem

Sağlık Çalışanları Sendikası Nedir, Ne İş Yapar?

12 Temmuz 2001 tarihinde 24460 sayılı Resmi Gazete ile başlayan kamu görevlilerinin sendikalaşma süreci sonrası çok sayıda sağlık sendikası kurulur. Ancak geçmişte kurulan sendikaların birçoğu günümüzde pasif durumdadır ve faaliyet göstermez. Çok az sendika kalıcı olmayı başarmıştır. Bu nedenle sağlık çalışanlarının haklarını savunacak yeni sendikalara ihtiyaç duyulur. Sağlık Çalışanları Sendikası, bu ihtiyaç kurulduğunu ifade eden bir sendikadır.

Sağlık Çalışanları Sendikası Nedir?

12 Temmuz 2021 tarihinde kurulan Ankara merkezli Sağlık Çalışanları Sendikası, internet sitesinde belirtildiği üzere sağlık çalışanlarının haklı taleplerini dile getirmek ve sorunlarının çözümü için çaba göstermek üzere çalışmalarını sürdürür.

Sağlık çalışanlarının mali ve özlük haklarını toplu sözleşme masasında savunmak için yetkili sendika olma mücadelesi vereceğini açıklayan Sağlık Çalışanları Sendikası, bu hedef doğrultusunda örgütlenme çalışmalarını sürdürür.

sağlık çalışanları sendikası nedir, ne i̇ş yapar?

Sağlık Çalışanları Sendikası Ne İş Yapar?

Sağlık Çalışanları Sendikası, kuruluş misyonu ve hedefleri doğrultusunda basın açıklamaları ve bildiriler yayınlar, kampanyalar düzenler ve etkinlikler gerçekleştirir.

Sağlık Çalışanları Sendikası tarafından bugüne kadar gerçekleştirilmiş olan faaliyetlerin bir kısmı şöyledir:

  • Siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşu ziyaretleri
  • Kocaeli Safir Koleji ve Özel İlgi Çocuk Tıp Merkezi ile indirim anlaşmaları
  • Farklı illerde kahvaltı organizasyonları
  • Sağlık çalışanlarını ilgilendiren kritik konularda raporların hazırlanması ve yayınlanması
  • Radyoloji çalışanlarının şua iznini kısıtlayan yönetmelik maddeleri için durdurma ve iptal davalarının açılması

Sağlık Çalışanları Sendikası Çalışma Şekli

Sağlık Çalışanları Sendikası, diğer sendikalardan tüzüğünde belirtilen şu çalışma usul ve yöntemleriyle ayrışır:

  • Bir kişi genel başkanlık ve şube başkanlığı görevlerini en fazla 2 dönem gerçekleştirebilir.
  • Sendikanın yönetim, denetleme, disiplin kurullarının herhangi bir tanesinde görev alan ve sendikada şube başkanlığı görevini üstlenen kişiler aynı zamanda bir kamu kurumunda yöneticilik görevini icra edemezler.
  • Mali ve özlük hakları sendika tarafından ödenen yöneticilerin alacakları ilk maaş emsali personelin maaşının 1,5 katından fazla olamaz.
  • Sendikada herhangi bir yöneticilik görevini icra etmekte olan kişiler siyasi söylemde bulunamaz.

Sağlık Çalışanları Sendikası’nın Kaç İlde Şubesi Var?

Yeni kurulan ve hızla teşkilatlanan Sağlık Çalışanları Sendikası’nın örgütlenme modeline göre şube başkanlıkları, bölge başkanlıklarına bağlı olarak çalışır. Bu bağlamda sendikanın Akdeniz’de, Güneydoğu Anadolu’da ve Ege’de 8 şehirde, Doğu Anadolu’da 15 şehirde, İç Anadolu’da 13 şehirde, Karadeniz’de 18 şehirde ve Marmara’da 11 şehirde şubesi bulunur.

Sendikanın Türkiye’nin 81 ilindeki örgütlenme çalışmaları devam eder. Sağlık Çalışanları Sendikası’nın şube başkanlarında görev almak isteyen sağlık çalışanlarının öncelikle sendika üyeliklerini tamamlamaları gerekir.

sağlık çalışanları sendikası nedir, ne i̇ş yapar?

Sağlık Çalışanları Sendikası Üyelik

Sağlık Çalışanları Sendikası üyelik işlemleri online olarak gerçekleştirilebilir. Sendika üyeliğini başlatmak isteyen kişilerin başvuru formunda yer alan bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde doldurması ve formu başarıyla kaydettiğinden emin olması gerekir.

Başvuru formu doğru ve eksiksiz şekilde doldurulduktan ve başarıyla kaydedildikten sonra Sağlık Çalışanları Sendikası’ndan bir yetkili üyelik başvurusunu yapan kişiyle iletişime geçerek kişiye başvuru durumu hakkında bilgi verir.

Başvuru esnasında herhangi bir problemle karşılaşan kişiler ise sendikanın internet sitesindeki WhatsApp simgesine tıklayarak ya da sitedeki iletişim bölümünde yer alan numara üzerinden Sağlık Çalışanları Sendikası’na ulaşabilir ve sendika görevlilerinden yardım alabilirler.

Sağlık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Menderes Özer Kimdir?

1986 yılında Bingöl’de dünyaya gelen Menderes Özer, ilk ve orta öğrenimini Bingöl’de tamamlar. Daha sonra lise eğitimi için Niğde’ye taşınan Özer, 2014 üniversite eğitimini ise Eskişehir’de tamamlar.

sağlık çalışanları sendikası nedir, ne i̇ş yapar?

Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi işletme bölümü ve Anadolu Üniversitesi sağlık yönetimi bölümü olmak üzere iki lisans derecesine sahip olan Menderes Özer’in mesleki kariyeri ise 2010 yılında, Bingöl’de başlar. Aynı şehirde kariyerini sürdüren Özer, halihazırda Bingöl Devlet Hastanesi mutemetlik biriminde görev yapar. 2 çocuk babası olan Özer, aynı zamanda “Siyasetsiz Sendika” sloganıyla faaliyet gösteren Sağlık Çalışanları Sendikası’nın ilk genel başkanıdır.

Son dakika personel sağlık ve gündem haberlerini Sağlık Ağı ile takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu