Gündem

Prof. Güneş’ten Ürkütücü Açıklama “Hipertansiyon Hastalarının Yarısı Durumunun Farkında Değil!”

Türk Kardiyoloji Derneği Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Güneş, “Ülkemizde her üç yetişkinden biri tansiyon hastası. Ne yazık ki büyük çoğunluğu rahatsızlığının farkında değil. Bu da şu anlama geliyor. Sonuç Hipertansiyon kötü bir hastalıktır. Uzun vadede kalp hastalığı, böbrek yetmezliği ve felç ile de ilişkilendirilebilir.

 

Hipertansiyonun 3 yetişkinden 3’ünü etkilediği söylense de uzmanlar bu duruma karşı tavsiyelerde bulunuyor. 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’nü ilan eden Türk Kardiyoloji Derneği Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanı Dr. Yılmaz Güneş, hipertansiyonun yaygın bir hastalık olduğuna ve hastaların çoğunda herhangi bir belirti göstermediğine dikkat çekti. Prof. Güneş, tansiyon ölçümü ve tansiyon takibinin önemine vurgu yaparken, vatandaşları beslenme alışkanlıkları konusunda uyardı.

 

“Maalesef bu (hipertansiyon) hastaların  yarısı hastalığının farkında bile değil”

Hipertansiyon hastalarının büyük bir kısmının durumlarından habersiz olduğunu açıklayan Türk Kardiyoloji Derneği Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanı Prof. Yılmaz Güneş, “Ülkemizde her üç yetişkinden biri tansiyon hastası. Ne yazık ki bu tansiyon hastalarının yarısına yakını tansiyonunun farkında değil. Böylece uzun vadede hipertansiyona bağlı sağlık sorunlarına maruz kalacaklar. Nefret dolu bir durumdur ve çoğu hastada baş ağrısı olabilir, ancak çoğunluğunda herhangi bir sorun yoktur. Uzun vadede kalp yetmezliği hastalığı, felç gibi rahatsızlıklardan da muzdarip olabilirler. Şu anki mottomuz ‘Siz’ dir. Sınava girmediğinizde neyi kaçırdığınızı bilemezsiniz. Hastalar bunu ‘baş ağrısından dolayı tansiyonum yükseliyor’ şeklinde yorumlayabilir. Sürekli olarak tansiyon alıp en az bir hafta düzenli olarak takip edersek, tansiyonun sürekli yüksek olduğu durumlarda hipertansiyonu tespit etmek mümkündür. Genel sağlık için bu yaygın sağlık sorunundan kaçınmak hayati önem taşıyor” dedi.

 

“Tavsiye edilen tuz miktarının 3 katından fazlasını tüketiyoruz”

Dr. Güneş, insanları hipertansiyonu azaltmak için yaşam tarzlarını ve diyetlerini değiştirmeye çağıran bir açıklamada, dedi. Güneş, “Özellikle tuzu azaltmak çok önemli. Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre günlük ortalama 18 gram tuz tüketimi var. Bu, önerilenin neredeyse 3 katı. Bu nedenle ihtiyacımız var. Fazla tuz eklemeyi bir kenara bırakıyoruz; Tuz oranı yüksek ürünlerden de uzak duruyoruz, durmamız gerekiyor, Günümüz şartlarında, abur cubur dediğimiz, tuz oranı çok yüksek hazır gıdalar çok fazla. Bunları azaltmamız gerekiyor. Düzenli egzersiz yapmalıyız. Hafif tempolu bir günde, haftanın en az beş günü en az yarım saat egzersiz yapmalıyız, yürüyün, yüzün ve bisiklet bizim önerdiğimiz egzersizlerden biridir. Başka bir şey kilo vermek. Hipertansiyon sıklığı yaşla birlikte artar, insanların yüzde ellisi 50 yaşın üzerindedir, 70’li yaşlarında her üç kişiden ikisine kadar çıkıyor ama 30 yaş altında yüzde on civarında yüksek tansiyonu olan bir bireyimiz var. Arada bir tansiyonumuzu ölçtürelim, yapmazsak bilemeyiz. Hayat tarzımıza dikkat edelim” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu