Gündem

Prof. Dr. Kılıç: “Çiçek Hastalığı Aşısı, Maymun Çiçeği Hastalığında Kullanılabilir”

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Prof. Dr. Kılıç: “Ayrıca maymun hastalığından korunmak için onaylanmış yeni aşılar geliştirildi. Çiçek hastalığı tedavisi için geliştirilen ilaçlar da maymun hastalığı tedavisi için etkilidir” dedi.

Bulaşıcı hastalık ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Ayşegül Ulu Kılıç, maymun çiçeği virüsünün klinik görünümünün çiçek hastalığına benzediğini ve çiçek hastalığında kullanılan aşıların bu virüsü tedavi etmek için kullanılabileceğini belirtti.

Kayseri’de özel bir hastane olan Kılıç, yaptığı resmi açıklamada, Maymun çiçeği virüsünün (maymun çiçeği) tüm dünyaya yayılan bir virüs olduğunu, ilk olarak Orta ve Batı Afrika’nın tropikal bölgelerindeki yağmur ormanlarında ortaya çıktığını söyledi.

 

maymun çiçeği aşısı
maymun çiçeği aşısı

 

Kılıç, hastalığın deri iltihabı, ateş ve lenf bezlerinin büyümesi şeklinde kendini gösterdiğini belirtti.

Doktor ayrıca ciddi virüs vakalarının görülebileceğini de kaydederek, Kılıç, virüse bağlı ölüm oranının yüzde 3-6 olarak tahmin edildiğini belirtti.

Kılıç, maymun çiçeği virüsünün, etkilenen bir kişi veya hayvanla yakın temas yoluyla veya materyallerin kontaminasyonu yoluyla bulaşabileceğini söyledi. Kılıç ayrıca şu ayrıntıları da verdi:

“Hastalık, vücut sıvıları, lezyonlar ve solunum damlacıkları yoluyla insanlar arasında bulaşabilir, ayrıca yatak örtüsü gibi şeyler yoluyla da bulaşabilir. Damlacık bulaşması genellikle insanlar arasında uzun süreli teması gerektirir ve bu da sağlık çalışanlarının hane halkı üyelerini, yakın akrabalarını ve hastaların hanelerini risk altına sokar. ” insandan insana bulaşma zinciri son yıllarda 6 kişiden 9 kişiye çıkmıştır. Bunun nedeni, çiçek hastalığı aşısının olmaması nedeniyle toplumdaki bağışıklığın azalması olabilir. Anneden bebeğe bulaşma, hamilelik ve doğum sırasında ve sonrasında yakın temas yoluyla gerçekleşebilir.”

 

Klinik Görüntü Çiçek Hastalığına Benzer

Maymun çiçeği virüsünün görünümünün ve klinik tezahürünün 1980 yılında ortadan kaldırıldığı açıklanan çiçek hastalığına benzediğini açıklayan Kılıç, “Çiçek hastalığından daha az bulaşıcıdır ve daha hafif hastalıklara neden olur. Çiçek hastalığının eradikasyonu ve ardından durdurulması ile çiçek aşısı, maymun çiçeği virüsü bir halk sağlığı sorunudur ve önem kazanmıştır.” Yaygın bir ifadedir.

Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, çiçek hastalığı ile mücadelede kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsüne karşı koruduğunu belirtti. ” Değerlendirmesi yapıldı.

Bu durum, çocukları ve bağışıklığı baskılanmış koşulları olan kişileri etkilediğinde ciddi olabilir.

Yakın zamanda virüsün Avrupa ülkelerine de yayıldığının teyit edildiğini duyuran Kılıç, hastalığın çocuklar ve bağışıklık yetmezliği olanlar için ciddi sonuçları olabileceğine dikkat çekti. Kılıç açıkladı:

“Maymun çiçeği virüsü enfeksiyonuna yakalanmış olabilecek hastalara bakan ve onları tedavi eden veya onlardan numune alan sağlık profesyonelleri, enfeksiyonu önlemek için standart önlemleri almalıdır. Mümkünse, daha önce çiçek aşısı yaptırmış olanlar da olmalıdır. Hasta bakımına özen gösterilmelidir. Kişisel hijyen uygulamaları bireysel olarak da düşünülmelidir. Ortak eşyaların ve alanların kullanımına özen gösterilmesi önemlidir.” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu