Gündem

Meral Akşener: “Araç Muayenesi 45 Dakika Ama Hasta Muayenesi 5 Dakika”

Meral Akşener, partisinin TBMM Grup Toplantısı’ndaki konuşmasında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Artık hastane kuyrukları yok, randevu kuyrukları var”

Tekirdağ gezisinde vatandaşların kendisine aktardığı sorunları anlatan Meral Akşener, icra dairelerinde dosyaların taştığını, hastaların randevu alamadığını öne sürdü.

Akşener, sağlık sisteminde yaşanan sorunların, zincirleme şekilde ilerlediğini savunarak, şunları kaydetti:

“Merkezi Hekim Randevu Sistemi(MHRS) üzerinden randevu alabilenler, artık birbirlerini tebrik eder hale gelmiş durumda. Artık hastane kuyrukları yok. Çünkü sistem üzerinden randevu alıp, hastaneye gidebilen yok. Artık randevu kuyrukları var. Hasta ya da hasta yakınları işi gücü bırakıp saat tam 16.00’da yeni açılacak randevu kayıtları için sistemin başında bekliyor. Üstelik bunu da düzenli periyotlarla yapmaları lazım. Çünkü, randevu açılacağının garantisi yok. Yani randevu alana kadar her gün alarm kurup tam o saatte sisteme girmeleri lazım. Şu işe bakar mısınız?”

“Türkiye’de doktor ve sağlık personeli sayısının yetersiz”

Meral Akşener, OECD verilerine göre, Türkiye’de 100 bin kişiye 195 hekim ve 240 hemşire, Türkiye ile aynı nüfusa sahip Almanya’da ise 100 bin kişiye 450 hekim ve 13 bin 900 hemşire düştüğünü söyledi.

Türkiye’de doktor ve sağlık personeli sayısının yetersiz olduğunu dile getiren Akşener, şöyle devam etti:

“Bugün ülkemizde bir hastanın muayene süresi 5 dakika. Musluk tamiri 10 dakika, lastik tamiri 20 dakika, araç muayenesi 45 dakika ama hasta muayenesi sadece 5 dakika. Yani iktidarın gözünde milletimizin artık araba lastiği kadar değeri yok. İşte size, iktidarın öve öve bitiremediği, sağlıkta dönüşüm programı. Muayene sürelerini 5 dakikaya indirmek ve hekimlerin günde 90’dan fazla hasta bakmasını istemek hem hastaya hem de hekimlerimize karşı yapılabilecek en büyük kötülüktür. Dünya Sağlık Örgütü, muayene süresi standardını 20 dakika olarak belirlerken, Sağlık Bakanlığının 5 dakika gibi bir süreyi öngörmesi hem sağlıkta şiddet vakalarının artmasına hem hekimlerimizin mesleki tatmin duygusunun zedelenmesine hem de hastalarımızın tanı ve tedavisinin iyi yapılamamasına yol açıyor.”

Akşener, AB’de ilaç erişilebilirliği ortalaması yüzde 49 iken, Türkiye’de bu oranın yüzde 12, kanser ilaçlarında AB’nin ortalaması yüzde 58 iken, Türkiye’de yüzde 22 olduğunu belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu