Sağlık Makaleleri

Kuduz Belirtileri, Kuduz Tedavisi Var mı?

Kuduzun Belirtileri Nelerdir?

Bir hayvan tarafından ısırıldıysanız ve kuduz virüsü ile enfekte olabileceğini düşünüyorsanız, hemen tıbbi yardım almalısınız. Kuduzun çok tehlikeli semptomları vardır ve sizi öldürebilir. Ciddi bir hastalığa ek olarak, vahşi hayvanlarla etkileşime girmekten kaçınmalı ve ayrıca evcil hayvanlarınızı kuduza karşı korumalısınız.

kuduz belirtileri nelerdir? kuduzun tedavisi var mı?

Kuduz Belirtileri

Kuduzun ilk semptomlarının tespit edilmesi genellikle zor olsa da, bunlar tanınabilir ve ateş, halsizlik, iştah azalması ve enerji azalmasını içerebilir. İki ila dört gün sonra, kuduz belirtileri nefes almada zorluk ve nöbetleri içerecek şekilde ilerler. Ağır vakalarda, hastalar koma geliştirebilir veya aşırı saldırganlık gösterebilir. Bu durumlarda acil tıbbi bakım şarttır. Kuduz hayatı tehdit eden bir hastalıktır.

Kuduz belirtileri, sıcakkanlı konakçılarda akut ensefalite neden olan bir virüstür. İlk semptomlar spesifik olmayan uyuşukluk, ateş ve kusmayı içerir. Virüs beyne yayılabilir ve ilerleyici nörolojik sorunlara neden olabilir. Hastalık ayrıca kas güçsüzlüğüne ve ataksiye ve hatta kendi kendine sakatlığa ve saldırganlığa neden olabilir.

Bir yarasa veya başka bir hayvan tarafından ısırılmış olabileceğinizi düşünüyorsanız, yarayı temiz suyla iyice yıkayın. Yara derinse derhal bir doktora görünün. Doktor, benzalkonyum klorür adı verilen bir antiseptik ile iyice temizleyecektir. Ayrıca yaranın yırtık kenarlarını da kesecek.

Enfekte hayvanlar kuduz virüsünü ısırıklar yoluyla bulaştırabilir. Virüs hayvandan insana bulaşıcı değildir, ancak virüsü açık yaralardan ve tükürük bezlerinden geçirmek mümkündür. Kuduzu önlemenin en iyi yolu kuduz hayvanlarla temastan kaçınmak ve hastalığın belirtilerini öğrenmektir. Hastalık ciddi ve ölümcül bir hastalıktır. Siz veya sevdikleriniz enfekte bir hayvan tarafından ısırıldıysa, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım alın.

Kuduz belirtileri taşıyan bir hayvan tarafından ısırıldığınızdan şüphelendiğinizde, yerel sağlık ağı departmanını aramalı ve muayene ettirmelisiniz. Isırık farkedilemez olabilir, ancak veteriner test yoluyla varlığını doğrulayabilir. Gözlem süresinin sonunda hayvan sağlıklıysa aşı yaptırmanıza gerek yoktur.

Enfekte bir hayvan tarafından ısırıldıktan sonra, hastalık çok çeşitli semptomlara neden olabilir. Bu semptomlar ateş, sert kaslar ve baş ağrısını içerebilir. Isırık bölgesinde kaşıntı da yaşayabilirsiniz. Belirtileriniz şiddetliyse, kalp durması, solunum yetmezliği veya felç riski altında olabilirsiniz. Ağır vakalarda, hastalık enfeksiyondan sonraki iki hafta içinde ölüme neden olabilir.

Kuduz belirtileri, maruz kaldığınız hayvanın türüne bağlı olacaktır. Yarasalar ve hayvanlar tarafından ısırılanlar hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. Ancak kuduzlu birçok insan ısırıldıklarının farkında değildir. Kuduzdan muzdarip olabileceğinizi düşünüyorsanız, derhal tıbbi tedavi almak en iyisidir.

Kuduz, enfekte olursanız ölüme neden olabilecek çok bulaşıcı bir hastalıktır. İnsanları kuduzdan korumak için aşılar mevcuttur. Kuduz aşıları doktorunuz veya bir veteriner hekim aracılığıyla yapılabilir. Hastalığın yayılmasını önlemek için maruz kalma sonrası kuduz profilaksisi de mevcuttur.

kuduz belirtileri nelerdir? kuduzun tedavisi var mı?

Kuluçka Dönemi

Kuduzun kuluçka süresi, enfeksiyon ile kuduz semptomlarının başlangıcı arasındaki zamandır. İki gün ila birkaç ay hatta yıllar arasında değişebilir. Hastalığın süresi, ilk maruziyete ve hastalığın derecesine göre değişir. Çoğu durumda, kuduzun ilk belirtileri enfeksiyondan dört gün sonra ortaya çıkabilir, ancak altı ay kadar gecikebilir.

Kuduz için kuluçka süresi virüsün türüne bağlı olarak değişir. Genellikle 20 gün ile 90 gün arasındadır, ancak dört gün kadar kısa ve altı yıl kadar uzun kuluçka süresi vakaları belgelenmiştir. Bir bireyin kuduz semptomları geliştirmesi için gereken süre aynı zamanda enfeksiyon bölgesine, yaranın boyutuna ve verilen virüs miktarına da bağlıdır.

İyi innerve edilebilecek kadar derin bir yara, daha kısa bir kuluçka dönemi için iyi bir aday olabilir.

Erken kuduz belirtileri baş ağrısı ve ateş kadar hafif olabilir. Bununla birlikte, hastalık koma ve felç dahil daha şiddetli semptomlara ilerleyebilir. Sonuç olarak, kuduzun erken evrelerde teşhis edilmesi zordur. Bir birey bu semptomlardan herhangi birini geliştirirse derhal tıbbi yardım almalıdır.

Kuduza neden olan virüs, enfekte bir hayvanın tükürüğü yoluyla insanlara bulaşır. Ek olarak, insanlar virüsü içeren aerosolleri teneffüs ederek veya çiğ et veya süt yiyerek hastalığa yakalanabilir. Bazı durumlarda, bir kişiden diğerine bulaşma meydana geldi, ancak bu hiçbir zaman doğrulanmadı.

Neyse ki, Amerika Birleşik Devletleri’nde insanlarda kuduz oldukça nadirdir. Son elli yılda sadece 125 insan vakası bildirildi. Bunlardan kırk beş vakaya köpek ısırıkları, 62 vakaya yarasa ısırıkları neden oldu. Nadir olmasına rağmen, hastalık ABD’de önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldi.

Kuduzsuz kalan tek eyalet Hawaii’dir. Kuduz belirtileri sporadik olsa da vaka sayısı artıyor. İnsan vakaları büyük ölçüde kuduz taşıyan yarasalarla ilgilidir.

Kuduz, virüsün tükürük ve açık yaralar yoluyla bulaştığı durumlar olmasına rağmen, çoğunlukla hayvan ısırıkları yoluyla bir kişiden diğerine bulaşır. Bu nedenle, insanlar tıbbi bakım aramayı geciktirmemelidir. Hastalığın varlığını kontrol etmek için laboratuvar testleri mevcut olsa da, sonuçlar çok sonrasına kadar gelmeyecektir.

Kuduz aşısı, kendinizi ölümcül hastalığa karşı korumanın mükemmel bir yoludur. CDC, kuduz bulaşmış bir hayvanla temastan sonra dört doz kuduz aşısı önermektedir. Bu aşı, daha önce aşılanmış kişiler için etkili değildir. Sadece kuluçka döneminde çalışır.

Kuduza yakalanmış olabileceğinizden endişeleniyorsanız, hemen tıbbi yardım alın. Kuduz semptomlarının kuluçka süresi yaklaşık 10 gündür. Tedavisi olmasa da doktorlar önlemeye odaklanır ve hastalığı mümkün olan en kısa sürede durdurmaya çalışır.

kuduz belirtileri nelerdir? kuduzun tedavisi var mı?

Kuduzun Tedavisisi

Kuduz hastalığının tanısı gözlemlerle anlaşılsa bile kesin tanı laboratuvar ortamında ki teşhislerle konulmaktadır. Kuduz belirtileri, vücuda bulaştıktan hemen sonra önlem alınmazsa ölümle sonuçlanan bir hastalıktır ve maalesef tedavisi bulunmamaktadır.

Lâkin belirlenen kuduz bulaşma yollarından biriyle hastalığa maruz kalınmışsa, birey kuduzu önleyebilme neticesinde mutlaka sağlık kuruluşuna gitmelidir. Kuduz hastalığının tedavisi olmamasına karşılık sağlık kuruluşunda planlanan kuduz profilaksisi (kuduz aşısı vb.) uygulamaları ile kuduz önlenebilir.

Kuduz belirtilerinin tedavisi, bir veteriner hekim de dahil olmak üzere profesyoneller arası bir sağlık profesyonelleri ekibini içerir. Yakın zamanda kuduz bulaşmış olabilecek bir hayvan tarafından ısırılan kişiler derhal tıbbi bakım almalı ve maruziyet sonrası aşılar almalıdır. Bazı durumlarda, hızlı etkili bir kuduz immünoglobulin (RIG) enjeksiyonu gerekebilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu