Sağlık Makaleleri

Kalp Hastalıklarında Risk Faktörleri

Kalp sağlığını korumak için en önemli nokta kötü alışkanlıklardan vazgeçmektir. Kötü alışkanlıkların başında sigara gelmektedir. Yanlış beslenme alışkanlıkları, özellikle fazla tüketilen ekmek ve şekere risk oluşturmaktadır.

Eskişehir Özel Ümit Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serdar Akyüz  “Kalp sağlığımız için karbonhidrattan fakir beslenmemiz gerekiyor. Özellikle bizim halk arasında ekmek, şeker çok tüketilen besinler. Bunları fazla tükettiğimizde kalp damar rahatsızlıklarına sebep oluyor. Kolesterolün yükselmesinde de yine beslenme alışkanlıklarımız önemli bir yer tutmakta. Örneğin yağlı beslenme bunlardan biri. Dengeli bir diyetimizin olması lazım.

Bu diyetin içinde karbonhidrat, yağ, protein hepsi olacak, ancak yağ ve karbonhidrat ağırlıklı beslendiğimiz zaman bu kalp damar hastalıklarına sebep oluyor.” ifadelerine yer verdi.

Kalp damar hastalıkları konusunda egzersizin de büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen Akyüz, bisiklete binmek, yüzmek ve yürüyüş yapılabileceğini belirtirken, yürüyüşün tempolu ve günlük en az yarım saatlik olması gerektiğine dikkat çekti.

Kalp Hastalıkları

Kalp hastalıklarında aileden gelen yatkınlıklara ve geçmiş hikayelerine dikkat edilmelidir.  Aileden gelen bir yatkınlığa sahip kişiler, spor ve dengeli beslenmeye daha erken başlamalıdır. Akyüz; “Burada aile öyküsü dediğimiz birinci dereceden akrabalar; yani anne, baba ve kardeşlerden söz ediyoruz. Erkek bireylerde 55 yaştan önce kalp-damar hastalığı, kalp krizi, bypass, stent gibi öyküler varsa bu diğer bireylere risk yükler. Kadınlarda anne, kardeş gibi kişilerde de 65 yaştan önce böyle durumlar ortaya çıkarsa ilave risk yükler. Bu gibi durumlarda daha genç yaşlarda kalp muayenelerini yaptırmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Muayenenin Önemi

Erkeklerde 40 yaşından itibaren, kadınlarda ise menopozdan sonra yıllık kalp muayeneleri tavsiye ediliyor. Aile öyküsü olan hastalarda bu sınır 10’ar sene erkene çekiliyor. Akyüz, özellikle erkek olmanın da bir risk faktörü olduğunu söyledi. Erkek olmanın yanında hastanın ailesinde kalp rahatsızlığı öyküsü varsa, hasta sigara kullanıyorsa daha çok dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Akyüz, birinci amaçlarının hastalığı önlemek olduğunu, ikinci amaçlarının ise tedavi etmek olduğunu aktardı.

Göğüs Kafesi Ağrıları

Kalp damar hastalıklarında en önemli semptom göğüs ağrısıdır. Akyüz, her göğüs ağrısının kalp sebepli olmadığını ve göğüs ağrılarının yüzde 80’inin kalp dışı sebeplerden kaynaklandığını belirtti. Akyüz sözlerine şu şekilde devam etti: “Göğüs ağrıların birçoğu göğüs kafesindeki kas iskelet sistemi yapılarından kaynaklanır, bir kısmı da midemizden kaynaklanır. Burada ağrı tipi önemli. Bir insanın göğüs kafesinde yaygın bir alanda baskı veya yanma hissi varsa bunu kalp lehine değerlendirmek gerekir. Bıçak saplanır, iğne batar gibi lokal ağrılar olduğunda bunları kalp dışı değerlendirmek lazım. Tabi tek kriter bunlar değil ama kabaca göğüs ağrısı olduğunda hastaya ağrı tipini sorarız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu