Gündem

İlaç Çifte Standartların Kurbanı

SGK, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun (HAD) tedavisinde kullanılan ilaçlarının kapsül versiyonunun maliyetini karşılarken şurubu sağlamıyor. Doktor Dr. Kılıç ve Dr. Demir hastaların mağduriyete uğradıklarını dile getiriyor.

 

Ekonomik gerileme, uyuşturucu kullanımında bir döküntüye neden oldu. Bu ilaçlardan biri de Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisinde kullanılan “Strattera” olarak bilinen şuruptur ancak sigorta tarafından karşılanmaz. İhtiyacı olan hastaların bir kutu şurup için 280 TL ödemesi gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yönetmeliğinde yer almayan şurup nedeniyle aileler, süreci zor bir şekilde atlatmak zorunda kalırken, sağlık harcamaları arasında da sıkışıp kalıyorlar.

 

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç ve İzmir Tabip Odası (İTO) üyesi Dr. Ergun Demir, geçmişte yaşanan sıkıntıları değerlendirirken, Strattera’nın kapsül formunun ülkedeki ödeme koşulları kapsamında olduğunu hatırlattı ve şurup formlarının neden aileler tarafından karşılanması gerektiği sorulmuştur. Uzmanlar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ilaçla ilgili endişelerini şu şekilde dile getirdi:

Neden oral solüsyon/şurup formları ödenmezken, kapsül formları ödeniyor?

 

6 yaş ve üzeri çocukların kullandığı ilacın şuruplu versiyonunun geri ödeme listesinde olmamasının sebebi nedir?

İlaç başvurusunu yapan firma, SGK İlaç geri ödeme komisyonunu kullanarak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na şikayette bulunarak, ilaç gelmediği için ticari nedenlerle ilacın geri ödeme listesine alınmamasını talep etti mi?

 

i̇laçlara i̇lave ücret
i̇laçlara i̇lave ücret

 

İlaçlara İlave Ücret

Dr. Kılıç ve Prof. Demir, ilaçların ayda en az 3-4 kez alınmasının ailelere aylık 740 TL’ye mal olacağını söyledi; “Ekonomik krizin ağırlaştığı bir dönemde insanların alım gücü düşüyor, bu da milyonlarca hanenin su, elektrik faturası, doğalgaz faturası, ev kirasını ödeyemediği anlamına geliyor. Ailelerin uykuları geliyor. DEHB’li ergen ve çocukların yüzdesi yaklaşık yüzde 8’dir.Bu, 30’lu herhangi bir sınıfta, DEHB’li iki veya üç çocuk ve genç olabileceği anlamına gelir. Çocuk ve ergen psikiyatristleri, “tedavi edilmeyen gençlerin ve çocukların yaşam beklentisinin daha az olduğuna inandıklarını söylüyorlar.” Dedi.

 

Randevu Yok, İlaç Yok

Uzmanların sözlerine şu şekilde devam edildi: “Sonuç olarak, sınava girmek için randevusu olmayan kişiler ilaca ulaşamıyor. Hem Türkiye İlaç hem de Tıbbi Cihaz Kurumu’nun bünyesinde yer alan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun faaliyet gösterdiği biliniyor. Sağlık Bakanlığı ve SGK ilaç geri ödeme komisyonunun ‘düzenleme, denetleme, acil önlem alınması gereken ilaçlarla ilgili karar alma’ sorumluluklarını yerine getirmediği, sorumlu bakanların bu konuda sessiz kaldıkları ortada. Sorunun ilaç firmasının bu formu almak için geri ödeme komisyonuna kamu kurumlarının sunduğu indirimin bedelini ödeyememek ve bu formu sadece kar etmek amacıyla başvurmamış olmasından kaynaklanmış olması muhtemeldir. Ürün doğrudan eczacıdan satın alınabilir çünkü yaptığı kapsül formunda karşılaştırılabilir bir ilaç vardır, ancak şurup türü için bir ikame yoktur. İlacın şuruplu versiyonuna ihtiyaç duyanlar, ancak ceplerinden ödeme yaparak ilaca erişebilecekler. Bu durumda durum son derece vahimdir. Yakın gelecekte hayati ve eşdeğer olmayan ilaçların geri ödeme listesinde olmaması olasıdır. Bu da insanları olumsuz etkileyecektir. İhtiyacı olan hastaların ilaçları ancak ceplerinde nakitleri olduğunda veya kredi aldıklarında almalarına izin verilecek, ancak paraları yoksa ilaçları alamayacaklar. Vatandaşlar, devlet hastanelerindeki çocuk ve ergen polikliniklerinde MHRS sistemi üzerinden muayene olmak için psikiyatriden randevu alamamakta veya haftalar sonra randevu alamamakta, ancak çocukların tedavisi için ilaca ulaşamamaktadır.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu