Gündem

İdlib’te Sağlık Sektörü Çökmek Üzere

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib ve çevre illerine, uluslararası yardım kuruluşları tarafından gelen yardımların bitmesi nedeniyle İdlib’te sağlık sektörü neredeyse çöktü. Bölgede bulunan sağlık çalışanları çevredeki savaş mağduru insanların bir an önce sağlık ihtiyaçlarının giderilmesi için yapılan yardımların devam etmesi gerektiğini söylüyor.

İdlib ve çevre illere kesilen yardım sonrası oluşan durumlar ve siyasal gelişmeler:

  • Uluslararası kuruluşların yardımlarını askıya almasının ardından İdlib ve Halep kırsalında on binlerce hastaya ücretsiz sağlık hizmeti veren 18 hastanede faaliyetler durma noktasına geldi.
  • İdlib Ulusal Hastanesi, Rahme, İhlas, Salam, Sarmada Psikiyatri ve Kefertaharim gibi büyük hastaneler, kısıtlı imkanlardan dolayı hizmetlerini en alt seviyeye indirdi.
  • Türkiye, Rusya ve İran, 2017’deki Astana toplantısında, Esed rejiminin kontrolünde olmayan alanda 4 “gerginliği azaltma bölgesi” oluşturma kararı aldı.
  • Rejim, İran destekli teröristler ve Rusya, saldırılara devam edip 4 bölgeden 3’ünü ele geçirip İdlib’e yöneldi.
  • Türkiye, Rusya ve İran, 2017’deki Astana toplantısında, Esed rejiminin kontrolünde olmayan alanda 4 “gerginliği azaltma bölgesi” oluşturma kararı aldı.
  • 2017-2020 döneminde saldırılardan kaçan yaklaşık 2 milyon sivil, Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

İdlib Sağlık Müdürü Dr. Salim Abden, yaptığı açıklamalarda, uluslararası yardım kuruluşlarının İdlib’de 18 hastaneye yönelik maddi ve lojistik desteğini kesildiğini aktardı. Abden, “Sivillerin sağlık hizmeti alabilmeleri için yardım kuruluşlarının hastanelere desteklerini yeniden aktifleştirmesi gerekiyor. Desteğin kesilmesi, sağlık sektörünü çökme riskiyle karşı karşıya bıraktı.” ifadelerini kullandı.

“Bölge Halkı Yoksulluk İçinde Yaşıyor”

Rahma Hastanesi Müdürü Dr. Ahmed Gandur da aylık 30 binden fazla sivile çeşitli alanlarda ücretsiz sağlık hizmeti verdiklerini aktardı. Gandur, yardımların tekrar aktif edilmesinin öneminin altını çizere, “Sağlık tesislerine sağlanan desteğin askıya alınması, bölgede yaşayan milyonlarca sivili olumsuz etkileyecek. Bölge halkı yoksulluk içinde yaşıyor. İlaç alma ve tedavi olma imkanları yok.” dedi.

“Mevcut İmkanlar Kısa Sürede Tükenecek”

İdlib’in kuzeyindeki Hıreyten Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Müdürü Dr. Edip Abdurrahman da yardımların kesilmesinin bölge halkını felakete sürükleyeceğini söyledi. Dr. Abdurrahman, kış aylarının çetin geçtiği İdlib’de Covid-19 vakalarının artışta olduğu bir dönemde sağlık sektörüne yardımların kesilmesinin on binlerce hastayı mağdur edeceğini Aktardı. Yardım kuruluşları ve bağışçılarını sorumluluklarını üstlenmeye davet eden Abdurrahman, “Destekten mahrum bırakılan hastaneler kısıtlı imkanlarla hizmet vermeye çalışıyor ancak mevcut imkanlar kısa sürede bitecek.” diye belirtti.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu