Gündem

Hemovijilans Hemşireliği Sertifikası Nedir? Nasıl Alınır?

Hemovijilans Nedir?

Hemovijilans, kan ve ürünlerinin elde edilmesinden son alıcıların takibine kadar bütün transfüzyon basamaklarını eksiksiz izleme prosedürüdür.

 

Hemovijilans Hemşiresi Nedir?

Hemovijilans Hemşiresi kanın bağışçıdan alınıp, hastaya transfüzyonunun sağlanması aşamalarında süreç takibi, raporlama ve aksaklıklara göre önlemler alan hemşiredir.

 

Hemovijilans Hemşiresi Görevleri Nelerdir?

  • Doğrudan Transfüzyon komitesine bağlı olarak çalışır ve aynı zamanda transfüzyon komitesinin doğal bir üyesidir.
  • Gerçekleşen tüm istenmeyen olay ve reaksiyonları Hastane Hemovijilans Koordinatörüne bildirir.
  • Uygunsuzlukları, Transfüzyon Komitesine bildirir. Düzeltici önleyici faaliyetlerin ilgili klinik tarafından başlatıldığından emin olur. Bu konulardaki kayıtları ve dokümanları tutar.
  • Hastanede gerçekleştirilen tüm transfüzyonların, transfüzyon İzlem Formu ile izlemlerinin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini takip eder. Bu konuda, periyodik eğitimler düzenler.
  • Periyodik olarak Transfüzyon Komitesini ilgili faaliyetler hakkında bilgilendirir.
  •  Transfüzyon Kontrol Formu kapsamında transfüzyon ile ilişkili süreçlerin uygunluğunu denetler.

 

YETKİLER:Hemşirelik hizmetini yürürlükteki yasa ve düzenlemelere uygun olarak kurumsal
politika, hedef ve kurallar doğrultusunda yerine getirir ve üst amirin vermiş olduğu görevi yerine getirir.

 

hemovijilans hemşireliği sertifikası nedir? nasıl alınır?

 

Hemovijilans Hemşiresi Nasıl Olunur?

Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı özellikli Sağlık Hizmetleri Birimi tarafından 2014 yılı itibariyle bağlı Sağlık Bakanlığına tesisler hemşire grubu eğitimlerine başlanmıştır. Hastane düzeyinde gerçekleştirilen Hemovijilans Organizasyonu düzenlemeleri neticesinde 20 Nisan 2015 tarihinden itibaren Hemovijilans Hemşireliği uygulamaları yürütülmektedir.

 

Hemovijilans Hemşiresi Sertifikası Nasıl Alınır?

Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı Sertifikalı Eğitim Programı 04 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği kapsamında sertifikalı eğitim alanı olarak belirlenmiş ve daha önceden belirlenmiş olan eğitim standardı revize edilerek Bakanlık Makamının 18/12/2017 tarihli ve 1547 sayılı onayı ile yürürlüğe girmiştir. Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı Sertifikalı Eğitim Programları Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı özellikli Sağlık Hizmetleri Birimi tarafından yılın ilan edilen dönemlerinde eğitim kursları açarak, eğitime katılan ve başarıyla tamamlayan personele Hemovijilans Hemşireliği Sertifikası verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu