Sağlık Makaleleri

Grip Aşısı Alzaymıra Karşı Koruyor

ABD’de yapılan son araştırmalar, grip aşısı olan kişilerin olmayanlara kıyasla alzaymıra yakalanma riskinin yüzde 40 daha düşük olduğu  gösteriyor. Nature World News’ün haberine göre, Houston Teksas Sağlık Bilim Merkezi Üniversitesinden bilim insanları, grip aşıları ile alzaymır hastalığı arasındaki ilişkiye yoğunlaşan bir araştırmaya imza attı.

Araştırmada, aşılı ve aşısız 935 bini aşkın, 65 yaş üstü kişilerin verileri analiz edildi ve incelendi. Çalışma kapsamında 4 yıl boyunca takip edilen deneklerden aşılı olanların yüzde 5,1’inde, aşısı olmayanların yüzde 8,5’inde bunamaya bağlı rahatsızlık belirlendi.

Uzmanlar, grip aşısı yaptıran kişilerin yaptırmayanlara kıyasla alzaymıra yakalanma riskinin yüzde 40 oranında azaldığını ifade etti.  Sünya genelinde alzaymır ile yaşayan 55 milyonu aşkın kişi  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre bulunmaktadır.

 

 

– Alzaymırın beyinde oluşturduğu amiloid bileşenlerini yok eden ilaç ilk kez denenecek

Öte yandan, 16 Kasım’da, ABD’de Brigham & Kadın Hastanesinden yapılan açıklamada, alzaymır hastalığının ilerlemesini önlemek ve ortaya çıkardığı sorunları yavaşlatmak için nazal sprey denemelerine başlanacağını açıkladı. İlk kez bir insan üzerinde denenecek ilacın, 24 Haziran’da, ilk olarak 16 kişi üzerinde deneneceği ve 5 ila 6 haftalık zaman zarfında her katılımcıya toplam 4 doz burun spreyi tedavisi başlanacağı duyuruldu. Burun spreyinin, bağışıklık sistemini uyaran “Protollin” maddesi içerdiği, beyaz kan hücrelerini aktive ettiği ve bu ilacın hastalığın beyinde biriktirdiği “amiloid” adı verilen protein parçalarından arındırdığı belirtildi. Uzmanlar, klinik deney başarılı olduğu takdirde, 5-6 yıl içerisinde tedavide kullanılabileceğini aktardı. Çalışmadan, 2022’nin yaz ayına kadar sonuç alınması bekleniyor.

– İngiltere’de yapılan çalışmada alzaymırın tersine çevrilebileceği ortaya konuldu

Leicester Üniversitesinde, 15 Kasım’da yapılan bir çalışmada da bilim insanlarının fareler üzerinde yaptığı deneyde alzaymırın tersine çevrildiği ifade edildi. Molecular Psychiatry dergisinde yayımlanan araştırmada, uzmanlar, hastalığın erken evrede durdurulması ve belirti gösterilmeden oluşumunun engellemesi için yöntem üzerine çalışıldı.

Araştırmacılar, fareler üzerinde çalışma yaparak, “TAP01-04” ismi verilen bir antikor ile vücutta protein plakları oluşmasını engellemeyi başardığını, böylelikle alzaymırın tersine döndürüldüğünü aktardı. 15 sterlin maliyeti olduğu belirtilen tedavinin, aşı olarak kullanımı ve insanlar üzerindeki denemelerine iki yıl içinde başlanabileceği kaydedildi. Araştırma sonuçlarına ilişkin açıklama yapan Mark Carr, aşının sadece semptom gösteren alzaymır hastalarında değil, alzaymır şüphesi bulunan ancak semptom göstermeyen kişilerde de uygulanabileceğini aktardı.

– ABD, 18 yıl sonra bir alzaymır ilacının kullanımına onay verdi

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) 7 Haziran’da yaptığı açıklamada, deney aşamasında olan ve Biogen tarafından geliştirilen “aducanumab” isimli alzaymır ilacının, erken safhalar için kullanımını onayladığını bildirdi. Söz konusu ilaç, alzaymırın ilk safhalarında görünen hafif bilişsel bozuklukların ilerlemesini yavaşlatıyor. Uzmanlar, ilacın amacının hastalığın semptomlarını hafifletmekten ziyade ilerleyişini yavaşlatmak olduğunu vurguluyor. Böylece FDA, 2003’ten bu yana ilk kez bir alzaymır ilacının kullanımını onayladı. Sağlık makalelerimizi mutlaka inceleyiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu