Sağlık Makaleleri

Göz Seğirmesi Neden Olur? Göz Seğirmesi Nasıl Geçer?

Göz Seğirmesi Nedir?

Göz kapağının belli bir süre boyunca istemsiz olarak hareket etmesine göz seyirmesi adı verilmektedir. Tıptaki adı blefarospazm olan göz seyirmesi, halk arasında ise göz atması olarak bilinir. Bu durumun nedenleri; uykusuzluktan, magnezyum eksikliğine kadar pek çok etkenden kaynaklanıyor olabilir.

Göz seğirmesi neden olur sorusunun kesin bir cevabı yoktur; ancak birçok uzman yorgunluğun, stresin, göz yorgunluğunun ve kafeinin göz seğirmesini tetikleyebileceğini belirtiyor. Bununla birlikte göz kapağının tamamen kapanmasına neden olan daha uzun süreli ve şiddetli seğirme ise  göz yüzeyindeki (kornea) veya göz kapaklarını kaplayan dokulardaki (konjunktiva) tahrişten kaynaklanabiliyor.

göz seğirmesi neden olur? göz seğirmesi nasıl geçer?

Göz Seğirmesi Neden Olur?

Göz kapağı spazmları yaşayan kişilerin çoğu göz seğirmesi ne anlama gelir, sağ veya sol göz seğirmesi ne anlama gelir gibi soruların cevaplarını aramaktadır. Göz seğirmesi sorununun kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte herhangi bir nedene bağlı olmadan da ortaya çıkabildiği düşünülmektedir. Bireylerde çok büyük sorunlara yol açmaması ve kısa süren gelip geçici bir sorun olması, çok nadir durumlarda bir hastalığa bağlı olarak görülüyor olması gibi nedenlerle bu konu ile ilgili yapılan araştırmalar da oldukça kısıtlıdır. Tüm bunların yanı sıra göz seğirmesine yol açabilen veya daha sık görülmesine neden olan göz seğirmesi nedenleri olarak tabir edilebilecek bazı etkenler bunlardır:

  • Yorgunluk
  • Stres
  • Uykusuzluk ve uyku düzeninin olmayışı
  • Göz enfeksiyonları
  • Göz alerjileri ve göz kuruluğu
  • Göz Tahrişi
  • Çok parlak ışıkların olduğu yerde bulunmak
  • Göz kapağında gerginlik
  • Gözün fazla ovuşturulması
  • Göze gelen darbeler
  • Bazı ilaçların yan etkileri
  • Alkol, tütün ve kafein ürünlerinin kullanımı

göz seğirmesi neden olur? göz seğirmesi nasıl geçer?

Sağ Göz Seğirmesi ve Sol Göz Seğirmesi

Sağ ve sol göz seğirmesi olayı da aynı göz seğirmesi gibidir. Yani gözün sağ tarafındaki göz seğirmesiyle sol tarafındaki göz seğirmesi neden olur sorusunun cevabı aynıdır. Sağ göz seğirmesi, göz kapağı kaslarının tekrarlayan, istem dışı spazmıdır. Sol göz seğirmesi de aynı nedenden dolayı olmaktadır. İkisi de aynı nedenden olabilir veya tedavisi için aynı şeyler uygulanabilir.

göz seğirmesi neden olur? göz seğirmesi nasıl geçer?

Göz Seğirmesi Evde Nasıl Geçer

Göz seğirmesinin uzun süreli olmasının altında başka bir hastalık nedeni olabilir. Bu sebeple uzun süreli göz seğirmesi yaşandığında mutlaka bir göz doktoruna gidilmesi ve altındaki nedenlerin araştırılması önerilmektedir.

Göz seğirmesi durumundan kurtulmanın farklı yöntemleri vardır. Bunları uygulayarak bu rahatsız edici kas spazmlarından kurtulmanız mümkündür.

Vücudun uzun süreli hareketsiz kalması da bu duruma yol açabilir. Bu sebeple günlük yaşamınızda rutin olarak küçük egzersizlere yer vermeniz doğru olacaktır.

Bilgisayar, televizyon, telefon gibi gözü yoran ekranlara uzun süreli bakılması gözün yorulmasına ve seğirmelere sebep olabilir. Bu nedenle bu elektronik cihazlara mümkün olduğunca az bakılması önerilmektedir.

Uykunun yeterli alınmaması durumlarında göz seğirmesi problemleri yaşanabilir.

Göz kuruluğu problemleri de bu rahatsızlığa neden olan durumlardan bir tanesidir. Eğer böyle bir problem yaşıyorsanız göz doktorunuzun tavsiye ettiği bir göz damlasını düzenli olarak kullanmanız gerekmektedir.

Stres de göz seğirmesine sebep olan bir başka nedendir. Bu sebeple mümkün olduğunca stresten uzak olmanız gerekir.

Vücuda fazla kafein alımı da göz seğirmesine neden olabilir. Bu sebeple gün içinde tükettiğiniz kahve, çay gibi kafein bakımından zengin olan içeceklerin azaltılması gerekmektedir.

Göz seğirmelerinin uzun sürdüğü durumlarda bunu azaltmak için gözünüze kısa aralıklar ile buz kompresi yaparak buraya kan akışının azalmasını sağlayabilirsiniz.

Vücutta B12 vitamini eksikliği de göz seğirmesi problemlerine sebebiyet verebilir. Bu sebeple beslenmenizin düzenli ve dengeli olması oldukça önemlidir. Eğer ihtiyacınız varsa doktor tavsiyesi ile dışarıdan B12 takviyesi de alabilirsiniz.

Bir Yorum

  1. Bende çok sık oluyor. Bişey olucak diye korkuyorum 🙁 Buradaki bilgiler güzelmiş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu