Sağlık Makaleleri

Enfeksiyon Nedir? En Sık Görülen Enfeksiyon Hastalıkları Nelerdir?

Enfeksiyon Nedir?

İnfeksiyöz bir mikroorganizmanın insan vücudunda olmasından çok daha fazla şekilde artması ile insanların çeşitli rahatsızlıklardan muzdarip olmasına enfeksiyon denmektedir. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu organizmalar vücuttaki savunma direncini düşürebilmektedir. Bebeklerde, çocuklarda ve yetişkin bireylerde enfeksiyon sık bir şekilde kendisini gösterir.

Enfeksiyon, her zaman için kolay atlatılabilecek olan bir durum değildir. Sepsis nedir diye baktığımızda zararlı mikroorganizmaların birikmesi sonucunda vücudun aşırı tepki vermesinden dolayı gerçekleşen ciddi hastalıklar karşımıza çıkar. Organ yetmezliklerinden dolayı insanların hayatlarını kaybetmesi anlamına gelir. Bu durumda küçük mikroorganizmalardan dolayı bazı durumlarda insan yaşamının yitirildiği anlamına gelmektedir. Yani durum zaman zaman bu kadar ciddi olabilmektedir.

 

enfeksiyon nedir? en sık görülen enfeksiyon hastalıkları nelerdir?

Enfeksiyon Hastalıkları

Virüsten bakteriye, parazitten mantara kadar pek çok farklı mikroorganizmanın insanların vücuduna girmesi ile insanlar hasta olabilmektedir. Bunlara genel olarak enfeksiyon hastalıkları ismi verilir. Bakterinin çeşidine göre hastalıklardan farklılık gösterebilmektedir. En yaygın olarak bilinen hastalıklar:

  • Grip: Zararlı mikroorganizmalar vücudun kırılgan bir yapıya bürünmesini fırsat olarak görür. Bu durumda hemen saldırıya geçerek grip hastalığına neden olur. Grip en sık görülen enfeksiyon hastalıklarıdır.
  • Hepatit: Hepatosit bölgesinde yer alan zararlı canlıların karaciğerin hastalanmasını sağlamasıdır. Genellikle virüsler bu hastalığa neden olur. Alkol, sigara vb. zararlı maddelerin kullanımı sonrasında zayıflayan savunma mekanizması hepatit hastalığına davetiye çıkarabilir.
  • Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Kenelerden gelen virüslerin insan vücudunda güç kazanması ile kırım Kongo kanamalı ateşi ortaya çıkar. Farklı belirtileri olsa dahi genellikle şiddetli şekilde ateşlenme yolu ile kendisini gösterir.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonu: İdrar yanması ile kendisini belli eden sürece mesane bölgesindeki veya böbreklerde yer alan bakteriler neden olur. İdrar yolu enfeksiyonu, üriner sistem enfeksiyonu olarak da bilinir.
  • Viral Enfeksiyon: Halsizlik, kusma, ateş, baş ağrısı gibi durumlar ile kendisini gösteren bir enfeksiyon hastalığıdır. Genel bir isimdir.
  • Boğaz Enfeksiyonu: Boğazda yoğunlaşan bakteriler sonrasında kendisini belli eder. Yutkunamama, iştahsızlık, boğaz ağrısı gibi belirtileri bulunur.
  • Akciğer Enfeksiyonu: Sigara ve alkol tüketimi yapan insanlarda daha sık görülen bu hastalıkta zorlukla nefes alma en sık karşılaşılan şikayetlerdendir.

Onlarca farklı çeşidi bulunan hastalık türünden birkaç tanesi bu şekildedir. Önemli olan hastalığın erken fark edilmesi ve sonrasında tedavi edilmesidir. Erken teşhislerde hastalık vücuda yayılmadan tamamen yok edilmesi mümkündür.

 

Enfeksiyon Belirtileri

Savunma mekanizmasının işlevini kaybetmesi sonucunda hastalıklar ilk andan itibaren kendilerini göstermeye başlar. Yavaş yavaş artan belirtileri eğer ki erkenden fark ederseniz o zaman pik noktasına ulaşmadan tedavi etme şansı bulunur. O nedenle enfeksiyon belirtileri fark edilmesi son derece önemlidir. İnsanlarda, bebeklerde veya çocuklarda sık şekilde görülen belirtiler şunlardır:

  • Ateşin giderek yükselmesi (yüksek ateş)
  • Şiddetli bir şekilde baş ağrısının görülmesi
  • Mide bulantısı ve süreklilik arz eden kusma durumları
  • Erken etapta görülen halsizlik ve iştahsızlık
  • Eritema migrans ismi verilen ve derinin dökülmesi ile kendisini gösteren belirtiler
  • Ağızda kuruluk
  • İdrarda yanma
  • Diş eti kanamaları

Bunun gibi farklı belirtiler, sizlerin hızlı bir şekilde reaksiyon almasını gerektirir. Doktor gözetimi altında bulunulması, gereken tahlillerin yapılması gibi sonuçlar sonrasında hızlıca müdahale edilmelidir.

enfeksiyon nedir? en sık görülen enfeksiyon hastalıkları nelerdir?

Enfeksiyon Nedenleri Nelerdir?

Küçük mikroorganizmalar aslında enfeksiyonel hastalıkların nedenini oluşturmaktadır. Enfeksiyon nedenleri olarak baktığımızda karşımıza birbirinden farklı sebepler çıkmaktadır. Bunlardan bazıları:

  • Bakteri: Bakteriler, genellikle enfeksiyonel hastalıklara en sık neden olan canlılardır. Havadan veya sudan rahatlıkla insan vücuduna girebilir. İnsan vücudunda milyonlarca farklı bakteri yaşar. Zararlı veya zararsız olanları bulunur.
  • Virüs: Tek başlarına hiçbir canlılık belirtisi göstermeyen virüsler, canlı bir organizmaya girdiklerinde hemen belirtilerini belli ederler. Kendilerine buldukları konak hücreler sonrasında hemen farklı hastalıkların görülmesine neden olurlar.
  • Mantar: En fırsatçı canlılardır. İyileşmesi diğer tiplere göre daha uzun sürmektedir. Bu nedenle görüldüğünde ciddi bir şekilde bakım yapılması gerekir. Bulaşıcı hastalıkların görülmesine neden olur.
  • Parazit: Kendilerine canlı bir hücre bularak orada yaşamlarını sürdüren parazitler, en küçük bir fırsattan istifade ederek hızlıca çoğalabilirler. Çocuk ve bebek yaşlarda daha sık bir şekilde kendilerini gösterirler.

Bunun gibi farklı mikroorganizmalar insanlardaki hastalıkların temel nedenini oluşturmaktadır. Hızlı bir şekilde reaksiyon alınması durumunda hastalıkların erkenden önüne geçmek mümkündür.

 

Enfeksiyon Hastalıkları Tedavisi

Her türlü tedavi için öncesinde doğru teşhis önemlidir. Bunun için de muhakkak ilgili doktora gidilmeli ve gereken tahliller yapılmalıdır. Hastalıkların tedavisinde yapılan tahliller sonucunda doktorların önerdiği ilaçların kullanılması gerekir.

Enfeksiyon hastalıkları kapsamında erken teşhis önemlidir. Bu tür durumlarda genellikle dinlenme veya hafif ilaçların kullanılması yeterli olmaktadır. Bunun haricinde giderek artan şiddetteki hastalıklarda ise hastanede yatmak ile sonuçlanan durumlar ile karşılaşılabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu