Sağlık Makaleleri

Dünyada yaklaşık 3 milyon, Türkiye’de ise 50.000 civarında MS hastası olduğu tahmin edilmektedir.

Dünyada ve Türkiye’de MS hastası sayısına dikkat çeken Uzm. Doktora Meltem Can İke, “Dünyada yaklaşık 3 milyon, ülkemizde ise 50 bin MS hastası olduğu tahmin edilmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görülmekte ve tanı genellikle 20-40 yaş arasında konmaktadır” dedi.

Medicine Hospital beyin cerrahisi uzmanı. Doktor Meltem Can İke Dünya MS Günü nedeniyle MS farkındalığını artırmak için bir açıklama yaptı. tecrübe. Doktora İke, “Dünyada yaklaşık 3 milyon, ülkemizde ise 50 bin MS hastası olduğu tahmin edilmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görülmekte ve tanı genellikle 20 – 40 yaş arasında konmaktadır. Ancak hastalık başlangıcının, belirtiler başlamadan daha önce olduğu kabul edilmektedir. 12 yaş altında ve 55 yaş üzerinde başlayan vakalar da vardır” dedi.

Multipl sklerozun, beyin ve omurilikte bilgi iletmekten sorumlu sinir hücrelerini çevreleyen koruyucu kılıfın (miyelin) bir hastalığı olan multipl skleroz olarak tanımlandığına dikkat edin, Uzm. Doktora Ike, MS’deki Multiple kelimesinin birden fazla alanın tutulumuna atıfta bulunduğunu, Skleroz teriminin ise plak adı verilen hasarlı alanların sertleşmesini ifade ettiğini söyledi.

MS’in nedeni

Vücudu korumakla görevli hücreler miyelini vücuda yabancı bir madde gibi görüp bilinmeyen nedenlerle yok etmeye çalıştıkları için hastalığın nedeni olduğu düşünülmektedir. Burada bağışıklık sisteminin başarısızlığı değil, kafa karışıklığı söz konusudur. MS’li kişilerde bağışıklık sistemi normal şekilde çalışır. Ancak, yanıltıcı olmakla kendine zarar verir. Bir süre sonra vücut bunu anlar ve düzeltmeye çalışır. Bu kafa karışıklığının nedeni bilinmemekle birlikte, genetik olarak yatkın bireylerde önceki bazı viral enfeksiyon ve çevresel faktörlerin hastalığın gelişimine katkıda bulunduğuna yaygın olarak inanılmaktadır.

Ms Tipleri

İyi Huylu MS:  Bu formda tamamen iyileşen hafif ataklar. Zamanla bozulma veya hasar oluşmaz. Tekrarlayan ve düzelen MS: en yaygın şeklidir. Bu form saldırı-kurtarma-saldırı-kurtarma ile gelişti ve bu geliştirmeler neredeyse tamamlandı. Seviye 2 Aşamalı MS: Bu formda, saldırı-kurtarma-saldırı-kurtarma tarzında gider, ancak buradaki kurtarma çok düşüktür.

Birincil ilerleyici MS: Bu form, iyileşme olmaksızın nükslere neden olur. Oldukça nadirdir.
MS tedavisini üç kısımda ele almak uygundur: Atak, hastalığın seyrini değiştirmek ve semptomları tedavi etmek. Tüm nöbetler tedavi gerektirmez. Bazı çok hafif nöbetlerde sadece dinlenmek yeterlidir. Tedavi gerektiren durumlarda yüksek doz kortizon 57 gün süreyle serumda infüze edilir. Bazen çok şiddetli ataklar plazma değişimi gerektirebilir. Nöbetlerin sıklığını ve şiddetini azaltmak ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için ilaçlar mevcuttur. Bu ilaç enjeksiyon ve hap şeklinde mevcuttur ve bireysel hasta ve hastalığın seyrine bağlı olarak nörolog tarafından belirlenir. Kök hücre tedavisi henüz araştırma aşamasındadır.

MS ile Yaşamak: Sağlığınıza fayda sağlayan davranışları benimseyerek MS semptomlarınızı azaltabilir ve sağlığınızı ve zindeliğinizi koruyabilirsiniz.

Fizik tedavi: Denge sorunları ve güçsüzlük gibi bazı MS semptomlarınızı hafifletebilir. Bir fizyoterapist, belirli teknikler veya hareket cihazlarıyla günlük aktiviteleri kolaylaştırabilir.
Isıdan kaçının: Sıcak su, sıcak banyolar, sıcak hava veya ateş çoğu hastada şikayetlere neden olur. Öğlen sıcağından kaçının, sıcak bir duş alın ve soğuk kompresleri, sıcak banyoları ve soğuk içecekleri tercih edin.

Sağlıklı ve dengeli beslenme: Bol sebze ve meyve, lif oranı yüksek gıdalar ve bol miktarda tam tahıl yiyin. Yağ, şeker ve tuzu azaltın

Sigara içmek: Sigara içiyorsanız, hemen bırakmalısınız çünkü yeni araştırmalar sigara içmenin MS’i daha da kötüleştirdiğini gösteriyor.

Egzersiz: Egzersiz genel sağlığa katkıda bulunur. Ayrıca uykunuzu, ruh halinizi ve işlevinizi düzenler. Bir egzersiz programına başlamadan önce nöroloğunuzla konuştuğunuzdan emin olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu