GündemMevzuat

Devlet Hastanelerinde Dolgu Yapılıyor Mu? 2022

Dolgu, dişler söz konusu olduğunda en çok başvurulan tedavi yöntemlerinin başında geliyor. Dolgu işlemi, dişlere kaybettikleri fonksiyonu geri kazandırmak amacıyla yapıldığı gibi estetik kaygılarla da yapılabiliyor. Devlet hastanelerinde dolgu yapılıyor mu, ne kadara yapıyor, hangi hastanelerin SGK ile tedavi anlaşması bulunuyor gibi soruların yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz.

 

Diş Dolgusu Nedir?

Çiğneme fonksiyonunu yitirmiş, çatlamış ve çürümüş dişlere yapılan dolgu işlemi; dişin dolgu malzemesiyle doldurulmasıdır.

Dolgu sırasında diş, tercihe göre amalgam, altın, porselen ya da kompozit reçine ile dolduruluyor. Diş dolgusunda en çok amalgam denen, cıva-metal karışımı kullanılıyor. Dolgunun diş renginde gözükmesi isteniyorsa kompozit reçine tercih ediliyor.

 

Dolgu Çeşitleri Nelerdir?

Dişe uygulanan dolgu malzemesinin çeşitleri; estetik dolgular, amalgam dolgular ve diğer dolgular olarak üçe ayrılıyor.

  1. Estetik dolgular: Amacı ağırlıklı olarak estetik görünümü desteklemek olan dolgulardır. Kırılma, çürüme ve renk bozukluğu durumlarında tercih ediliyor. Beyaz dolgu ve porselen dolgu olarak ikiye ayrılıyor.
  2. Amalgam dolgular: En uygun maliyetli dolgu çeşididir. Uygulandığı dişin üzerinde siyah bir görünüme sebep olan amalgam malzemenin temel amacı, dişe kaybettiği fonksiyonu kazandırmaktır. Dayanıklılığıyla bilinen amalgam, bakır ve çinko gibi malzemelerin bir karışımıdır. Çok eski zamanlardan beri kullanılan amalgam dolguların ortalama ömrü, 5 yıldır.
  3. Diğer dolgu malzemeleri: Dolgu için farklı amaçlarla, altın, cam gibi çok farklı dolgu malzemeler kullanılabiliyor. Örneğin altın, maliyetli bir dolgu malzemesi olmasına rağmen 7 yıla kadar dayanıklı olması nedeniyle tercih ediliyor.

Kimler Diş Dolgusu Yaptırmalı?

Şu hastalar, genellikle diş dolgusu ile tedavi edilebiliyor:

  • Çatlamış ya da çürümüş bir dişi olan hastalar
  • Düzenli fırçalamaya rağmen ağız kokusu geçmeyen hastalar
  • Isırma esnasında belirli bir dişte meydana gelen ağrı
  • Sıcağa ve soğuğa karşı duyarlılık
  • Önceden dolgu yaptıran ve dolgusu düşen ya da aşınan hastalar

Diş dolgusunun temel amacı, zarar görmüş ve fonksiyonunu yitirmiş bir dişe; işlevini tekrar kazandırmaktır.

 

Diş Dolgusu Nasıl Yapılıyor?

Diş dolgusu sırayla şu işlemler takip edilerek gerçekleştiriliyor:

  1. Öncelikle doktor tarafından çürük ya da zarar görmüş dişin dokusu temizleniyor.
  2. Gerekli temizlik yapıldıktan sonra geriye, diş üzerinde hasar görmüş bir boşluk kalıyor.
  3. Hastanın ağrı ve acı hissetmemesi için dolgu yapılacak bölüme lokal anestezi uygulanıyor.
  4. Ortaya çıkan temizlenmiş boşluk, diş yapısına uygun olarak dolduruluyor.
  5. Doldurulan malzeme, özel cihazlarla donduruluyor.
  6. İşlem tamamlandıktan sonra hastadan ağzını açıp kapatması isteniyor.
  7. Kontrol sırasında bir sorun gözlemlenirse kısaltma ve/veya kesilme işlemi uygulanıyor.
  8. Tekrar kontrol edildikten sonra bir sorun yoksa tedavi tamamlanıyor.

Dolgu Sonrası Hastanın Nelere Dikkat Etmesi Gerekiyor?

Diş hekimleri, dolgu sonrası hastanın şu iki maddeye dikkat etmesi gerektiğini söylüyor:

  1. Birkaç saat yiyip içmemek: Dolgu için ağza yapılan lokal anestezinin etkisi, işlem tamamlandıktan sonra birkaç saat daha devam ediyor. Doktorlar bu süre zarfında, hastaya hiçbir şey yememesini ve içmemesini tavsiye ediyor. Dişle henüz bütünleşmemiş olan dolgu, yiyecekle temas ettiği takdirde, yapısal olarak bozulabiliyor.
  2. Birkaç gün dikkatli davranmak: Dolgu işleminin yapıldığı kısımda birkaç gün ağrı ve hassasiyet gözlemlenebiliyor. Bu nedenle ağzın o bölgesinin birkaç gün daha dikkatli kullanılması, hastanın daha kolay iyileşmesini sağlıyor.

Bu iki maddeye dikkat etmeyen hastalar, daha büyük diş problemleriyle karşılaşabiliyor.

devlet hastanelerinde dolgu yapılıyor mu? 2022

Diş Dolgusu Neden Düşer?

Diş dolgusu, şu sebepler nedeniyle düşüyor:

  1. Sert yiyeceklerin çiğnenmesi: Dolgu sonrası hasta, bir müddet sonra dişini verimli kullanmaya başlıyor. Dişini fonksiyonel olarak rahatlıkla kullanabilen hasta, tamamen iyileştiğini düşünerek sert yiyecekleri çiğnemeye başlıyor. Çiğnenen sert yiyecekler, dolgunun düşmesine neden oluyor.
  2. Dolgunun olduğu bölgeye sert cisimlerle müdahale etmek: Bu yanlış uygulama, dolgu düşmesinin en temel sebepleri arasında yer alıyor.
  3. Dolgulu dişleri çok sık kullanmak: Dolgulu dişleri sık sık kullanmak ve yiyecekleri o sık sık o bölgeyle ısırmak, diş dolgusunun düşmesine sebep oluyor.
  4. Yanlış diş fırçalama uygulamaları: Dolgu bölgesini daha yumuşak ve dikkatli şekilde fırçalaması gereken hasta, yanlış diş fırçalama uygulamalarıyla dolgusunu düşürebiliyor.
  5. Diş dolgusunun tam tutunamaması: Çeşitli nedenlerle tam tutunamayan dolgu, işlem gerçekleştikten kısa süre sonra kendiliğinden düşebiliyor.

 

Devlet Hastanesi Diş Dolgusu Yapıyor mu?

Diş dolgusu, şu hastanelerde yapılıyor:

  • Ağız ve diş sağlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde
  • Sağlık Bakanlığına bağlı polikliniklerde (kamu/özel)
  • Sağlık Bakanlığına bağlı ağız ve diş sağlığı merkezlerinde (kamu/özel)
  • Şehir hastanelerine bağlı diş hekimliği bölümlerinde
  • Üniversite hastanelerine bağlı diş hekimliği bölümlerinde

Yani devlet hastanelerinde diş dolgusu yapılıyor. Ayrıca devlet hastanelerinde, diş dolgusunun yanı sıra; diş çekimi, kanal tedavisi, diş kaplama, zirkonyum kaplama, implant, diş teli, köprü diş gibi diş tedavisiyle ilgili akla gelen bütün işlemler de uygulanıyor.

 

Diş Dolgu Fiyatları Ne Kadar?

Dolgu fiyatları; dolgu yapılacak diş sayısına, tercih edilen dolgu malzemesine ve dolguyu yapan diş hekiminin tecrübesine göre değişiklik gösteriyor.

Fiyatlar, devlet hastanesinde ve özel hastanede çok fazla farklılık göstermiyor. Ancak kişi sigorta kapsamındaysa ve SGK anlaşmalı bir hastanede tedavi olursa, masrafları SGK tarafından karşılanabiliyor.

Diş dolgu fiyatları 2022 yılında ortalama olarak 500 TL ile 5.000 TL arasında değişiyor. En ucuz dolgu, amalgam ile yapılırken en pahalı dolgu, seramikle yapılıyor.

 

Devlet Hastanesi Diş Dolgu Fiyatları Ne Kadar?

Devlet hastanesinde amalgam diş dolgu fiyatları, 450 TL’den başlıyor. Çift taraflı amalgam dolgu 550 TL’ye yapılırken üç taraflı amalgam dolgu, 700 TL’ye yapılıyor.

Devlet hastanesinde kompozit dolgu fiyatları 600 TL’den, kompozit inley dolgu fiyatları 800 TL’den, inley dolgu fiyatları 1.000 TL’den ve seramik inley dolgu fiyatları 2.500 TL’den başlıyor.

*Bu fiyatlar, sigortalı olarak çalışmayan ve diş tedavilerini kapsayan bir sosyal güvencesi bulunmayan kişiler için geçerlidir.

 

SGK Diş Dolgusunu Karşılıyor mu?

Sigortalı vatandaşların diş tedavisi ve diş dolgusu masraflarını, SGK karşılıyor. Ancak dolgu giderlerinin SGK tarafından karşılanabilmesi için kişinin, SGK ile diş tedavi anlaşması bulunan kurumlarda dolgu yaptırması gerekiyor.

SGK’nın diş tedavisi için anlaşmalı olduğu kurumlar şöyledir:

  • Ağız ve diş sağlığı eğitim ve araştırma hastaneleri
  • Devlet üniversite hastanelerine bağlı diş hekimliği bölümleri
  • Sağlık Bakanlığına bağlı ağız ve diş sağlığı merkezleri
  • Sağlık Bakanlığına bağlı ağız ve diş sağlığı poliklinikleri

Diş dolgusunun SGK tarafından karşılanmasını isteyen kişilerin, tedavi olmadan önce; müracaat ettikleri hastanenin SGK ile anlaşmalı olduğundan emin olmaları gerekiyor. Bu konuda aklında soru işareti bulunan kişiler, ALO 170 üzerinden SGK ile iletişime geçerek bulundukları şehirde hangi hastanelerin SGK ile anlaşmalı olduğunu öğrenebiliyor.

Bir Yorum

  1. Dolgum ve kaplamamda sıkıntı var.Ağrı çekiyorum.En kısa zamanda nasıl çözümlenir.Emekliyim gücüm yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu