Sağlık Makaleleri

D Vitamini Nedir?

D Vitamini Nedir?

Güneş ışınlarının ciltte oluşturduğu kimyasal tepkimeleriyle vücutta D vitamini üretilmektedir.

Cildimizde üretilen D vitaminin miktarı günün belirli saatlerine ve mevsim özelliklerine göre değişmektedir.

Yaşanılan bölge ve yaşam tarzı bu etmenlerin başında gelmektedir, bu özelliklere bağlı olarak D vitaminin üretiminde azalma veya artma görülebilmektedir.

D vitaminin üretiminde azalma olabilir hatta D vitaminin salgılanmasını sağlayacak veya oluşturacak temel bileşenlere sahip değilsek üretimi tamamen durabilmektedir.

D vitamini nasıl alınır?

Güneşe maruz kalma yoluyla üretilecek olan D vitamini çoğu kişi için en kolay vücutta üretilme tekniğidir en kolay ve basit yöntemlerden de biridir.

 

d vitamini nedir?

Vücudumuzun bölgeleri olan el, kol, yüz ve bacaklarımızı haftada 3 kez güneş ışığına maruz bırakmalıyız.

Güneşe aktif olarak sürekli çıkmanın veya maruz bırakılmanın da negatif bir etkisi vardır. Bu maruz bırakılma durumu süreye, yaşa, cilt tipine mevsim ve diğer günün saatlerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Vücudumuzdaki yağların D vitaminin fazlasını yağ şeklinde depolaması sebebiyle yağ kütlesi artışı kişinin bireysel olarak dış görünüşünde olumsuz etkiler bırakacaktır.

İdeal D Vitamini Seviyesi Nedir?

Düzenli olarak güneş ışığına maruz bırakılmayan kişilerin D vitamini emmede sorunlar yaşadığını bu sebepten dolayı da D vitamini içerecek besinler veya multivitamin içerikli besinler alarak kemik sağlığını desteklemesi gerekmektedir

Önerilmiş günlük D vitamini ihtiyacı:

12 aylık çocuk için 400

1 – 70 yaş aralığındaki bireyler için 600IU

70 yaş ve üzeri kişiler için ise 800 UI seviyelerinde olmalıdır.

D vitaminin eksikliğinden dolayı risk altında olan yaşlılar güneşte zaman geçirme olasılıkları düşük olması sebebiyle D vitamini eksikliği çekmesi çok doğaldır. Ayrıca yaşlılar için bir başka sorun da güneş ışığını deriden emecek reseptörlerin gençlere kıyasla çok az bulundurmasıdır.

Bu sebeplerin sonucunda vitamini yeterli düzeyde alamayabilir bu durumun sonuçları ise D vitamininin emiliminde sorun çıkar

Osteoporoz gibi kanser türlerinin kaynağı D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Kanser gelişimindeki belirtiler ise kemiklerde ince ve yumuşak, kırılgan hale gelmesi gibidir.

Bu sorunların önüne geçmek adına D vitamini edinmemiz gerekmektedir vitamini içeren takviyeleri yağ içeren besinle birlikte almak daha hızlı emilim sürecini sağlamaktadır.

 

d vitamini nedir?

 

D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

D vitamini doğal olarak cildimize temas eden güneş ışınlarında bulunan ultraviyole cilde teması sonucunda metabolik bir süreci başlatacaktır. Önceden bahsettiğimiz gibi her gün, yüzler kollar ve açık bölgelerimize güneş ışınlarına maruz bırakmalıyız. Günde 20 veya 30 dakika güneş ışığına maruz bırakırsak vücudumuzda D vitaminin üretimi artabilir bu durumda da vücudumuzda yeterli oranda bulunabilir.

D vitamini eksikliği kimlerde görülmektedir?

Açık tene sahip kişilerde

Kapalı ortamda bulunan veya çalışan kişilerde

Yaşlı ve beslenme bozukluğu olan kimselerde

Yüksek faktör barındıran güneş kremleri kullanan kimselerde

Kapalı giysileri sıklıkla giyen kimselerde

Gebe olmuş veya emziren kadınlarda

Böbrek hastalığına sahip kişilerde

Karaciğer hastalığına sahip bireylerde

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu