Gündem

Canlıdan Canlıya Karaciğer Nakli İlk Olarak Karadeniz Bölgesinde Yapıldı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nde yapılan işlemin ardından 20 yaşındaki İrem Kaba’ya annesinden alınan karaciğer nakli yapıldı.

 

Ordu’nun Ünye ilçesinde yaşayan İrem Kaba (20), 13 yıldır karaciğer hastalıkları tedavisi görüyordu. Son zamanlarda karaciğeri küçülmeye başlayan İrem için organ nakli kararı alındı. İrem’in ablası Şule Kaba (23) karaciğerini kardeşine bağışladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorlarının da yardımıyla 10 saatten fazla süren işlem başarıyla tamamlandı. Anne Fatma Kaba ve Adil Kaba’nın babası Adil Kaba, OMÜ’deki işlemden memnun kaldıklarını belirtti.

 

“Bu Duygu Tarif Edilemez”

 

Baba Adil Kaba, “13 yaşından beri tedavi görmekte olan kızıma sahip olduğumuz hocalar sayesinde canlı organ nakli yapıldı. Nakil öncesi karında şişkinlik vardı. Siroz teşhisi konuldu. Wilson hastalığının birincil hastalığı. Zamanla siroz olarak bilinen duruma dönüştü Organı küçülüyordu Organ nakli yaptırmaya karar verdik Malatyalı ekibimiz ve hocalarımız başarılı bir ameliyat yaptılar Kızım uyandı, sonra konuşmaya başladılar. Ameliyat bittikten sonra ellerinde resimleriyle döndüler, fotoğrafları görünce çok heyecanlandık. Bu inanılmaz bir duygu” dedi.

türkiye'de i̇lk karaciğer nakli
türkiye’de i̇lk karaciğer nakli

 

“Beklemek Çok Zordu”

 

Anne Fatma Kaba, “Emeği geçen hocalarımıza teşekkür etmek istiyorum. Allah ayaklarının altına taş düşmesin. Kızlarımın hastanede yattığı süreç uzun ve meşakkatli bir süreçti. Bekleyiş çok uzun sürdü. Sadece haber aldık. Bazı şeylere baktık ve heyecanlandık.”

 

“İlk Canlı Vericili Karaciğer Ameliyatı Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde Yapıldı”

 

Ameliyatla ilgili bilgi veren İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, “Samsun’da çok önemli bir iş tamamlandı. Ameliyat Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde yapıldı, bugüne kadar kadavradan karaciğer nakli yapıldı. Ameliyat bugün. İlk canlı donör karaciğer nakli ameliyatı olmuştur. Bu operasyona Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Enstitüsü’nden Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Prof. Dr. Cemalettin Aydın ve Doç. Dr. Oğuzhan Özsay, Ameliyat olan kızımın metabolik bir hastalığı vardı. Canlı bir vericinin karaciğerinin sağ tarafında kalan bir kısmını çıkararak karaciğerini çıkarmak için bir operasyon gerçekleştirdik. Operasyon başarılı oldu. Şu anda iki iki hasta yoğun tedavi altındaydı. Ülkedeki organ bağış oranları yetersiz. Bu oran, Avrupa’daki organ bağışlarında 20’de bir oranına yakındır. Amerika Birleşik Devletleri’nde birçok karaciğer hastası var. 1 milyonda yaklaşık 30 kişi karaciğer nakli gerektiren bir hastalığa sahiptir. Sadece Samsun’da karaciğer hastalığı nedeniyle ilk kez organ nakline ihtiyaç duyanların sayısı 45-50 civarında. Organ bağışının sadece beş olduğuna inanıyorum. Ne yazık ki birçok hasta organlarını bulamadıkları için hayatını kaybetmektedir. Bu sorunun cevabı canlı vericilerden karaciğer nakli yaptırmaktır. İşlemde canlı bir verici varsa, sevilen birinden bir bağışçı bu kişilere yaşamayı teklif edecektir. Bölgede Samsun karaciğer nakli merkezidir ancak Ordu’da, Giresun’da, Trabzon’da veya Artvin’de bulunmamaktadır. Burası çok büyük bir coğrafi alana hizmet edecek merkezdir. Büyük bir hasta popülasyonuna hizmet veren iyi donanımlı bir karaciğer merkezi olacağını umuyorum.”

 

“Organ Naklinin Hoş Karşılanmadığı Bir Kültürde Yaşıyoruz”

OMÜ Rektörü Prof. Yavuz Ünal ise, “Böylesine önemli bir günde başarılı bir operasyon gerçekleştiren İnönü Üniversitesi Rektörü İnönü Üniversitesi’ne minnettarım. Her iki üniversitenin de operasyon yapmasının önünü açtı. Bu tek başına bizim için önemli ve önemli. Sezai hocam ekibiyle oradaydı. Yakın gelecek için heyecan verici bir ameliyat. Organ naklinin iyi bir şey olarak görülmediği bir dünya. OMÜ gibi köklü bir üniversiteye yük getiren Karadeniz Bölgesi’nde organ nakli merkezi yoktur. Arkadaşlarımız bizimle öğretmendir ve yakın bir iletişim kurarlar. Bu muhteşem dostluğun tüm akademiye örnek olmasını istiyoruz.”

 

İşlemleri başarıyla tamamlayan iki kız kardeş hastaneden taburcu edilmeyi bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu