16,3609$% 0.05
17,5221€% -0.23
20,6550£% 0.04
976,57%0,42
1.591,00%-0,19
479144฿%1.55921
Becayiş, aynı görevi yapan iki devlet görevlisinin aralarında anlaşarak yer değiştirmesidir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 73. maddesi, becayişin nasıl yapıldığını açıklar. Becayişin nasıl yapıldığına dair detayları ve becayiş talep dilekçesi örneğini, haberimizde bulabilirsiniz.
Bazı kurumların becayiş şartları, özel olarak belirlenir. Sağlık Bakanlığının becayiş şartları, özel olarak belirlenmiştir ve diğer devlet kurumlarından farklıdır. Peki becayiş ile yer değiştirmek isteyen sağlık personeli hangi adımları atmalı?
Becayiş Talep Dilekçesi Örneği İndir
Becayiş, aynı sınıftaki memurların, karşılıklı yer değiştirmesi yoluyla atanmalarıdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre bu isteğin yerine getirilebilmesi, atamaya yetkisi olan amirlerin atama talebini uygun bulmasına bağlıdır.
Becayiş yapmanın, kurumlara özel şartları da bulunabilir. Bazı kurumlar, becayiş şartlarını, kendi bünyesinde düzenler.
Becayişin genel şartları şöyledir:
Örneğin, Sağlık Bakanlığında çalışan bir memur, TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında çalışan bir memur ile yer değiştiremez. Ancak Ankara’da çalışan bir Sağlık Bakanlığı personeli, Bursa’da çalışan bir Sağlık Bakanlığı personeliyle yer değiştirebilir.
Örneğin; bir doktor sadece başka bir doktorla, bir mühendis sadece başka bir mühendisle, bir öğretmen sadece başka bir öğretmenle yer değiştirebilir.
T.C. Sağlık Bakanlığı için becayiş şartları, özel olarak düzenlenir. Sağlık Bakanlığı becayiş şartları, Atama ve Nakil Yönetmeliği’nin 29. maddesinde ve Sözleşmeli Sağlık Personeli Atama ve Nakil Yönetmeliği’nin 8. maddesinde, iki ayrı yerde açıklanır.
Bu maddelere göre Sağlık Bakanlığı becayiş şartları şöyledir:
Yukarıdaki maddede görüldüğü üzere sözleşmeli sağlık personeli için, mevcut işyerinde en az 1 yıl çalışmış olma şartı söz konusudur.
Ancak bu şartın yer aldığı aynı yönetmelik maddesine göre eğer sözleşmeli personel, sözleşmesinin bitimine bir ay kala üstleri vasıtasıyla ilgili komisyonlara karşılıklı yer değiştirme talebinde bulunursa, becayiş işlemi, 1 yıl şartı aranmadan gerçekleştirilir. Fakat bu kapsamda, sözleşme yapıldıktan sonraki becayişler, sözleşme döneminin başında uygulanır.
Her bir üniversite, mevzuata göre özerk bir kurumdur. Becayiş ise sadece aynı kurum içinde yapılabilir.
Bu nedenle üniversite çalışanlarının becayiş hakkı yoktur. Ancak üniversitelerde, kurumlar arası geçiş söz konusu olabilir.
Aynı durum, belediye personeli için de geçerlidir. Belediyeler de özerk kurumlardır ve belediye çalışanları, becayiş yapamaz. Ancak belediye çalışanları için kurumlar arası geçiş söz konusu olabilir.
İlk yöntem; becayiş yapmak isteyen memurun, gitmek istediği şehirde; becayiş yapmak isteyen bir memurun olup olmadığını tanıdıklar yoluyla sordurmasıdır.
İkinci yöntem ise becayiş ilanlarını takip etmektir. Bu tür ilanlar, günümüzde, online olarak yayınlanır. Becayiş ilanlarının yayınlandığı internet sitelerinde arama yapılarak sınıf ve unvan bakımından becayiş yapmaya uygun kişiler bulunabilir.
Becayiş talebinde bulunan personel, şu noktalara dikkat etmelidir:
Becayiş talebi; becayiş yapmak isteyen kişiler tarafından karşılıklı olarak, kişilerin bağlı oldukları kurum müdürlüklerine verecekleri dilekçelerle başlatılır.
Becayiş dilekçesi, çalışılan kuruma ve dilekçeyi veren personele göre özelleştirilmelidir. Becayiş dilekçesi; genel dilekçe şartlarını taşımalı ve doğru bilgilerle doldurulmalıdır.
Becayiş dilekçesinde genel anlamda bir dilekçede bulunması gereken bilgilerin yanı sıra dilekçeye veren kişiye dair detaylar yer alır. Dilekçenin alt bölümüne, talepte bulunan kişiye dair şu detaylar eklenmelidir:
Dilekçenin açıklama kısmında ise diğer genel bilgilerin yanı sıra becayiş yapılmak istenen kişinin ili, görevi, sicil nosu, kimlik numarası ve ismi yer almalıdır.
Becayiş dilekçesi, Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkındaki Yönetmelik’te belirtilen maddelere göre yazılır. Dilekçe bu yönetmeliğe uygun yazılmazsa çok düşük bir ihtimal de olsa memura uyarı cezası verilebilir.
Dilekçe, en yakın idari amire teslim edilir. İdari amir ise konu hakkında kesinlikle fikir beyan etmeksizin dilekçeyi, yetkili amire ulaştırmakla yükümlüdür.