GündemMevzuat

112 Çağrı Merkezi Personeli Nasıl Olunur?

112 Acil Çağrı Merkezi Nedir?

112 Acil Çağrı Merkezi, T.C. İçişleri Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren bir çağrı merkezidir. Merkezin amacı, ilgili bütün ekiplerin en kısa sürede olay yerine ulaştırılmasını koordine etmektir. Acil bir durum karşısında vatandaşlar; itfaiye, jandarma, polis, sağlık, orman, sahil güvenlik ve AFAD ekiplerine, tek bir numara üzerinden (112) ulaşabilirler. İçişleri Bakanlığı tarafından “Yeni nesil 112 Çağrı Merkezi” mottosuyla hayata geçirilen 112 AÇM’nin temel amacı, çok sayıda ve muhtelif acil yardım numaralarının yarattığı kafa karışıklığını gidermektir. 112 AÇM’nin hayata geçmesiyle birlikte yardım talebi ve ihbar durumlarında vatandaşlar, tek ve hatırlanması kolay olan 112 numarasını tuşlayarak devletin ilgili kurumlarına ulaşabilirler.

 

Geçmişte acil durumlarda vatandaşların imdadına yetişmek için farklı çağrı merkezleri üzerinden hizmet veren devlet kurumlarının koordinasyonu, günümüzde tek bir çağrı merkezi üzerinden gerçekleştirilir. Bu merkez, 112 Acil Çağrı Merkezi’dir. Devlet kurumlarından acil yardım gereksinimi olan kişiler, hangi konuda yardıma ihtiyaç duydukları fark etmeksizin 112 istasyonlarından yardım alabilirler. 112 personeli, acil yardıma ihtiyaç duyan vatandaşları gerekli birimlere yönlendirir.

 

AÇM Personeli Ne İş Yapar?

112 Acil Çağrı Merkezi bünyesindeki en önemli görevi, “çağrı karşılama personeli” unvanıyla çalışan çağrı merkezi görevlileri ifa eder. Çağrı karşılama personelinin iki temel görevi vardır: Çağrı işlemlerini gerçekleştirmek ve ekiplerin sevk ile koordinasyonunu sağlamak…

 

  1. Çağrı işlemleri: Çağrıyı karşılayan personel, öncelikle çağrının asılsız olup olmadığını değerlendirir ve çağrı personelinin ihtiyaçlarını aciliyet durumuna göre doğru şekilde tespit eder. Asılsız çağrıları ayıklamak, acil ihtiyaç durumundaki vatandaşlara gerekli yardımın daha hızlı şekilde ulaştırılması için önemlidir.
  2. Ekip sevki: Harita üzerinden acil müdahale ekiplerinin konumlarını anlık görüntüleyebilen personel, çağrı sahibine yardım götürecek ekibi ya da ekipleri tespit ederek olay yerine yönlendirir.

 

112 İstasyonlarında Kimler Çalışır?

Acil Çağrı Merkezi’nin kilit personeli, çağrı karşılama personelidir. Çağrı karşılama personeli; çağrıları yanıtlar, çağrı sahibini telefonda ilk kez karşılar, durum tespiti yapar ve olay mahalline yakın ekipleri tespit ederek olay yerine yönlendirir.

 

112 çağrı merkezi personeli nasıl olunur?

İçişleri Bakanlığı Acil Çağrı Merkezi’nin bir diğer görevi ise istatistik takibidir. Türkiye genelindeki acil olayların ve ihbarların tek bir merkezde toplanması, vaka analizi yapma yeteneğinin geliştirilmesine yönelik büyük bir fırsattır. Düzenli olarak veri analitiği ve yapay zeka odaklı vaka analizleri gerçekleştirmesi gereken 112 AÇM, bu doğrultuda farklı alanlarda uzman personel istihdam edebilir.

 

 

Acil Çağrı Merkezi Çalışma Koşulları

Acil Çağrı Merkezi, vardiya sistemiyle 7 gün 24 saat hizmet verir. Dolayısıyla bu birimde çalışan personelin, vardiya sistemiyle çalışmayı kabul etmesi gerekir. Merkez koordinatörü; aylık nöbet çizelgesini hazırlamaktan sorumludur. Personelin çalışma saatleri, bu sistem doğrultusunda belirlenir.

Tatil günlerindeki nöbet listelerinden sorumlu personel, merkez müdürünün ve yetkili vali yardımcısının onayıyla belirlenir.

 

Çağrı Merkezi Çalışanı Nasıl Olunur?

112 Çağrı Merkezi personel alım şartları, İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan ilanda belirtilir. Geçtiğimiz yıllarda yayınlanan ilanlar dikkate alındığında, İçişleri Bakanlığı Acil Çağrı Merkezi’nde çağrı karşılama personeli olmak için genellikle şu şartları taşımak gerekir:

 

  • Çağrı merkezi hizmetleri ön lisans bölümünden mezun olmak ya da herhangi bir lisans bölümünden mezun olmak
  • Yayınlanan ilanda sözlü ya da yazılı sınav yapılacağından bahsediliyorsa gerekli sınava katılmak ve sınava başarılı olmak
  • İlanda bir sözlü sınavdan bahsediliyorsa 35 yaşını doldurmamış olmak
  • Yayınlanan ilanda KPSS puan şartından bahsediliyorsa KPSS’den (lisans mezunları için KPSS P3, ön lisans mezunları için KPSS P93 ve lise mezunları için KPSS P94 puan türünden) en az 60 puan almış olmak
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, kamu haklarından mahrum bulunmamak ve erkek adaylar için askerlikle ilgisi bulunmamak gibi genel şartları taşımak

 

Çağrı Karşılama Personeli Sözlü Mülakatı (Sınavı)

Çağrı karşılama personeli sözlü mülakatı, tek seferde gerçekleştirilir. Mülakata, yalnızca mülakata katılmaya hak kazanan adaylar davet edilir. Sınav komisyonu, mülakatta adayları 6 bakımdan değerlendirir. Mülakatta değerlendirme kriterleri şöyledir:

 

  1. Çağrı karşılama personeli olmakla ilgili bilgi düzeyi (50 puan)
  2. Liyakat, tutum, davranış, temsil kabiliyeti bakımlarından göreve uygunluk (10 puan)
  3. Kavrama, muhakeme, ifade etme ve özetleme yetenekleri (10 puan)
  4. Özgüven, inandırıcılık ve ikna kabiliyeti (10 puan)
  5. Genel kültür ile yetenek (10 puan)
  6. Bilimsel gelişmelere açıklık (10 puan)

 

Adaylar, komisyon tarafından toplam 100 puan üzerinden değerlendirilir. Sözlü sınava katılmaya hak kazandığı ve mülakata davet edildiği halde önceden belirlenen sınav yerinde hazır bulunmayan adaylar, elenir ve sınava katılma hakkını kaybeder.

 

Çağrı Merkezi Personeli Alımları 2022

İçişleri Bakanlığı Acil Çağrı Merkezi, 2021 yılının ilk aylarında 21’i merkez teşkilatında, 1751’i taşra teşkilatlarında görevlendirilmek üzere 4/B kapsamında toplam 1772 sözleşmeli personel alımı yapmıştı. İstihdam edilen 1772 personelden 1462 tanesi, “ilk defa çağrı karşılama personeli” unvanıyla işbaşı yapmıştı. Bakanlık, 2021 yılının sonunda ise yine 4/B kapsamında 90 çağrı karşılama personeli almıştı. Her yıl kapsama alanını genişleten ve daha fazla personel istihdam eden Acil Çağrı Merkezi, 2021 yılı itibarıyla 70 şehirdeki merkezler üzerinden hizmet veriyordu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2021 yılında yaptığı bir açıklamada; acil çağrı merkezleri için “81 il” hedefini dile getirmişti.

 

Her yıl yeni acil çağrı merkezlerinin açılması, daha fazla çağrı karşılama personelinin istihdam edileceği anlamına geliyor. Acil Çağrı Merkezi bünyesinde çağrı karşılama personeli olarak görev almak isteyen kişiler ise 2022 yılında alım yapılıp yapılmayacağını merak ediyor.

 

2022’de Çağrı Karşılama Personeli Alınacak mı?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ya da başka bir yetkili tarafından 2022 yılında çağrı karşılama personeli alınacağına dair herhangi bir açıklama, henüz yapılmadı. Ancak Acil Çağrı Merkezi, hem personel sayısı bakımından hem de hizmet verilen merkez sayısı bakımından her yıl büyümeye devam eden bir proje…

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2021 yılında yaptığı bir açıklamada; 112 Çağrı Merkezi’nin her şehre farklı kurumlar için ayrı ayrı çağrı merkezi açmayı önlediğini ve maliyetleri 20 kata kadar düşürdüğünü ifade etmişti. Bakan Soylu, 81 şehirde acil çağrı merkezleri açma hedefinden de bahsetmişti. Dolayısıyla İçişleri Bakanlığı her an çağrı karşılama personeli alımı ilanı yayınlayabilir. 2022 yılında İçişleri Bakanlığı çağrı karşılama personeli alımı olursa ilgili duyuruya ve ilana, 112 Acil Çağrı Merkezi’nin resmi internet sitesindeki duyurular bölümünden ulaşabilirsiniz. Ayrıca İçişleri Bakanlığı 112 Acil Çağrı Merkezi tarafından yayınlanan çağrı personeli alım ilanlarını, son dakika haberi olarak Sağlık Ağı üzerinden takip edebilirsiniz.

Bir Yorum

  1. Çağrı Merkezi Hizmetleri bölümünden mezunum ve 112 çağrı merkezi personeli olarak çalışmak istiyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu